Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ

15.10.2007
facebook twitter linkedin email
ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ελένη Ηλιοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-2619-2
Σελίδες
217
"Στην ακτή του φόβου για το άγνωστο"
Φάτσα η Θάλασσα - το άγνωστο, και ακτή - ο φυλακισμένος νους.

Ο Ίαν ΜακΓιούαν γεννήθηκε το 1948 στην Αγγλία. Γιος στρατιωτικού, έζησε στην Γερμανία και στη Νότια Αφρική. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Sussex και έγινε ο πρώτος φοιτητής στα σεμινάρια Δημιουργικής γραφής στο πανεπιστήμιο East Anglia. Το 1976 κυκλοφόρησε η πρώτη του συλλογή από μικρές ιστορίες, ενώ  το πρώτο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1978. Βραβεύτηκε με το Μπούκερ το 1998 για το μυθιστόρημά του Amsterdam. Έχει βραβευτεί και με άλλα σημαντική βραβεία, ενώ μυθιστορήματά του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Έχει γράψει συνολικά δέκα μυθιστορήματα. Το Στην ακτή, βρίσκεται στην short list των φετινών υποψηφίων για το βραβείο Μπούκερ.

«Ήταν και οι δυο νέοι, μορφωμένοι και παρθένοι εκείνη την πρώτη νύχτα του γάμου τους, και στην εποχή που ζούσαν μια συζήτηση για σεξουαλικές δυσκολίες ήταν απλώς αδύνατη». Έτσι αρχίζει ο συγγραφέας την ιστορία του με πρωταγωνιστές τον Έντουαρντ και την Φλόρενς, δυο νέους είκοσι δύο χρόνων, αρχές δεκαετίας του ‘60. Εκείνος από μια μέση οικογένεια μιας επαρχιακής κωμόπολης, εκείνη από μια μεγαλοαστική οικογένεια της Οξφόρδης. Πώς μεγάλωσαν, το οικογενειακό τους περιβάλλον, οι διαφορετικές συνθήκες, τα μικρά γεγονότα με την μεγάλη σημασία στο γαλούχημά τους. Πως γνωρίστηκαν και αγαπήθηκαν, πως ποτέ δεν είχαν ερωτική εμπειρία, αλλά και ποτέ δεν συζήτησαν ουσιαστικά, μέχρι την στιγμή που έφτασαν στο ξενοδοχείο, στην ακτή. Θα περάσουν απέναντι, δεμένοι οι δυο τους με την αναμφισβήτητη αγάπη τους, ή απλά θα πάνε πιο κάτω, αφού ο από μηχανής θεός λειτουργούσε μόνο στην Ελληνική τραγωδία;

Η πλοκή εξελίσσεται αργά. Περιγραφές του τώρα, εκεί στην σουίτα των νεονύμφων, με αναδρομές στο παρελθόν της γνωριμίας τους, αλλά και στο παρελθόν της ζωής τους. Ο συγγραφέας, βουτάει στις σκέψεις τους, ονοματίζει απορίες, και εξηγεί – για τον καθένα, και από τον καθένα – τον τρόπο που δρουν, αντιδρούν. Οι διάλογοι είναι κυριολεκτικά λίγοι –συνολικά δυο σελίδες ίσως-, με ένα κρεσέντο τους όμως στην στιγμή της αντιμετώπισης της αλήθειας, που καθώς ερμηνεύεται με προσωπικά κριτήρια, σπάει στα δύο. Αλήθεια από την μια, και Αγάπη από την άλλη. Και για τους δυο. Υπάρχει περίπτωση να διαχωρίζονται αυτά τα δυο; Μπορεί ο φόβος του άγνωστου να τα κρατήσει χωρισμένα; Τι τοίχους επικοινωνίας κτίζουν οι σκέψεις, οι προσωπικές ερμηνείες και τα συναισθήματα, με επικεφαλής την ντροπή του εγώ, και τον φόβο του άγνωστου;

Η γλώσσα, γλώσσα στυλιζαρισμένης πρόζας, έχει μια ιδιαίτερη δύναμη περιγραφής. Με προσεκτική επιλογή λέξεων καταφέρνει να περιγράφει στεγνά, μα ουσιαστικά. Και αν η περιγραφή είναι απλά όμορφη όταν περιγράφει τα τοπία ή τις συνθήκες ζωής, γίνεται συναρπαστική όταν βουτάει τα πινέλα της στην περιγραφή των σκέψεων και των ερμηνειών που δίνει ο κάθε ένας πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας. Οι σκέψεις τους, είναι λογικές στην λογική του καθενός τους, μα άτοπες, αν όχι «παράλογες», για τα αισθήματά τους, που όμως δεν τους επιτρέπεται η καταλυτική ίσως έκφραση.

Η μετάφραση της Ελένης Ηλιοπούλου, συντελεί στην διατήρηση αυτού του κλίματος λεπτομερειακής παρατήρησης των πάντων, και ιδιαίτερα της άλεκτης αλληλεπίδρασης των σκέψεών τους, σε έναν αγώνα για την ολοκλήρωση ενός παζλ, που αν και οι δυο θα ήθελαν να ολοκληρώσουν, εκείνος που το καταφέρνει στα σίγουρα, είναι ο αναγνώστης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ