Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ KGB

25.05.2013
facebook email
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ KGB
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αρετή Κοντογιώργη
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5431-7
Σελίδες
493

Κατασκοπικό μυθιστόρημα με φόντο τους αμπελώνες της Ρουμανίας

Ο Πάουλ Γκρότε εργάστηκε για δεκαπέντε χρόνια ως ανταποκριτής εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών στη Νότια Αμερική, όπου ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με την επαγγελματική οινοποιία. Από το 2003 που επέστρεψε στο Βερολίνο ασχολείται με τη συγγραφή, ενώ σημαντική θέση στα μυθιστορήματά του κατέχει το κρασί.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Γερμανός Μάρτιν Μπόγκερς, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται ως αμπελουργός στο Μπορντό. Η πρόταση που του κάνει μια εταιρεία επενδύσεων να αναζητήσει νέα οινοποιεία στη Ρουμανία έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς ο Μάρτιν χρειάζεται τα χρήματα για μια επένδυση στους αμπελώνες του. Στη Ρουμανία ανακαλύπτει ένα κρασί που του κεντρίζει το ενδιαφέρον και που όλοι φαίνεται να αγνοούν από πού προέρχεται. Αποφασίζει, λοιπόν, να αναζητήσει τον τόπο προέλευσής του, όταν όλα αρχίζουν να καταρρέουν γύρω του. Η Σοφία, μια υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας με την οποία συνεργάστηκε στην αρχή του ταξιδιού του, σκοτώνεται από ένα αυτοκίνητο, ενώ ο αδερφός της ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δολοφονία επειδή η κοπέλα γνώριζε πολλά για τη δραστηριότητα πρώην μελών της Σεκιουριτάτε σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών οινοποιείων. Ο διερμηνέας του τον εγκαταλείπει τη δεύτερη μόλις μέρα της συνεργασίας τους, αφού δέχτηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ ο φιλικός Αμερικανός τουρίστας που έδειξε ενδιαφέρον για τη δουλειά του, επεμβαίνει όλο και περισσότερο στον τρόπο που εργάζεται. Όσο περνάνε οι μέρες ο Μάρτιν αισθάνεται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω του δεν είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι και δεν αργεί να συνειδητοποιήσει ότι κάποιοι τον χρησιμοποιούν για να παίξουν τα δικά τους ύποπτα παιχνίδια.

«Το κρασί της KGB» είναι μια πολύ καλά δομημένη κατασκοπική ιστορία, με σφιχτοδεμένη πλοκή και ανατροπές –ιδιαίτερα προς το τέλος της ιστορίας– που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνει να ερευνήσει τα οινοποιεία σε μια ξένη χώρα χωρίς να γνωρίζει κανέναν, ενώ η γλώσσα τού είναι άγνωστη. Αδυνατεί να καταλάβει ποιοι είναι οι πραγματικοί του σύμμαχοι και ποιοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Είναι διστακτικός και προσεκτικός, αλλά οι έρευνές του φαίνεται ότι προκαλούν ανησυχία σε κάποιους. Ύποπτα πρόσωπα κινούνται γύρω του και παράξενα γεγονότα εμποδίζουν την πρόοδό του. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή Τσαουσέσκου: οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα πάντα και επεμβαίνουν όπου χρειάζεται, η οικονομική κατάσταση των πολιτών εξακολουθεί να είναι δύσκολη, ενώ παράλληλα η διαφθορά δεν έχει περιοριστεί καθόλου. Έτσι, ένα ταξίδι στους αμπελώνες που τόσο αγαπά ο Μάρτιν μετατρέπεται από μια ευχάριστη περιπέτεια σε εφιάλτη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ