Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΑΝΓΚΟ

04.12.2012
facebook twitter linkedin email
Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΑΝΓΚΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κατερίνα Τζωρίδου
Κατηγορία
ISBN
960-03-4148-6
Σελίδες
240

                              "Μια πόλη, μια μουσική"

        «Αν η πόλη πεθάνει, η μουσική της θα την ζωντανέψει ξανά!»

Ο Τόμας Ελόϊ Μαρτίνες, καθηγητής πανεπιστημίων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργεντινή. Εκτός από το ταλέντο στην λογοτεχνία, έχει μια ασυνήθιστη ικανότητά να οργανώνει τα ντοκουμέντα που αποκτά από όλους τους παράγοντες που έπαιξαν κάποιο ρόλο στο δράμα της Αργεντινής τα τελεταία χρόνια. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία διατριβές, πέντε μυθιστορήματα, δύο βιβλία δημοσιογραφίας και μια συλλογή από μικρές ιστορίες.

Στο μυθιστόρημά του Ο τραγουδιστής των τανγκό, περιγράφει την ιστορία ενός φοιτητή που μεταβαίνει στο Μπουένος Αϊρες και αρχίζει να αναζητά τον καλύτερο τραγουδιστή τανγκό. Στην έρευνα του για το που θα μπορούσε να ακούσει την με μαγικές σχεδόν ιδιότητες φωνή του τραγουδιστή, γνωρίζει σταδιακά όλη την πόλη. Τα κτίριά της, την ιστορία της, και γενικότερα τα γεγονότα που την συντάραξαν μέχρι τα βαθιά μυστικά της, πολλά από τα οποία  έχουν και μεταφυσική χροιά. Τα φαινομενικά άσχετα, συνδέονται σε μια μυστική υπαρξιακή φόρμουλα. Και ενώ αποκρυπτογραφεί την πόλη, ακόμα και από τα λόγια ξεχασμένων τανγκό, δεν καταφέρνει να ακούσει ποτέ τον, με πολύ ασθενική κράση, τραγουδιστή. Ο Μπρούνο Κάντογκαν, ο φοιτητής, βλέπει σχεδόν όλους όσους γνώρισε, στην παραμονή του στη πόλη, να χάνουν τη ζωή τους, ή το ενδιαφέρον τους γι’ αυτήν. Τα δυο τραγουδιστά λόγια του τραγουδιστή, ψίθυροι καρδιάς για τον ταξιδευτή, τον αποχαιρετούν για την πόλη, και από την πόλη. Η απογοητευτική επιστροφή του στο πανεπιστήμιο, του επιφυλάσσει την μεγάλη έκπληξη. Όπως τον πληροφορεί ένας αγαπητός καθηγητής του, ένας νέος εκπληκτικός τραγουδιστής τανγκό εμφανίστηκε στο Μπουένος Άιρες. Η  Αλσίρα είχε δίκιο όταν του είχε πει: «Δεν υπάρχει τέλος. Πώς μπορεί να ξέρει κανείς πότε είναι το τέλος».

Η πλοκή της ιστορίας ανανεώνεται και είναι σαν να αρχίζει ξανά και ξανά, μέσα από την σταδιακή προσθήκη νέων προσώπων. Ο Μπόρχες και τα μεταφυσικά του, στην μορφή ενός συγκάτοικου, στο κτίριο που διαμένει· η σύντροφος του τραγουδιστή Μαρτέλ, η Αλσίρα, που διηγείται ιστορίες, χωρίς ο αναγνώστης να γνωρίζει πότε, που, και ποια μιλάει· ο μικροαπατεώνας που γίνεται υπουργός· η Γκρέτε η τουρίστρια· όλα μαζί, μα και το κάθε ένα ξεχωριστά, κτίζουν ένα λαβύρινθο, όπου χάνεται πρώτα ο πρωταγωνιστής και μετά ο βιαστικός αναγνώστης. Η πλήρης εφαρμογή μιας (της κοινής) από τις ετυμολογίες των διαβάζω και διαβαίνω. Το δίχτυ της αράχνης, από γεγονότα και εξερευνήσεις, που θα έπιανε κάποτε τον τραγουδιστή, εξυφαίνεται προσεκτικά. Τελικά όμως, αυτό το ίδιο, με όσα τον υποχρεώνει να μάθει, είναι που έχει σημασία και όχι ο στόχος· το ταξίδι, και όχι η κατάληξη.

Η γλώσσα του Μαρτίνες, δυσκολονόητη ίσως για τουρίστα, μα απόλυτα ταιριαστή για ταξιδευτή, αναγνώστη ή και επισκέπτη, περιγράφει την πόλη, τα στενοσόκακά της, αλλά και τα ψυχικά χαρίσματα των κατοίκων της. Ζωγραφίζει λεπτομερειακά και πολύχρωμα· ψυχικές καταστάσεις· ξεχασμένες γωνιές γνωστών παραδοσιακών αρχοντικών ή και άγνωστων ποταπών κτιρίων· άλυτα μυστήρια της πόλης. Παρασύρει το μυαλό σε παιχνίδια με τον χρόνο, και διεγείρει την καρδιά να κτυπήσει σε ρυθμούς που ποτέ δεν θα τολμούσε από μόνη της να ακολουθήσει. Η μετάφραση της Κατερίνας Τζωρίδου αναπαράγει όμορφα αυτό τον ιδιόρρυθμο τρόπο γραφής πολλών Λατινοαμερικάνων συγγραφέων που αναμιγνύει σε μια δοκιμασμένη συνταγή, πραγματικό, φανταστικό αλλά και μεταφυσικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ