Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

ΑΝΤΙΟΣ, ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ

04.12.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΝΤΙΟΣ, ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
΄Κώστας Αθανασίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4393-9
Σελίδες
190

"Αναζήτηση ενός νεκρού εαυτού"
       Δίκαιο και προσδοκίες

Ο Λεονάρδο Παδούρα γεννήθηκε το 1955 στην Αβάνα της Κούβας. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Παγκοσμίως γνωστός έγινε με την αστυνομική τετραλογία «Τέσσερις εποχές» («Ένα άψογο παρελθόν», «Άνεμοι της Σαρακοστής», «Μάσκες», Φθινοπωρινό τοπίο»), με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μάριο Κόντε. Στη συνέχεια προστίθενται άλλα δύο βιβλία με τον ίδιο ήρωα, «Η αχλή του χθες», «Αντιός, Χεμινγουέι»). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει βραβευθεί στην Κούβα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο αστυνομικός Μάριο Κόντε την τελευταία ημέρα της εργασίας του ως ντετέκτιβ καλείται να ανακαλύψει την ταυτότητα του πτώματος που βρέθηκε στη βίλα του Έρνεστ Χεμινγουέι , όταν ένας τυφώνας ξερίζωσε το δέντρο, όπου κειτόταν θαμμένος ο νεκρός. Τότε ανακαλεί από τη μνήμη το απόγευμα εκείνο πριν από σαράντα χρόνια, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον διάσημο συγγραφέα. Παράλληλα με την έρευνα για την ταυτότητα του πτώματος ξετυλίγεται η εσωτερική διαμάχη του ήρωα ανάμεσα στον θαυμασμό και την αποστροφή προς τον Αμερικανό συγγραφέα. Εύχεται ο δολοφόνος να είναι ο ίδιος ο Χεμινγουέι, ώστε να καταφέρει έστω και μετά από τόσες δεκαετίες να αμαυρώσει την φήμη του. Όμως οι εκπλήξεις, που τον περιμένουν, θα θέσουν στην κρίση του ένα ιδιαίτερο δίλημμα : τι γίνεται όταν το δίκαιο διαφέρει από τις προσδοκίες;

Ο Λεονάρδο Παδούρα επινοεί ένα μυθιστόρημα βασισμένο, όχι τόσο στην αστυνομική πλοκή του, όσο στην παράθεση στοιχείων και γεγονότων από τη ζωή του Έρνεστ Χεμινγουέι και κυρίως, των τελευταίων ημερών του. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η δομή του έργου αποτελείται από δύο ενότητες που εναλλάσσονται μεταξύ τους: από τη μία η έρευνα για την ταυτότητα του αποθανόντος και η ανακάλυψη του δολοφόνου. Από την άλλη η εξιστόρηση των γεγονότων, όπως πραγματικά συνέβησαν τη νύχτα του φόνου. Ο Λεονάρδο Παδούρα διατηρεί τα λατινοαμερικάνικα στοιχεία στο κείμενό του, όπως η γρήγορη ροή, η απλή καθημερινή γλώσσα και το ύφος της γραφής που ωθεί τον αναγνώστη να θέτει ο ίδιος ερωτήματα, να αναγνωρίζει τις σκέψεις πίσω από τις πράξεις, να ταυτίζεται με τους χαρακτήρες του βιβλίου.

Το «Αντιός, Χεμινγουέι» δεν παρουσιάζει μόνο γεγονότα της ζωής του Αμερικανού συγγραφέα, αλλά και δίνει μια καλύτερη οπτική γωνία για την κατανόηση της προσωπικότητας του κάθε δημιουργού. Η μετάφραση του Κώστα Αθανασίου διατηρεί ακέραια τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τους σπουδαίους λατινοαμερικάνους συγγραφείς.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ