Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΚΑΘΕΝΑΣ

04.12.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΚΑΘΕΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
960-435-131-1
Σελίδες
214

            "Πορεία του «καθένα» από εμάς"
                      Δρόμος και αναμνήσεις

Ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται ένας εκ των σπουδαιοτέρων σύγχρονων Αμερικανών συγγραφέων, πολυβραβευμένος, με βιβλία που έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Στον κινηματογράφο έχει μεταφερθεί το μυθιστόρημά του «ανθρώπινο στίγμα». Βαθιά συνειδητοποιημένος, καταδεικνύει σε κάθε έργο του με τρόπο αμείλικτα ειλικρινή τα προβλήματα και την ηθικοπλαστική μεμβράνη που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία.
     
Στο συγκεκριμένο βιβλίο καταπιάνεται κυρίως με τον θάνατο, με την αντιμετώπισή του και πώς γίνεται βίωμα και σκέψη στη ζωή του ανθρώπου ανάλογα με την ηλικία. Στέκει παρατηρητής στη ζωή του ήρωά του και αρχίζει την εξιστόρηση της διαδρομής του, μόλις εκείνος πεθαίνει. Διακριτικά ο Ροθ αφηγείται σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και σκιαγραφεί τον χαρακτήρα του κεντρικού προσώπου, παραθέτοντας σκόρπιες φράσεις για την ιδιοσυγκρασία του αποθανόντος. Πρόκειται για εκείνα τα ζητήματα που απασχολούν τον καθένα.
     
Το μυθιστόρημα αυτό δεν σκοπεύει να αιφνιδιάσει τον αναγνώστη με κάτι το απροσδόκητο. Το τέλος είναι γνωστό. Διηγείται ο Ροθ μια συνηθισμένη και ομαλή καθ’ όλα ζωή. Γέννηση, παιδική ηλικία, εφηβεία, νεότητα, αναζήτηση του έρωτα, επαγγελματικός προσανατολισμός, καριέρα, γάμος, παιδιά, διαζύγιο, νέες ερωμένες, ασθένεια, αυτοκριτική. Δεν έχει ανάγκη ο συγγραφέας να εξηγήσει, παρά μόνο επιθυμεί να παρουσιάσει αυτό το μυστήριο που ονομάζεται ανθρώπινη ψυχή. Ο ήρωας δεν είναι αλάνθαστος. Έχει ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη σφάλματα, αμαρτίες και απιστίες. Παρουσιάζεται ενώπιον του αναγνώστη η πορεία «κάποιου» τυχαίου ανθρώπου για να υμνήσει τη ζωή μέσα από την ολοκλήρωση που επέρχεται με τον θάνατο. Καθένας χρωστάει στον εαυτό του να αναπνέει και να γεύεται τον αέρα αυθόρμητα, αληθινά, ερωτικά.

Τέλος, η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη είναι εξαιρετική για την ανάδειξη της ουσίας του κειμένου.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ