Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

04.12.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Κορομηλά
Κατηγορία
ISBN
978-960-8309-74-6
Σελίδες
195

" Έρωτας κι ελευθερία"
 Απελευθέρωση του πάθους

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τον Μαρκήσιο Ντε Σαντ. Γεννημένος στο Παρίσι το 1740, έζησε από κοντά τη γαλλική αριστοκρατία και την υπερδιέγερση του πνεύματος. Πήρε μέρος στον πόλεμο κατά της Πρωσίας, παντρεύτηκε μια πλούσια αριστοκράτισσα και φυλακίστηκε για το βασανισμό μιας ζητιάνας. Δραπετεύει, καταδικάζεται ερήμην σε θάνατο και συλλαμβάνεται ξανά, για να αφεθεί επίσημα ελεύθερος το 1790. Χωρίζει με τη γυναίκα του και μένει χωρίς οικονομικούς πόρους. Από τον καιρό του έγκλειστου βίου του γράφει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και από αυτά βγάζει τα προς το ζην. Τέλος, αν και χαρακτηρίζεται «πνευματικά υγιής», διατάσσεται ο εγκλεισμός του στο άσυλο φρενοβλαβών του Σαραντόν, όπου θα παραμείνει ως το θάνατο του το 1814. Αξιοσημείωτο είναι πως 30 χρόνια της ζωής του τα πέρασε εσώκλειστος.

Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ είναι γνωστός για τα άκρως ερωτικά έργα του, καταδεικνύοντας την απελευθέρωση των παθών, ακόμη και των πιο χυδαίων. Και στο συγκεκριμένο βιβλίο ο κεντρικός άξονας των ιστοριών του είναι ο έρωτας, όχι μόνο με την προφανή ιδιότητά του, αλλά και ως αγάπη, πάθος, ολοκλήρωση, ευτυχία, εκδίκηση. Κάθε αφήγηση καταπιάνεται με διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα και παραπλήσιο θέμα, που αφορά την ανθρώπινη υπόσταση. Στην αρχή παρατηρεί εκ του σύνεγγυς την τεχνική του έρωτα, δηλαδή, πώς ένας άντρας οδηγεί το αντικείμενο του πόθου του στην αγκαλιά του, παρόλο που εκείνη αναζητά διέξοδο σε ομοφυλοφιλικές φιγούρες. Κατόπιν παρουσιάζει με ευφυή και σαρκαστικό τρόπο την εκδίκηση της απατημένης συζύγου. Επίσης, αναδεικνύει με βάση το κλίμα της εποχής την ηθική της σεμνότυφης συζύγου, ενώ παράλληλα η ίδια επιδίδεται σε κάθε είδους ακολασίες. Στη συνέχεια διηγείται τον έρωτα ως αγνή και ενάρετη πίστη, που μπορεί όμως, να οδηγήσει και στα πιο αποτρόπαια γεγονότα, όταν μεταξύ των δύο προΐσταται ο εγωισμός. Ακόμα, κάνει λόγο ο Ντε Σαντ για την αδυναμία των ανθρώπων να κρατούν το στόμα τους κλειστό και πώς μπορεί αυτή η αδυναμία να τους δώσει ένα γερό μάθημα. Στην επόμενη ιστορία παρουσιάζεται η δύναμη του πάθους και της εξυπνάδας απέναντι στην ευπιστία και την εμπιστοσύνη. Τέλος, ο Ντε Σαντ αφήνει τις δυο τελευταίες ιστορίες για το τελειωτικό χτύπημα στις ηθικές φραγές και την πίστη του ανθρώπου. Από τη μία η αλαζονεία του ανθρώπου να ξεγελάσει ή να αναιρέσει οτιδήποτε ανώτερο από τον ίδιο, αγνοώντας την τιμωρία που επέρχεται με την ασέβεια. Από την άλλη, η κατάρριψη της δέουσας οριοθετημένης ηθικής, που υποτάσσεται στο πάθος ενός ανθρώπου που κρίνει χωρίς να έχει βιώσει, που διδάσκει χωρίς να έχει μάθει.

Η γλώσσα του Ντε Σαντ αν και έχουν παρέλθει περίπου 3 αιώνες εμφανίζεται σύγχρονη και άμεσα προσιτή στον αναγνώστη, αλλά κυρίως στην ψυχή του.

Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών που απελευθερώνει το πνεύμα και τα πάθη, ενδυναμώνει την πίστη και εκθειάζει την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλο της το μεγαλείο. Η μετάφραση της Έφης Κορομηλά ξεκλειδώνει με απλό και προσιτό τρόπο τα πιο κρυφά σημεία του βιβλίου.
 

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ