Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΚΑΒΓΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΒΑΝ

22.02.2013
facebook email
Ο ΚΑΒΓΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΒΑΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βιργινία Γαλανοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-318-6
Σελίδες
171

«Φίλοι μου, πόσο καταθλιπτικός είναι ο κόσμος γύρω μας!»
(σ. 140)

Με την παραπάνω αποθαρρυντική φράση κλείνει το εκτενές διήγημά του ο σπουδαίος λογοτέχνης Νικολάι Γκόγκολ. Το στοιχείο που κάνει τη φράση αυτή τόσο δυνατή και ουσιαστική είναι το γεγονός ότι αποτελεί την πρόταση που ολοκληρώνει σαν μια τέλεια αντίθεση μια εξαιρετικά αστεία και καυστική ιστορία – ας μην ξεχνάμε την καυστική πένα του Γκόγκολ στον θεατρικό «Επιθεωρητή» και τα «Παντρολογήματα».

Πρωταγωνιστές στην ιστορία του Γκόγκολ είναι φυσικά οι δύο Ιβάν: ο Ιβάν Ιβάνοβιτς και ο Ιβάν Νικιφόροβιτς. Πρόκειται για δύο άντρες εντελώς αντίθετους μεταξύ τους, τόσο στην εμφάνιση όσο και στον χαρακτήρα. Τους ενώνει, όμως, μια μεγάλη φιλία. Ώσπου μια μέρα για μια ασήμαντη αφορμή οι δύο άντρες τσακώνονται τόσο σοβαρά ώστε από φίλοι μετατρέπονται σε εχθρούς. Η μικρή επαρχιακή πόλη στην οποία μένουν αναταράσσεται όταν ο τσακωμός τους φτάνει μέχρι τα δικαστήρια. Κανένας από τους συμπολίτες τους δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δύο καρδιακοί φίλοι μισούν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο. Προσπαθούν να επέμβουν και να τους συμφιλιώσουν αλλά δεν καταφέρνουν τίποτα, αφού εκεί που πριν υπήρχε η αγάπη τώρα υπάρχει μόνο το πείσμα.

Ο Γκόγκολ χωρίζει την ιστορία του σε επτά κεφάλαια και χρησιμοποιεί την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με έναν αφηγητή που σχολιάζει τα πάντα: από τα ρούχα των κατοίκων της μικρής πόλης μέχρι τον νερόλακκο που αποτελεί και το μοναδικό αξιοθέατό της. Οι δύο Ιβάν περιγράφονται αναλυτικά από τον συγγραφέα ώστε οι αντιθέσεις τους να είναι εμφανείς και ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα να τους δει στο μυαλό του. Ο καβγάς τους είναι ασήμαντος, αλλά το πείσμα τους τεράστιο. Αυτό το πείσμα είναι ο μοναδικός λόγος που οι δύο φίλοι δεν ξεπερνούν ποτέ τον τσακωμό τους. «Ο καβγάς των δύο Ιβάν» δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα να γράψει για ένα από τα πιο αγαπημένα του θέματα: την ανούσια και χωρίς ουσιαστικούς στόχους ζωή της τάξης των επαρχιωτών γαιοκτημόνων. Παράλληλα, καυτηριάζει τη δικαιοσύνη, τη γραφειοκρατία και τη στασιμότητα της επαρχιακής ζωής με τέτοιο τρόπο που είναι αδύνατο ο αναγνώστης να μην χαμογελάσει: όταν μια καστανή γουρούνα εισβάλλει στο δικαστήριο και κλέβει την καταγγελία του Ιβάν Νικιφόροβιτς εναντίον του Ιβάν Ιβάνοβιτς, το αστείο εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές συσκέπτονται αρκετή ώρα για το τι θα κάνουν και τελικά στέλνουν αίτημα για διευκρίνιση στον περιφερειάρχη.

Πολύ καλή η μετάφραση και εξαιρετικό το επίμετρο της κυρίας Βιργινίας Γαλανοπούλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ