Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ

15.10.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αγγέλα Βερυκοκάκη
Κατηγορία
ISBN
960-8239-34-6
Σελίδες
193

"Κύκνειες σκέψεις πριν το ταξίδι"
        Εν όψει του τέλους

Ο Βίκτωρ Ουγκό γεννήθηκε στη Μπεζανσόν της Γαλλίας το 1802. Ο πατέρας του υπήρξε στρατηγός κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους και η μητέρα του ήταν κόρη εφοπλιστή. Έλαβε καθολική και φιλομοναρχική ανατροφή και κέρδισε νέος τη λογοτεχνική αναγνώριση με τις «Ωδές» του. Το 1822 παντρέυτηκε την Αντέλ Φουσέ και απέκτησε τέσσερα παιδιά μαζί της. Το 1841 εκλέχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, αλλά, όταν κατήγγειλε το πραξικόπημα του Ναπολέοντα στο λίβελλό του «Ναπολέων, ο μικρός», αναγκάστηκε να ζήσει στην εξορία. Επέστρεψε στο Παρίσι λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, αλλά δεν συμμετείχε πλέον στον δημόσιο βίο. Πέθανε το 1885, τιμήθηκε ως εθνικός ήρωας και κηδεύτηκε στο Πάνθεον. Τα πιο γνωστά έργα του είναι «Οι Άθλιοι» και «Η Παναγία των Παρισίων».
     
«Η τελευταία ημέρα ενός θανατοποινίτη» αποτελεί τη μομφή του Ουγκό στην θανατική ποινή. Το βιβλίο παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες ενός κρατουμένου, καταδικασμένου σε θάνατο. Ουσιαστικά, ο Ουγκό βυθίζεται στις σκέψεις του ήρωα, στα πρόσωπα και τις εικόνες που διατρέχουν το μυαλό του τις τελευταίες στιγμές. Ξαναζεί νοητά το έγκλημα, τη σύλληψη, τις πρώτες ημέρες στη φυλακή, τις επισκέψεις της οικογένειάς του. Αναπολεί τις όμορφες στιγμές με την κορούλα του, τη γυναίκα του, τα απογεύματα που περπατούσε ελεύθερος στο πάρκο. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει το νοερό ταξίδι του, ανοίγει το κελί του και οι φύλακες τον ενημερώνουν ότι έφτασε η ώρα. Τότε οι αναμνήσεις εξαφανίζονται, δίνοντας την θέση τους στο άγχος, τον φόβο και την αίσθηση ότι το οξυγόνο διαρκώς ελαττώνεται.  Τον οδηγούν για λίγο σ’ ένα δωμάτιο με νεοφερμένους κρατουμένους. Προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του και ενδόμυχα ελπίζει πως θα φτάσει η χάρη από τον κυβερνήτη. Μάταια όμως. Οδηγούμενος στο ξύλινο παράπηγμα, παλεύει να διατηρήσει την ψυχή του καθάρια από τα πάντα, ώστε να μπορέσει ελεύθερη να φύγει.
     
Η γραφή του Ουγκό, ιδίως η μυθιστορηματική, είναι εγνωσμένης αξίας. Το συγκεκριμένο κείμενο διαπνέεται από έντονο ρομαντισμό και πίστη στην ελευθερία του ανθρώπου. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση θέτει τον αναγνώστη στο κέντρο της δίνης των σκέψεων του θανατοποινίτη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε ο αναγνώστης οικειοποιείται τα συναισθήματα και τις απόψεις του ήρωα. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, διατηρώντας ακέραια την ένταση και την αγωνία για την τελική έκβαση. Ταυτόχρονα ο Ουγκό σε διάσπαρτα σημεία παρουσιάζει τις απόψεις του σχετικά με την θανατική ποινή και τον ψυχολογικό θάνατο που αυτή επιφέρει πέρα από τον κατάδικο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ανεξάρτητα όμως από την υπόθεση του θανατοποινίτη και της ποινή, ο Ουγκό καταδεικνύει με ιδιαίτερα ρομαντικό και ανθρώπινο τρόπο πως το χειρότερο για έναν άνθρωπο είναι να γνωρίζει το τέλος του.
     
Με την «Τελευταία ημέρα ενός θανατοποινίτη» ο Ουγκό γίνεται ένα αγκάθι στην επιβολή της θανατικής ποινής, που ισχύει ακόμα και σήμερα σε ορισμένες χώρες, αλλά κυρίως καθίσταται θιασώτης της ελευθερίας και της ζωής του ανθρώπου. Η μετάφραση της Αγγέλας Βερυκοκάκη είναι αρκετά καλή, διατηρώντας ακέραιο το ρομαντισμό του κειμένου.
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ