Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

03.03.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Ζερβού
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-4426-4
Σελίδες
231

Ένα αδυσώπητο οικονομικό θρίλερ

Ο Αντρέα Καμιλλέρι είναι σήμερα ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της Ιταλίας. Άργησε ν’ αφοσιωθεί στο γράψιμο κι όταν το αποφάσισε, στα εξήντα του, η σειρά με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο έγινε αμέσως ένα μοναδικό εκδοτικό φαινόμενο. Γεννήθηκε το 1925 στη Σικελία και είναι συγγραφέας πάνω από 60 μυθιστορημάτων, ιστορικών, πολιτικών και αστυνομικών, καθώς και πολλών συλλογών διηγημάτων που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Έχει εργαστεί εκτενώς ως σεναριογράφος και ως σκηνοθέτης στο θέατρο και στην τηλεόραση.

Η «Προσωρινή διακοπή» αποτελεί ένα μυθιστόρημα με θέμα ένα αδυσώπητο θρίλερ οικονομικού χαρακτήρα το οποίο όμως τελικά δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα αλλά αφορά και τους άλλους εμπλεκόμενους τομείς της ζωής των ηρώων, καθώς είναι αναμενόμενο, όπως τον τομέα της υγείας τους και τον τομέα των προσωπικών τους σχέσεων. Μια μεγάλη εταιρεία, η Μανουέλλι, στηρίζει την οικονομία της Ιταλίας παρέχοντας απασχόληση σε χιλιάδες εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της εταιρείας βιώνει την παρακμή, ενώ ο γιος του, παρόλο που κατέχει τη θέση του γενικού αντιπροέδρου, είναι ακατάλληλος γι’ αυτήν και βιώνει τον χλευασμό των άλλων. Ο γενικός διευθυντής, Μάουρο Ντε Μπλάζι, αδίστακτος, κυνικός και διπλωμάτης, διαθέτει όλα τα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση και φυσικά τον αναγκαίο κυνισμό και την ωμότητα που τον έχουν ήδη καταστήσει τον πιο κατάλληλο για τη θέση αυτή. Είναι παντρεμένος με μια όμορφη αλλά αφελή γυναίκα η οποία όμως στην πορεία της ιστορίας μας εκπλήσσει καθώς μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στις υπάρχουσες συνθήκες που ευνοούν τη διαφθορά, τα πισώπλατα μαχαιρώματα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο σύζυγός της γίνεται μέσω των πράξεών του ο καλύτερος δάσκαλός της… Η οικονομική κρίση την οποία αρχίζουν να βιώνουν οι ήρωες του μυθιστορήματος αυτού λειτουργεί ως ενισχυτικός παράγοντας στα ήδη υπάρχοντα ελαττώματά τους τα οποία ο αναγνώστης βλέπει να μεγεθύνονται. Ο σκληρός και κυνικός Μάουρο ντε Μπλάζι γίνεται ακόμη κυνικότερος και πιο δολοπλόκος απ’ ό,τι ήταν. Η αποκορύφωση της διαφθοράς, της ωμότητας και των παράνομων και κρυφών οικονομικών και πολιτικών παιχνιδιών μεταξύ των εταιρειών και των υπουργείων ευνοείται κατά πολύ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ο τίτλος στο πρωτότυπο ιταλικό βιβλίο είναι “L’intermittenza” που σημαίνει «Διάλειψη» και αφορά τις εγκεφαλικές διαλείψεις που παθαίνει ο κεντρικός ήρωας.

Το μυθιστόρημα αυτό έχει ονομαστεί οικονομικό θρίλερ επειδή σχετίζεται με τον κόσμο των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με τα μυστικά και αδίστακτα σχέδια των επιχειρηματιών, όπου αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η οικονομική δύναμη στο βωμό της οποίας όλα θυσιάζονται και ιδίως η ζωή των πιο αδυνάτων. Σαφώς είναι άκρως επίκαιρο και μας υπενθυμίζει ότι εν καιρώ κρίσης τα πάθη εντείνονται, οι ήδη σκληροί γίνονται σκληρότεροι, οι ήδη κυνικοί κυνικότεροι και τα αισθήματα του πάθους, του μίσους, της εκδίκησης και της δύναμης είναι αυτά που κυριαρχούν στο μέγιστο βαθμό και καθορίζουν τις κινήσεις των ανθρώπων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ