Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

15.10.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σοφία Ανδρεοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3402-6
Σελίδες
676

"Το άλλο μισό του Μύθου"

Αν οι γυναίκες έγραφαν την Ιστορία, πως θα διηγούνταν τα γεγονότα που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας είτε ως ιστορικά ντοκουμέντα είτε τυλιγμένα στην αχλύ του μύθου; Σ' αυτό το ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η αμερικανίδα συγγραφέας Μάριον Ζίμερ Μπράντλεη [1930-1999] δημιουργώντας ένα ογκώδες μυθιστόρημα για την πτώση της Τροίας έτσι όπως την έζησαν οι ηρωίδες και όχι οι ήρωες της Ιλιάδας. Αφηγήτρια είναι η Κασσάνδρα, αγαπημένη ιέρεια του Απόλλωνα που της έχει χαρίσει την δύναμη -ή την κατάρα- να προλέγει το μέλλον.

Η τραγική μοίρα της πριγκίπισσας των Τρώων έδωσε έμπνευση σε πολλούς καλλιτέχνες ανά τους αιώνες [όποιος ενδιαφέρεται λίγο παραπάνω για την τέχνη, ας αναζητήσει τον αριστουργηματικό πίνακα του βικτωριανού ζωγράφου Τζόζεφ Σόλομον ''Αίας και Κασσάνδρα''-1886]. Στην Προφητεία, η συγγραφέας βασίζεται σ' ένα αρχαιολογικό εύρημα, μια αναθηματική επιγραφή στη Δωδώνη όπου αυτός που την αφιερώνει δηλώνει ''απόγονος από 30 γενιές της Κασσάνδρας της Τροίας'' και αναπτύσσει μια διαφορετική εκδοχή του μύθου.

Η μάντισσα δεν δολοφονήθηκε μαζί με τον Αγαμέμνονα στις Μυκήνες όπου την έφερε σκλάβα του- επιβίωσε και ηλικιωμένη πια θυμάται τα όσα έζησε. Μέσα απ' την διήγηση της αναδεικνύεται ένας κόσμος στο μεταίχμιο μεταξύ μητριαρχίας και πατριαρχίας: ενώ υπάρχουν ακόμα γυναίκες όπως οι πολεμίστριες Αμαζόνες που ζουν ελεύθερες από την ανδρική κυριαρχία, ήδη οι άντρες έχουν αρχίσει να εδραιώνουν την εξουσία τους και να χρησιμοποιούν τις γυναίκες ως αντικείμενα για την δική τους ικανοποίηση αλλά και ως πιόνια στη σκακιέρα των συμφερόντων τους.

Η φυσική λατρεία της Θεάς Μητέρας υποχωρεί ενώ οι ανδρικές θεότητες που ενσαρκώνουν τον Πατέρα-Αφέντη κερδίζουν συνεχώς έδαφος, οδηγώντας τις κοινωνίες στην εξουσιαστική καταπίεση. Η Κασσάνδρα γίνεται μάρτυρας αυτής της μετάβασης, παγιδευμένη σ' έναν πόλεμο που συντάραξε τον αρχαίο κόσμο και καταδικασμένη όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες να υποστεί τις συνέπειες του. Το δικό της πεπρωμένο όμως είναι ακόμα πιο σκληρό: αν και προβλέπει το αίμα και τον θάνατο που θα φέρει αυτή η σύγκρουση και στις δύο πλευρές, κανείς δεν την πιστεύει.

Η Μάριον Ζίμερ Μπράντλεη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό, αν και πολυγραφότατη και αναγνωρισμένη διεθνώς στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού. Στην Προφητεία [1987] χτίζει ένα έπος για τον έρωτα και τον πόλεμο μένοντας πιστή στον Όμηρο ενώ αποδίδει αξιόπιστα και με ζωντανά χρώματα το πνεύμα της εποχής. Η φεμινιστική της οπτική εμπλουτίζει την αρχαία παράδοση, όμως αυτό που ενοχλεί τον αμερόληπτο αναγνώστη είναι η προσπάθεια υποβάθμισης των ανδρών ηρώων είτε σε αιμοδιψείς ιμπεριαλιστές είτε σε ύπουλους υπονομευτές της γυναικείας ανεξαρτησίας.

Η γλώσσα είναι στρωτή χωρίς ιδιαίτερες πρωτοτυπίες ή εξάρσεις αφού η αφήγηση επικεντρώνεται κυρίως στη περιγραφή των γεγονότων και των χαρακτήρων. Η Σοφία Ανδρεοπούλου έφερε αξιοπρεπώς σε πέρας το τιτάνιο έργο της μετάφρασης ενός τόσο μεγάλου βιβλίου όμως δυστυχώς η δουλειά της αδικείται από αρκετές απροσεξίες στην επιμέλεια του κειμένου. Συμπερασματικά πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική ''ανάγνωση'' της μυθιστορίας του τρωικού πολέμου, με πολιτικά μηνύματα που ισχύουν και στη σύχρονη εποχή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ