Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΗΝΕΛΟΠΙΑΔΑ

04.12.2012
facebook email
ΠΗΝΕΛΟΠΙΑΔΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λεωνίδας Καρατζάς
Κατηγορία
ISBN
960-410-400-4
Σελίδες
241

                         "Παίζοντας με το μύθο"
                                       Ή 
                      Ο μύθος ως αφορμή για σκέψη


Η Μάργκαρετ Άτγουντ  –ίσως η πιο διάσημη Καναδή συγγραφέας- είναι λέκτορας Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ξεκίνησε τη λογοτεχνική της καριέρα σε ηλικία 19 ετών –το 1961- και από τότε έχει ασχοληθεί με όλα τα λογοτεχνικά είδη: ποίηση, μυθιστόρημα, δοκίμιο. Το 2000 βραβεύτηκε με το βραβείο Booker για το μυθιστόρημα της «Ο τυφλός δολοφόνος», ενώ έχει υπάρξει υποψήφια για το ίδιο βραβείο άλλες τέσσερις φορές.

Στο τελευταίο της μυθιστόρημα η Άτγουντ επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα μύθο που πολλοί πριν από αυτήν διαχειρίστηκαν: το μύθο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης. Από τον τίτλο του μυθιστορήματος γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια επανεξέταση αυτού του μυθικού πυρήνα, αφού η ιστορία επικεντρώνεται στην Πηνελόπη και στη δική της εκδοχή των γεγονότων. Η Άτγουντ παρουσιάζει τα παιδικά χρόνια της Πηνελόπης και τη σχέση της με τους γονείς της, το γάμο της με τον Οδυσσέα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα είκοσι χρόνια που αυτός έλειπε από την Ιθάκη, καθώς και την αμηχανία της επανασύνδεσης των δυο συζύγων.
 
Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, από τη νεκρή Πηνελόπη. Το ερώτημα που την απασχολεί και της δίνει το έναυσμα να αρχίσει τη διήγηση της είναι λογικό, αλλά αναπάντητο: γιατί ο Οδυσσέας σκότωσε τις δώδεκα θεραπαινίδες της μετά τη δολοφονία την μνηστήρων; Στα βασικά αφηγηματικά κεφάλαια του βιβλίου παρεμβάλλονται ορισμένα θεατρικά και ποιητικά, στα οποία το λόγο παίρνουν οι θεραπαινίδες. Με αυτό τον τρόπο η Άτγουντ υπονομεύει την εξιστόρηση της Πηνελόπης, αφού δίνει τη δυνατότητα στις δούλες να τονίσουν ότι η αδικία και η εκμετάλλευση που υφίστανται είναι κομμάτι του κοινωνικού τους ρόλου, ενώ η δολοφονία τους είναι άλλη μια μορφή κατάχρησης εξουσίας που πρέπει να υποστούν.  
 
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κατά Άτγουντ Πηνελόπης είναι η κριτική σκέψη: κοιτάζει πίσω στο παρελθόν, διακρίνει τα λάθη της, ερευνά την αντρική συμπεριφορά και παράλληλα ρίχνει μια κλεφτή ματιά στην κοινωνική και πολιτιστική κατάσταση της σημερινής κοινωνίας. Θα ήταν λάθος, λοιπόν, να δούμε αυτό το μυθιστόρημα απλά ως μια καινούρια ανάγνωση του μύθου, καθώς τα θέματα που θίγονται ξεπερνούν τα όρια του.
         

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ