Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

TUESDAY'S GONE

24.02.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
TUESDAY'S GONE
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-541-2
Σελίδες
581

Μια ακόμα σκοτεινή ημέρα για τη Φρίντα Κλάιν

Το δεύτερο αστυνομικό βιβλίο με ηρωίδα τη Φρίντα Κλάιν είναι γεγονός. Μια έκδοση που γνωρίζω ότι πολλοί περιμένανε. Μεταξύ αυτών κι εγώ.

Μια κοινωνική λειτουργός επισκέπτεται σ’ ένα διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα. Εκεί θα ανακαλύψει το πτώμα ενός άνδρα σε προχωρημένη σήψη. Τα στοιχεία του είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν. Τότε ο επιθεωρητής Κάρλσον ζητά τη βοήθεια της ψυχοθεραπεύτριας Φρίντα Κλάιν, προκειμένου να βρουν την άκρη του νήματος.

Καθώς η Φρίντα προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία για τον άντρα που βρέθηκε στο διαμέρισμα, επισκέπτεται την ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα προσπαθώντας να διεισδύσει στους λαβύρινθους του μυαλού της και να βρει πληροφορίες. Για την αστυνομία, όμως, δολοφόνος είναι η διαταραγμένη γυναίκα και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο αρχείο. Για τη Φρίντα ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος και είναι αποφασισμένος με κάθε τρόπο να καλύψει τα ίχνη του…

Το δεύτερο βιβλίο των Nicci French που μεταφράζεται στα ελληνικά –το πρώτο ήταν το “Blue Monday” και κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις–, αποτελεί μια συνέχεια εξίσου καλή με την αφετηρία. Γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο και σε γλώσσα μεστή, αποδίδει μια ατμόσφαιρα σκοτεινή αλλά και ρεαλιστική. Δεν είναι λίγες οι φορές που, κατά την ανάγνωση, νομίζεις ότι περπατάς στους δρόμους του Λονδίνου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σκιαγράφηση της ηρωίδας με πλούσια στοιχεία από την καθημερινότητα και τη ζωή της, πέρα από τους ασθενείς και τα εγκλήματα, καθώς η Φρίντα Κλάιν στοιχειοθετείται ως μια προσωπικότητα άκρως αληθινή, ώστε καθ’ όλη την έκταση του κειμένου να δίδεται η αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο οικείο και γνώριμο στον αναγνώστη. Η πλοκή είναι εξαιρετική με αποτέλεσμα σε κανένα σημείο του βιβλίου ο αναγνώστης να μην μπορεί να προβλέψει την έκβαση της υπόθεσης ή την ταυτότητα του δολοφόνου.

Ένα από τα στοιχεία που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η ιστορία δεν είναι τελείως αποκομμένη από το πρώτο βιβλίο. Μολονότι το “Tuesday’s gone” διαβάζεται ως αυτοτελές αστυνομικό μυθιστόρημα, ωστόσο εκείνοι που έχουν διαβάσει το “Blue Monday” θα καταλάβουν τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο βιβλία. Γι’ αυτό και πρότασή μου είναι να τα διαβάσετε με τη σειρά έκδοσής τους στην Ελλάδα.

Τολμώ να πω ότι το “Blue Monday” ήταν από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα που διάβασα το 2012. Και το “Tuesday’s gone” διεκδικεί ανάλογη θέση για το 2013. Πάντως, αν το πρώτο βιβλίο των Nicci French σας ενθουσίασε, τότε το δεύτερο θα σας μαγέψει!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ