Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΗ ΓΗ

07.12.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΣΤΗ ΓΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλέξης Καλοφωλιάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-552-0
Σελίδες
440

Call me Ishmael…

…Αυτή είναι η πρόταση, η πρώτη πρόταση με την οποία ξεκινά το βιβλίο Μόμπι Ντικ, η οποία γύρναγε στο μυαλό μου ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου της Carol Birch. Ο λόγος είναι ότι η υπόθεση μοιάζει συναφής διαβάζοντας την περίληψη. Όμως μπαίνοντας στα ενδότερα της ιστορίας, καθώς περνούν οι σελίδες, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αφ’ ενός δεν μοιάζει στην υπόθεση του Μόμπι Ντικ και αφ’ ετέρου ότι δικαίως η Carol Birch ήταν υποψήφια για το Man Booker Prize το 2011.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος, ο νεαρός Τζάφι, που ζει στις φτωχογειτονιές του βικτοριανού Λονδίνου, έπειτα από ένα απροσδόκητο και περίεργο γεγονός, θα βρει δουλειά στον ιδιοκτήτη ενός θηριοτροφείου. Εκεί θα αντικρίσει κάθε λογής ζώα και θα έρθει σε επαφή μαζί τους και με τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Όμως μια πρόταση για την αναζήτηση ενός πλάσματος που μοιάζει με δράκο θα αλλάξει τα δεδομένα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρακολουθούμε τον απόπλου και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το πλήρωμα του πλοίου. Ο νεαρός Τζάφι θα εκπαιδευτεί στη φαλαινοθηρία, αλλά και θα μυηθεί στον κόσμο των ναυτικών. Ώσπου, όταν κάποια στιγμή συναντούν το νησί όπου είναι πιθανόν ότι βρίσκεται το θρυλικό πλάσμα, ο Τζάφι θα μετάσχει στην ομάδα για το κυνήγι του δράκου. Το πλάσμα αιχμαλωτίζεται, το πλοίο ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής. Όμως τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ομαλά και το πλοίο ναυαγεί. Το παιχνίδι της επιβίωσης φαίνεται πιο δύσκολο από ποτέ. Στο τρίτο μέρος παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, ο οποίος έχει επιστρέψει στη γειτονιά του και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τους δαίμονες που αγκιστρώθηκαν πάνω του μετά το καταραμένο ταξίδι.

Το βιβλίο «Ο τελευταίος δράκος στη γη» είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, ακολουθώντας την αφήγηση του πρωταγωνιστή. Με γλώσσα μεστή και διαλόγους που προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας, η συγγραφέας, με την εξαιρετική αφηγηματική τεχνική της, πλάθει μια μυθιστορηματική πλοκή καθ’ όλα ιδιαίτερη. Γιατί μπορεί μεν παρόμοιες ιστορίες να έχουμε διαβάσει ή να έχουμε δει στον κινηματογράφο, όμως η συγκεκριμένη διαθέτει δυο στοιχεία που την καθιστούν ξεχωριστή: από τη μία η πολύ καλή αφήγηση, με οικονομία, ρεαλιστική, χωρίς υπερβολές και από την άλλη είναι το πάθος στη γραφή και η πειστικότητα των χαρακτήρων.

Ένα βιβλίο που στις σελίδες του θα ταξιδέψετε στην εποχή του βικτοριανού Λονδίνου και σε νησιά με ζούγκλες, θα συναντήσετε άγρια ζώα, θα αναμετρηθείτε με τη δύναμη της θάλασσας, αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των αποφάσεων και τους δαίμονες που τις ακολουθούν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ