Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ

20.06.2013
facebook email
ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-546-7
Σελίδες
416

Μυστήριο στην παγωμένη Οδησσό

Ο Ιρλανδός William Ryan σύστησε στο αναγνωστικό κοινό τον Αλεξέι Κόρολεφ, ντεντέκτιβ της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών της Μόσχας κατά τη δεκαετία του 1930, με το πρώτο του μυθιστόρημα, τον «Ιερόσυλο». Στο δεύτερο μυθιστόρημα του Ryan, «Το Ματωμένο Λιβάδι», ο παρασημοφορημένος πια Κόρολεφ καλείται να λύσει ακόμα ένα μυστήριο, αυτή τη φορά στην Οδησσό.

Η αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας, υπόδειγμα Σοβιετικού πολίτη, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας, αναγκάζει τον Κόρολεφ να ταξιδέψει στην Ουκρανία για να διαπιστώσει εάν όντως δεν υφίσταται εγκληματική ενέργεια. Ο λόγος; Η κοπέλα ήταν ερωμένη του Γενικού Κομισάριου Κρατικής Ασφάλειας. Αμέσως μόλις φτάνει, ο Κόρολεφ διαπιστώνει ότι ο θάνατος της κοπέλας δεν οφείλεται σε αυτοκτονία και με βοηθό τη νεαρή αστυνομικό Σλίβκα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας. Ποιος θα μπορούσε να επιθυμεί τον θάνατό της; Κάποιος από τους πρώην εραστές της, τρεις από τους οποίους βρίσκονται στην τοποθεσία των γυρισμάτων ή ο θλιμμένος επιστάτης που ανακάλυψε το πτώμα της; Και τι ρόλο παίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος Λεπέν, τον οποίο πρέπει να ανακρίνουν με ιδιαίτερη προσοχή ο Κόρολεφ και η Σλίβκα; Καθώς προχωρούν στην έρευνα και με τον χρόνο να τους πιέζει, οι δύο αστυνομικοί ανακαλύπτουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή δολοφονία, αλλά για μια ολόκληρη συνωμοσία τρομοκρατικής-αντεπαναστατικής ομάδας. Και εάν ο Κόρολεφ αποτύχει να σταματήσει τη δράση της, θα είναι αυτός το εξιλαστήριο θύμα.

Ο William Ryan χτίζει από την αρχή του μυθιστορήματος μιαν ατμόσφαιρα φόβου για τον πρωταγωνιστή. Όταν χτυπάει η πόρτα του σπιτιού μέσα στη νύχτα, ο Κόρολεφ έχει ήδη έτοιμο το βαλιτσάκι του για την περίπτωση που θα συλληφθεί. Αυτό το συναίσθημα της ανασφάλειας ακολουθεί τον Κόρολεφ και στην Οδησσό και αισθάνεται ότι μια λανθασμένη ενέργειά του μπορεί να κοστίσει ακριβά, όχι μόνο σε αυτόν αλλά και στην οικογένειά του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του μυθιστορήματος είναι ότι ο συγγραφέας φροντίζει να ρίξει υποψίες σε διάφορα πρόσωπα, ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή ο αναγνώστης να προσπαθεί να εντοπίσει τον ένοχο.

Με φόντο τη σκοτεινή και παγωμένη Ουκρανία, ο Ryan γράφει ένα γρήγορο και άριστα δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, με συνεχείς ανατροπές και απρόσμενες αποκαλύψεις, αλλά κυρίως με έναν πρωταγωνιστή δυναμικό και άθελά του τολμηρό, ο οποίος, παρά τον φόβο του για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός λάθος του, συνεχίζει δυναμικά την έρευνά του μέχρι να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ