Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

18.11.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4480-6
Σελίδες
528

"Εκεί που άρχισαν όλα"   
                                                                      
Σε ποιόν να πουληθώ;
Ποιό θηρίο να λατρέψω;

                    Α.Ρεμπώ  
 

Ο Αδόλφος Χίτλερ λατρεύτηκε σαν ημίθεος αλλά και μισήθηκε ως η ενσάρκωση του Απόλυτου Κακού. Στην παιδική ηλικία της αινιγματικής αυτής προσωπικότητας με τον ισχυρό μαγνητισμό, επικεντρώνεται ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Νόρμαν Μέιλερ («Οι γυμνοί και οι νεκροί», «Οι στρατιές της νύχτας», «Η μάγισσα τέχνη») στο πρώτο του μετά από χρόνια μεγάλο μυθιστόρημα «Το Κάστρο στο Δάσος».

Το βιβλίο ξεκινά με την αληθοφανή υπόθεση ότι η γέννηση του Χίτλερ προήλθε από ένα ''δράμα του αίματος'', όπως αποκαλείται στα γερμανικά η αιμομιξία, ενώ έκπληξη για τον αναγνώστη αποτελεί η ταυτότητα του αφηγητή: είναι ο προσωπικός δαίμονας του μικρού Αδόλφου. Οι παρεμβάσεις του υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου -δηλαδή του ίδιου του Πρίγκιπα του Σκότους- διαμορφώνουν το οικογενειακό περιβάλλον και τις πρώτες εμπειρίες του παιδιού, έτσι ώστε να ενισχυθούν εκείνες οι τάσεις στον χαρακτήρα του που θα δημιουργήσουν αργότερα τον ''Φύρερ''.

Η πλοκή εξελίσσεται σε δύο άξονες. Από τη μια μεριά είναι η ψυχαναλυτική θεωρία του Φρόιντ που αναδεικνύει σε καθοριστικό παράγοντα την σχέση με τον πατέρα και θεωρεί την libido ως την κινητήριο δύναμη στην διαμόρφωση της προσωπικότητας- εξ ου και οι αναλυτικές περιγραφές της σεξουαλικής ζωής της οικογένειας Χίτλερ. Παράλληλα, το μεταφυσικό στοιχείο κυριαρχεί ερμηνεύοντας την Ιστορία ως σκακιέρα της κοσμικής σύγκρουσης ανάμεσα σε άγγελους και δαίμονες, με πιόνια τις ανθρώπινες ψυχές.

Το πυκνογραμμένο κείμενο έχει τη μορφή χρονικού, χωρισμένου σε 14 βιβλία και έναν επίλογο. Η γλώσσα είναι ταυτόχρονα ωμά ρεαλιστική και λυρικά ποιητική- συνδυασμός δύσκολος, αλλά ένας λογοτέχνης του μεγέθους του Μέιλερ κατορθώνει να δημιουργήσει ένα υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα που οδηγεί τον αναγνώστη στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, ενώ η μετάφραση αποδίδει άρτια τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της αφήγησης.

Αν και ο Μέιλερ ανήκει σαφώς στους διανοητές της Αριστεράς, δεν κάνει προπαγάνδα. Την πολιτική του άποψη για τον ναζισμό αποκωδικοποιεί η σκηνή-κλειδί στο μέσον του βιβλίου: ο πατέρας του Χίτλερ αποκτά ένα ''καθαρόαιμο'' κουτάβι και αποφασίζει να σκοτώσει τον γέρικο ''ημίαιμο'' της οικογένειας, οδηγώντας τον στο δάσος. Ο σκύλος αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια το μαχαίρι που βυθίζεται στην καρδιά του, κοιτώντας στα μάτια τον δολοφόνο του- το ζύγιασμα του ισχυρού με τον αδύναμο είναι συγκλονιστικό.

Η σκόπιμη σκληρότητα οδηγεί πάντοτε στην πτώση, αυτό είναι το μήνυμα του συγγραφέα. Γιατί αυτό που κρίνει την έκβαση των γεγονότων δεν είναι η βιολογική ανωτερότητα ούτε η θέση ισχύος: είναι η εσωτερική δύναμη που μόνο η Αγάπη δημιουργεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ