Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΞΙΛΕΩΣΗ

07.03.2013
facebook email
ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΞΙΛΕΩΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-372-9
Σελίδες
337

Οδοιπορικό στο Αφγανιστάν της δεκαετίας του ʼ50
«Υπάρχει πιο πολύ αίμα σ’ αυτή τη χώρα απ’ ό,τι νερό» (σελ. 180)

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας Robin Jenkins γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 2005. Δίδαξε αγγλικά και ιστορία στη δημόσια εκπαίδευση και στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Καμπούλ και στη Βαρκελώνη. Η λογοτεχνική του παραγωγή συμπεριλαμβάνει είκοσι εννιά μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Το μυθιστόρημα «Χάρις και εξιλέωση» δημοσιεύτηκε το 1960.

Δύο Βρετανοί ταξιδιώτες, ο Ντόναλντ Κεμπ και η Μάργκαρετ Ντάνκαν, έχουν εξαφανιστεί στο βόρειο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι το ζευγάρι δολοφονήθηκε από τους κατοίκους ενός μικρού χωριού και μάλιστα συλλαμβάνει τους δολοφόνους, αφού πρώτα τιμωρεί παραδειγματικά ολόκληρο το χωριό. Ο Τζον Μακλάουντ, πρώην διπλωμάτης στο Αφγανιστάν και φίλος του Ντόναλντ, αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή για την τύχη των φίλων του και ξεκινά τη δική του έρευνα για να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη. Αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τον εμποδίσουν, αλλά χάρη στην επιμονή του θα φτάσει μέχρι το χωριό όπου υποτίθεται ότι δολοφονήθηκε το ζευγάρι και θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια εκδοχή της ιστορίας που δεν μπορούσε να φανταστεί.

Η ιστορία του Jenkins κινείται σε πολλαπλά επίπεδα. Αρχικά υπάρχει το στοιχείο του μυστηρίου σχετικά με την τύχη του ζευγαριού. Δολοφονήθηκαν πραγματικά ή όχι; Και εάν δεν δολοφονήθηκαν, για ποιο λόγο η κυβέρνηση όχι μόνο ισχυρίζεται το αντίθετο, αλλά και είναι έτοιμη να απαγχονίσει τους δύο ανθρώπους που έχει συλλάβει; Ένα δεύτερο επίπεδο εξετάζει τη φύση της σχέσης ανάμεσα στον Ντόναλντ και στη Μάργκαρετ. Από τις συζητήσεις που έχει ο Τζον με όσους τους είχαν γνωρίσει αδυνατεί να σχηματίσει μια ουσιαστική εικόνα για αυτούς. Ήταν απλώς εραστές ή είχαν παντρευτεί; Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ συμπεριφερόταν πολύ άσχημα στη Μάργκαρετ, γεγονός που προκαλεί μια ακόμα απορία στον Τζον: για ποιο λόγο η Μάργκαρετ δεν τον εγκατέλειπε;

Όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν σιγά σιγά τις απαντήσεις τους καθώς προχωρά η ιστορία και συνεχίζεται το οδοιπορικό του Τζον στο αχαρτογράφητο βόρειο Αφγανιστάν. Σε αυτό το οδοιπορικό εντοπίζεται η ουσία του μυθιστορήματος. Από τους πολιτικούς παράγοντες που φθονούν τον δυτικό τρόπο ζωής μέχρι τους φτωχούς και φοβισμένους κατοίκους του χωριού που τιμωρήθηκε για τη δολοφονία του ζευγαριού, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει την εικόνα ενός λαού φτωχού αλλά φιλόξενου, ενός λαού που βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα στις διαμάχες Αμερικής και Ρωσίας χωρίς να έχει ουσιαστική επιλογή. Η προσέγγιση του Jenkins φανερώνει έντονα συναισθήματα συμπόνιας αλλά ποτέ οίκτου, ενώ μέσα από τη λεπτομερή περιγραφή του αναδεικνύει την ομορφιά ενός άγριου και άγνωστου τόπου, απρόσιτου για τους περισσότερους Δυτικούς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ