Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

SUM, ΣΑΡΑΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ

05.12.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
SUM, ΣΑΡΑΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΚΤΩ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
Κατηγορία
ISBN
978-960-99798-1-8
Σελίδες
119

“Cogito ergo sum”

Ο David Eagleman είναι καθηγητής, νευροεπιστήμονας στο Baylor College of Medicine του Τέξας, όπου διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο για την Αντίληψη και τη Δράση. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στην αντίληψη του χρόνου, στη συναισθησία, καθώς και στην επίδραση των επιστημονικών ανακαλύψεων της νευροεπιστήμης στο Δίκαιο.

Όσον αφορά τη μετά θάνατον ζωή ή πιο σωστά το τι πραγματικά ακολουθεί μετά το θάνατο, η κάθε θρησκεία έχει τις δικές της θεωρίες να μας προσφέρει – λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Ο David Eagleman, όμως, με το βιβλίο του αυτό, που αποτελεί συλλογή από 40 ιστορίες, μας παρέχει 40 διαφορετικές πιθανότητες για το τι έπεται μετά το τέλος της επίγειας ζωής, οι οποίες δεν είναι καθόλου ανιαρές αλλά αντιθέτως είναι πολύ διασκεδαστικές. Κάθε μία ιστορία παρουσιάζει μια διαφορετική εξήγηση με θέματα που ποικίλλουν, όπως το ποιος είναι ο Θεός, γιατί επέλεξε να δημιουργήσει τους ανθρώπους, ποιο είναι το σχέδιό του και άλλα ερωτήματα σχετιζόμενα με την ύπαρξή μας. Οι εξηγήσεις αυτές είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που προσφέρουν οι συμβατικές θρησκείες και εξαιρετικά πρωτότυπες. Μια από αυτές με τον τίτλο «Μεταμόρφωση», μιλάει για την πιθανότητα της ύπαρξης τριών θανάτων, ο πρώτος όταν το σώμα παύει να λειτουργεί, ο δεύτερος όταν το σώμα εναποτίθεται στον τάφο, ο τρίτος τη στιγμή, κάποτε στο μέλλον, που το όνομά σου αναφέρεται για τελευταία φορά. Μια άλλη με τον τίτλο «Υποτακτική» αναφέρει: «Στον άλλο κόσμο, κρίνεσαι όχι σε σύγκριση με άλλους, αλλά σε σύγκριση με τον εαυτό σου. Συγκεκριμένα κρίνεσαι σε σύγκριση με το τι θα μπορούσες να ήσουν. Έτσι η άλλη ζωή μοιάζει πολύ με την παρούσα, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει όλα τα εσύ που υπήρξες».

Αυτή η πρωτότυπη και ευχάριστη, παρά το θέμα της, μικρή συλλογή ανήκει στην κατηγορία των παράξενων και αταξινόμητων βιβλίων. Πρόκειται για ιστορίες που μας λένε πώς να ζήσουμε τις ζωές μας τώρα, να εκτιμήσουμε όσα μας παρέχονται και γενικά την ύπαρξή μας. Ο σκοπός του συγγραφέα είναι να μας αφηγηθεί με έναν πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο ιστορίες με ηθικό χαρακτήρα που θα μας απελευθερώσουν από κάθε παγιωμένη ιδέα των θρησκειών για τη ζωή και το θάνατο και θα μας οδηγήσουν στο να ζήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τώρα. Η κάθε ιστορία είναι προτιμότερο να διαβαστεί ως αυτοτελής και με χρονική απόσταση από την επόμενη προκειμένου ο αναγνώστης να έχει το χρόνο να την επεξεργαστεί. Η γλώσσα και οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι προσεκτικά επιλεγμένες προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο χιουμοριστικό κλίμα. Ας μην ξεχνάμε ότι για να διαχειριστούμε καλύτερα «το μέρος» πρέπει πρώτα να σχηματίσουμε μια εικόνα για «το όλον».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ