Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΝΑΔΑ

31.10.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΝΑΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Καυκιάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-442-920-2
Σελίδες
243

"H σκοτεινή γοητεία της παγίδας"

...κοίτα στο βάθος όλων αυτών- τι μας συνέβη;
ήρθαμε σαν τη βροχή και φύγαμε σαν τον άνεμο.

                             Ομάρ Καγιάμ

Αν αγαπάτε τη νουάρ λογοτεχνία, το Νάδα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Όχι μόνο για την γρήγορη δράση και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του βιβλίου αλλά κυρίως για την ''πειραγμένη'' οπτική που ξεφεύγει από τα κλασικά πρότυπα του είδους και δημιουργεί ένα ενδιαφέρον υβρίδιο ανάμεσα στο αστυνομικό μυθιστόρημα και το πολιτικό μανιφέστο.

Ο πολυτάλαντος Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ [1942-1995] διαμόρφωσε την πολιτική του στάση στα οδοφράγματα του Μάη του '68, στη συνέχεια συμμετείχε στους Καταστασιακούς του Γκυ Ντεμπόρ ενώ έδρασε ως ακτιβιστής. Τα έργα του είναι έντονα πολιτικοποιημένα αφού θεωρούσε το νουάρ βιβλίο ως ''μυθιστόρημα βίαιης κοινωνικής παρέμβασης''. Στο Νάδα [1972] κάνει ένα καυστικό σχόλιο για την αναγκαιότητα ή όχι της πολιτικής βίας σε μια εποχή όπου τα πάντα ακόμα και η επανάσταση έχουν το ρόλο τους στην ''κοινωνία του θεάματος''.

Μια ετερόκλητη ομάδα αναρχικών με το όνομα Νάδα, απάγει τον πρέσβη των Η.Π.Α. στο Παρίσι κατά την επίσκεψη του σε ένα πορνείο πολυτελείας. Οι εκπρόσωποι της τάξης, διεφθαρμένοι από την εξουσία και εθισμένοι στην βία, χρησιμοποιούν όλο το οπλοστάσιο της κρατικής καταστολής: μαζικές συλλήψεις, χαφιεδισμός, προπαγάνδα από τα Μ.Μ.Ε. ακόμα και βασανιστήρια. Οι απαγωγείς -περισσότερο μηδενιστές υποκινούμενοι από το ταξικό μίσος παρά συνειδητοποιημένοι αγωνιστές- έχουν βρει καταφύγιο σε ένα εξοχικό σπίτι περιμένοντας την τελική αναμέτρηση, η οποία δεν αργεί να έρθει.

Το κλειστοφοβικό σκηνικό της παγίδας έχει τώρα στηθεί: θύτες και θύματα είναι εγκλωβισμένοι αλλά και γοητευμένοι, σχεδόν υπνωτισμένοι, από το παιχνίδι με το θάνατο. Η περιγραφή της εισβολής των ειδικών δυνάμεων είναι επική καθώς η δράση κορυφώνεται με ρυθμούς κινηματογραφικούς. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τα μέλη της ομάδας το ένα μετά το άλλο να εκτελούνται και να αποχαιρετούν τη ζωή με τη φράση ''ζήτω ο θάνατος''. Ο μοναδικός επιζών είναι εκείνος που θα διηγηθεί την ιστορία τους.

Ο συγγραφέας με γραφή τραχιά και ακατέργαστη φτιάχνει σφιχτοδεμένα, μικρά κεφάλαια που σφυροκοπούν ακατάπαυστα τον αναγνώστη μέχρι την ολοκλήρωση του δράματος. Το βάρος της αφήγησης πέφτει στην ραγδαία εξέλιξη των γεγονότων γι' αυτό οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται μάλλον παρά αποδίδονται ολοκληρωμένα. Η γλώσσα του κειμένου είναι κατά βάση αργκό, με ισχυρές δόσεις ειρωνείας και μαύρου χιούμορ. Η μετάφραση μένει πιστή στο αντισυμβατικό στιλ του κειμένου και στην προφορική ροή του λόγου. Στο σύνολο του ένα ''μαύρο'' διαμάντι, που διαβάζεται απνευστί.
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ