Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

15.10.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κώστας Κοσμάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4356-4
Σελίδες
300

"Μέτρηση και γνωριμία με τη φύση"
     Αναμέτρηση με τους ανθρώπους

Ο Ντάνιελ Κέλμαν γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο της Γερμανίας. Δημοσίευσε το πρώτο μυθιστόρημα το 1997, σε ηλικία 22 ετών. Έκτοτε έχει εκδώσει άλλα δύο μυθιστορήματα, δύο συλλογές διηγημάτων και μια συλλογή δοκιμίων. Η «Μέτρηση του κόσμου», που κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2005, σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των ευπώλητων βιβλίων της χώρας του και μεταφράστηκε στις σπουδαιότερες γλώσσες.
     
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Ντάνιελ Κέλμαν καταγράφει τις ζωές δύο νεαρών Γερμανών στα τέλη του 18ου αιώνα, που ετοιμάζονται να μετρήσουν τον κόσμο. Από τη μια πλευρά ο Αλεξάντερ φον Χούμπολτ αρχίζει τα ταξίδια στην Αμερικανική ήπειρο, διασχίζει ζούγκλες και βουνά, διαπλέει τον Αμαζόνιο και τον Ορινόκο, συναντά φυλές ξεχασμένες από τον άνθρωπο, ανακαλύπτει σπάνια φυτά και ζώα, δοκιμάζει δηλητήρια για την εύρεση του αντιδότου, σέρνεται σε σπήλαια χωρίς ίχνος φωτός, κατακτά κορυφές ηφαιστείων, δοκιμάζει τα όριά του για να πετύχει το στόχο του. Τα ταξίδια του θα τον κάνουν διάσημο και παγκοίνως γνωστό εξερευνητή, καθώς οι διακρίσεις και οι δεξιώσεις προς τιμήν του διαδέχονται η μια την επόμενη. Από την άλλη πλευρά ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν αφήνουν εύκολα το σπίτι ή την πόλη τους. Λαμπρός μαθηματικός και αστρονόμος, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς γυναίκες, όμως την πρώτη νύχτα του γάμου του πετάγεται όρθιος για να σημειώσει μαθηματικές εξισώσεις. Δεν κάνει ταξίδια, όμως το μυαλό του διαρκώς βρίσκεται σε εγρήγορση. Θα κάνει λαμπρές ανακαλύψεις για τη μέτρηση του κόσμου και θα αποκαλύψει στους συμπολίτες του πως ο χώρος καμπυλώνεται. Και οι δύο γερασμένοι, διάσημοι και κάπως παράξενοι συναντιούνται στο Βερολίνο το 1828 και δίνουν το έναυσμα για να γραφεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα.
     
Ο Ντάνιελ Κέλμαν γράφει ένα βιβλίο για την προσωπική αναζήτηση, το ταλέντο και την καλλιέργεια του ανθρώπου. Σκιαγραφεί δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, ο ένας υπερδραστήριος, διεκδικεί το όνειρό του, φτάνοντας πολλές φορές στα άκρα, ο άλλος βυθισμένος στην θαλπωρή της πατρίδας, επιρρεπής στα σαρκικά πάθη, διαθέτει ωστόσο τις σκέψεις του απόλυτα και αποκλειστικά στο σκοπό του. Με τους χαρακτήρες αυτούς ο συγγραφέας παρουσιάζει την άποψή του πως ανεξάρτητα από την διαδρομή, καθένας οφείλει πρωτίστως να κυνηγήσει το όνειρό του, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει. Το κείμενο, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, διαθέτει γρήγορη και έντονη ροή, προκαλώντας τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες να συνεχίσει την περιπλάνησή του απνευστί. Οι φιλοσοφικές σφήνες σωστά τοποθετημένες αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, ως ολοκλήρωμα του προηγούμενου μέρους και έναυσμα για το μέρος που ακολουθεί.
     
Ο Ντάνιελ Κέλμαν παρουσιάζει ένα υπέροχο έργο για τη «Μέτρηση του κόσμου», αλλά και για την αναμέτρηση του καθενός με τις επιδιώξεις του. Η μετάφραση του Κώστα Κοσμά διατηρεί ακέραια την ένταση του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ