Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΜΑΓΙΣΣΕΣ

17.02.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΜΑΓΙΣΣΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Σπανδωνής
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-667-7
Σελίδες
713

«Ποιος ερωτεύτηκε, αν δεν ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά;»

Αν αγαπάτε τα μυθιστορήματα του Φανταστικού, στη σχολή που δημιούργησε το ''Λυκόφως'', και τις καταραμένες ιστορίες αγάπης, οι ''Μάγισσες'' θα σας δέσουν στα μάγια τους και μάλιστα για 700 και πλέον σελίδες! Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας Αμερικανίδας ιστορικού που επιχειρεί να συνδυάσει όλες σχεδόν τις παραδόσεις για τα βαμπίρ, τις μάγισσες και τους δαίμονες με την επιστήμη της γενετικής, την ιστορία αλλά και την αλχημεία – και, ως μπαλαντέρ, ένα μυστικό, ιπποτικό τάγμα που συνδέεται με τους Ναΐτες.

Η ερευνήτρια ιστορικός Ντιάνα Μπίσοπ, που κατάγεται από μια παλιά και ισχυρή οικογένεια μαγισσών αλλά έχει απαρνηθεί τη μαγεία, ανακαλύπτει τυχαία σε μια από τις βιβλιοθήκες της Οξφόρδης ένα πανάρχαιο, αλχημικό χειρόγραφο, δεμένο με δυνατό ξόρκι που δεν μπορεί να εμποδίσει όμως την Ντιάνα να το διαβάσει. Και από εκεί που δεν ήθελε να έχει σχέση με τη μαγεία η ηρωίδα βρίσκεται στο στόχαστρο και των τριών ειδών που συνυπάρχουν λάθρα με το ανθρώπινο γένος, ήτοι μάγισσες και μάγοι, βαμπίρ και δαίμονες. Ανάμεσά τους και ο θανατηφόρα γοητευτικός Μάθιου Κλέρμοντ: Γάλλος, επιστήμονας γενετικής και βρικολάκας... Το τι θα συμβεί όταν ερωτευτούν μια ξεροκέφαλη μάγισσα που μόλις ανακαλύπτει τις κοιμισμένες δυνάμεις της και ένα αρχαίο βαμπίρ, μέλος ενός μυστικού ιπποτικού τάγματος που έχει πάρει μέρος σε όλες τις σημαντικές μάχες της ιστορίας, μόνο προβλέψιμο δεν είναι – ειδικά όταν όλα τα όντα και των τριών ειδών είναι αποφασισμένα να τους χωρίσουν αλλά και να τους αποσπάσουν το χειρόγραφο...

Είναι αλήθεια ότι αυτό το είδος της λογοτεχνίας έχει εξελιχθεί μετά το ''Λυκόφως'' σε πεδίο δόξης λαμπρόν για όποιον θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Οι ''Μάγισσες'' ακολουθούν τη συνταγή σε μεγάλο βαθμό αλλά διαφοροποιούνται στο σημαντικό, κατά την κρίση μου, γεγονός ότι η συγγραφέας, ως επιστήμονας, προσπαθεί συνειδητά να εντάξει στην πλοκή την επιστήμη αλλά και την αλχημεία. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο κείμενο παίζουν τα παλιά βιβλία, ενώ ένα μεγάλο μέρος της δράσης εκτυλίσσεται σε τεράστιες βιβλιοθήκες– κι αυτό είναι ένα μεγάλο ατού που θα κερδίσει τους βιβλιοφάγους (και είναι προφανές ότι η συγγραφέας έχει διαβάσει τα μυθιστορήματα του Ουμπέρτο Έκο). Το βασικό ζευγάρι είναι αλήθεια ότι δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα του είδους αλλά είναι οι δευτεραγωνιστές που κερδίζουν τον αναγνώστη, ο καθένας με τον δικό του χαρακτήρα, ιστορία και προθέσεις, και τελικά κλέβουν την παράσταση. Στα υπέρ και ορισμένα σουρεαλιστικά στοιχεία όπως το σπίτι με τη δική του προσωπικότητα και τη δική του άποψη για τα τεκταινόμενα, στο οποίο οι δύο θείες-μάγισσες της ηρωίδας συγκατοικούν με τα φαντάσματα των προγόνων (η γιαγιά που σχολιάζει είναι απολαυστική), που με διασκέδασαν πραγματικά.

Συμπερασματικά, ένα βιβλίο που, παρά τις κάποιες αδυναμίες του, το προτείνω στους λάτρεις του είδους ως ένα ενδιαφέρον και οπωσδήποτε διαφορετικό από τα όμοιά του ανάγνωσμα με το οποίο θα περάσουν καλά. Και αν είναι εκπαιδευμένοι σε ορισμένα θέματα, θα ανακαλύψουν κάτω από την επιφάνεια της ψυχαγωγίας νήματα που οδηγούν στα μονοπάτια των μαγικών παραδόσεων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ