Έχουμε διαβάσει 2734 βιβλία

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ

05.02.2013
ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ
Εκδοτικός Οίκος
JEMMA PRESS
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μπέλλα Σπυροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6732-88-1
O Χ.Φ. Λάβκραφτ είναι ο αδιαμφισβήτητος πατριάρχης του Τρόμου και η νουβέλα του «Η Σκιά Πάνω από το Ϊνσμουθ» ένα από τα κορυφαία έργα του. Το εφιαλτικό ψαροχώρι της Νέας Αγγλίας, οι παρηκμασμένοι κάτοικοί του και οι Αβυσσαίοι, στοίχειωσαν τα όνειρα χιλιάδων αναγνωστών από το 1942, χρονιά όπου δημοσιεύτηκε στο Weird Tales, ως και σήμερα. Σε αυτή την ανθολογία που επιμελήθηκε ο Stephen Jones και εκδίδεται στην Ελλάδα από την Τζέμα Πρες, δεκαέξι μοντέρνοι Βρετανοί δάσκαλοι του Τρόμου (Campell, Lumley, Gaiman, Stableford, M.M. Smith μεταξύ άλλων...) λαμβάνουν τη σκυτάλη από τον ερημίτη του Πρόβιντενς και παρουσιάζουν την δική τους έκδοχή του Ίνσμουθ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

“Η Επιστροφή” του Nicholas Royle, όπου ο συγγραφέας μέσω μίας φρενήρους γραφής μας ταξιδεύει σε ένα αλλόκοτο και διεστραμμένο Βουκουρέστι, λίγες μόνο μέρες μετά την πτώση του Τσαουσέσκου. 

«Το μεγάλο ψάρι», του Jack Yeovil, όπου ήρωας είναι ένας ιδιωτικός ντετεκτιβ ο οποίος μπλέκει σε μία ιστορία την κατάληξη της οποίας δεν υποψιάζεται καν. Γραμμένο σε ύφος βγαλμένο από τα καλύτερα pulp αστυνομικά, γεμάτο ανάλογες ατάκες και χιούμορ που σπάει κόκκαλα, πραγματικά ξεχωρίζει. 

“Άντε πάλι το τέλος του Κόσμου”, όπου ο πολύς Neil Gaiman μπλέκει το Mythos του Λαβκραφτ με την ιστορία ενός λυκάνθρωπου. 

Ο Ramsey Campbell με την «Εκκλησία της Χαι Στρητ», του οποίου η πένα δεν χρειάζεται συστάσεις. Εδώ δημιουργεί με ευκολία την ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να εκλωβίσει τον αναγνώστη στις σελίδες του.

«Daoine Domhain”, του Peter Tremayne. Ο συγγραφέας μέσω της τεχνικής της αφήγησης μέσα στην αφήγηση, αναμιγνύει έξυπνα γνωστούς παγανιστικούς μύθους (Ιρλανδικούς εν προκειμένω) με το concept της ιστορίας. Το μπλέξιμο πραγματικών και literary μύθων κάνει την αφήγηση ακόμη πιο τρομακτική.

«Για να δει τη Θάλασσα», του Michael Marshall Smith. Η ιστορία που αποδίδει καλύτερα από όλες το πως θα έμοιαζε το Ινσμουθ και την νοσηρότητά της ατμόσφαιράς του, αν ήταν πραγματικό. Πανίσχυρη γραφή από έναν μάστορα της μικρής φόρμας, η αποκάλυψη του τέλους σηκώνει τις τρίχες του αναγνώστη με ευκολία.

O David Langford με το έξυπνο «Deepnet”, δίνει μία άλλη εκδοχή’ Πως θα μπορούσαν οι Αβυσσαίοι να επιτελέσουν το έργο τους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εποχής μας; Ποιό μέσο θα διάλεγαν; Μένει στον αναγνώστη να το ανακαλύψει... Ο Κim Newman με το «Παρα τέταρτο τρεις», προσφέρει μία πρωτότυπη και χιουμοριστική αναγνωστική ανάσα, ίσα ίσα για να ξαποστάσει ο αναγνώστης πριν βυθιστεί πάλι στις ζοφερές ιστορίες της συλλογής. Ένας μπάρμαν του Ινσμουθ μας περιγράφει μία τυπική βραδιά σε μια παμπ του χωριού...

Την πολύ όμορφη και προσεγμένη έκδοση της Τζέμμα στολίζουν τα πανέμορφα σχέδια του Γιώργου Δημητρίου ενώ η πολύ καλή μετάφραση ανήκει στην Μπέλλα Σπυροπούλου. Τέλος την επιμέλεια έχει κάνει ο Δημήτρης Αρβανίτης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί και ο εκτεταμένος επίλογος που περιλαμβάνει βιογραφικά και παρουσίαση των συντελεστών της ανθολογίας, καθώς και ότι στο βιβλίο περιλαμβάνεται, πρώτη πρώτη φυσικά, και η ίδια η ιστορία του Χ.Φ Λάβκραφτ. Αξίζει, τέλος, και ένα μεγάλο μπράβο στον εκδοτικό που συνεχίζει να εκπροσωπεί με τόσο προσεγμένες εκδόσεις και καλούς τίτλους (σε καιρούς χαλεπούς) την λογοτεχνία Τρόμου στην χώρα μας.

                                                                                                                     Σταμάτης Λαδικός

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Σκέψεις για το έργο του Alejandro Zambra

Η Αφροδίτη Δημοπούλου γράφει μερικές σκέψεις για το έργο του Alejandro Zambra.
01.12.2018
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2018-30/11/2018

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2018 έως 30/11/2018.
01.12.2018
Περισσότερα

Comic Corner / Laid Back Camp

Η Λαμπρινή Καραθανάση παρουσιάζει κάθε μήνα ένα Box Set Comic, που κυκλοφορούν σε DVD, στη στήλη της Comic Corner.

Laid Back Camp
11.11.2018
Περισσότερα

Νέες κυκλοφορίες

ANGEL EYES III: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ANGEL EYES III: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Ελληνική Λογοτεχνία Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου MOMENTUM ΑΛΙΚΕΣ ΣΙΩΠΕΣ ΑΛΙΚΕΣ ΣΙΩΠΕΣ Ελληνική Λογοτεχνία Κλαίρη Θεοδώρου ΨΥΧΟΓΙΟΣ Η ΜΟΝΤΕΣΤ ΜΙΝΙΟΝ Η ΜΟΝΤΕΣΤ ΜΙΝΙΟΝ Ξένη Λογοτεχνία Honore de Balzac GUTENBERG ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ Ελληνική Λογοτεχνία Βασίλης Ν. Κουνέλης ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΚΟΝΓΚΟ ΚΟΝΓΚΟ Ξένη Λογοτεχνία Eric Vuillard ΠΟΛΙΣ ΜΑΘΗΜΑ ΩΔΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΩΔΙΚΗΣ Ποίηση Γιάννης Ευσταθιάδης ΜΕΛΑΝΙ ΜΕΙΟΝ ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΜΕΙΟΝ ΔΕΚΑΟΧΤΩ Ξένη Λογοτεχνία Stefan Ahnhem ΔΙΟΠΤΡΑ ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΜΙΚΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ Ξένη Λογοτεχνία Celeste Ng ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ Ξένη Λογοτεχνία Nele Neuhaus ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ο ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ Ο ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Charles Dickens ΑΓΡΑ ΟΛΓΑ ΟΛΓΑ Ξένη Λογοτεχνία Bernhard Schlink ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΠΛΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΕΠΛΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γιώργος Δάμτσιος BELL ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΟΛΑ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Γιώργος Μαυρογορδάτος ΠΑΤΑΚΗΣ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΛΟΥΝ Ελληνική Λογοτεχνία Εύα Στάμου ΑΡΜΟΣ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ Ξένη Λογοτεχνία Philip Kerr ΚΕΔΡΟΣ

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ