Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ

20.04.2013
facebook email
Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασιλική Κνήτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-01-0097-6
Σελίδες
509

Η οικογένεια και η αγέλη

Η αμερικανίδα Jodi Picoult έχει γράψει πάνω από είκοσι μυθιστορήματα, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν best sellers, ενώ τέσσερα από αυτά έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε τριάντα τέσσερις γλώσσες και έχει λάβει αρκετά βραβεία. Ο βασικός πυρήνας στα περισσότερα μυθιστορήματά της είναι η οικογένεια.

Έτσι, και στο παρόν μυθιστόρημα η συγγραφέας επικεντρώνεται σε μια δυσλειτουργική οικογένεια. Ο φυσιοδίφης και ειδικός στους λύκους Λιουκ είναι εγκεφαλικά νεκρός έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε μαζί με τη δεκαεφτάχρονη κόρη του. Η Τζόρτζι, η πρώην σύζυγός του, ειδοποιεί τον γιο τους, τον Έντουαρντ, ο οποίος καταφτάνει από την Ταϊλάνδη έπειτα από έξι χρόνια για να αναλάβει την ευθύνη του πατέρα του. Ο Έντουαρντ έχει διακόψει κάθε σχέση με την οικογένειά του έπειτα από έναν καβγά με τον πατέρα του και η αδερφή του, η Κάρα, τον κατηγορεί για τη διάλυση της οικογένειάς τους. Όταν πρέπει να παρθεί μια απόφαση για το αν θα πρέπει να διακοπεί η αναπνευστική υποστήριξη του πατέρα τους, τα δύο αδέρφια θα στραφούν ο ένας ενάντια στον άλλο. Ο Έντουαρντ θεωρεί ότι ο πατέρας του έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια από τη ζωή, ενώ η Κάρα πιστεύει ότι ο αδερφός της προσπαθεί να δολοφονήσει τον πατέρα τους για να τον εκδικηθεί και θέλει οπωσδήποτε να το αποτρέψει. Στη διαμάχη εμπλέκονται όλοι όσοι βρίσκονται γύρω τους: η μητέρα τους, ο Τζο, ο νέος της σύζυγος και δικηγόρος του Έντουαρντ, η Έλεν, η προσωρινή κηδεμόνας του Λιουκ. Συμμαχίες που πληγώνουν αναπτύσσονται και τα μέλη της οικογένειας βασανίζουν –έστω και άθελά τους– το ένα το άλλο σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον πόνο και τις ενοχές που παραφυλάνε πίσω από τις αποφάσεις τους.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από τις εναλλασσόμενες πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Ακόμα και ο εγκεφαλικά νεκρός Λιουκ έχει λόγο, καθώς αφηγείται τη ζωή του με μια αγέλη λύκων στον Καναδά για δύο χρόνια. Οι διαφορετικές οπτικές προσφέρουν στον αναγνώστη μια σφαιρική άποψη της προσωπικότητας του Λιουκ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατανοήσει τα μέλη της οικογένειάς του, τον πόνο τους, τα μυστικά που κρύβουν και που όταν έρχονται στην επιφάνεια γκρεμίζουν την εικόνα του πατέρα και συζύγου. Όλοι οι χαρακτήρες κρύβουν ένα μυστικό που τους δένει μαζί του και τους αναγκάζει να πολεμάνε ο ένας τον άλλο. Ποιος, όμως, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πότε θα αφαιρεθεί η μηχανική υποστήριξη ενός αρρώστου; Ποιος έχει το δικαίωμα να κρατά στη ζωή έναν άνθρωπο που είναι εγκεφαλικά νεκρός; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας. Η απάντηση που προσφέρει έρχεται μέσα από την αφήγηση του ίδιου του Λιουκ, μέσα από τις αναμνήσεις της ζωής του με την αγέλη, τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η φύση έχει προκαθορίσει την πορεία των ζωντανών οργανισμών.

«Η σιωπή του λύκου» είναι ένα απαιτητικό ανάγνωσμα, γιατί ξυπνά αντικρουόμενα συναισθήματα στον αναγνώστη: ποια είναι τα όρια της ηθικής, πόση ανθρωπιά κρύβεται πίσω από την απόφαση τερματισμού μιας ζωής και πώς οι ενοχές μπορεί να μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις; Σκληρό και τρυφερό ταυτόχρονα, το μυθιστόρημα αναγκάζει τον αναγνώστη να νιώσει, να πονέσει και να προβληματιστεί μαζί με τους ήρωες, ώστε να μπορέσει κι αυτός να φτάσει στη λύτρωση μαζί τους. Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ