Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΙΣΜΕΤ

20.11.2012
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΚΙΣΜΕΤ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Τοπάλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-032-1
Σελίδες
156

Σαν η ανθρώπινη ευτυχία να μην συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο δημιουργίας

ή

Η αποτυχία της ανθρώπινης ευτυχίας

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε (Rainer Maria Rilke, 1875-1926) ήταν λυρικός ποιητής και πεζογράφος. Στο έργο του επικεντρώθηκε στη δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας σε μια εποχή δυσπιστίας, μοναξιάς και βαθιάς ανησυχίας, θέματα που τον τοποθετούν ως ποιητή μεταξύ της παραδοσιακής και της νεότερης ποίησης. Τα δύο διασημότερα έργα του είναι τα «Σονέτα στον Ορφέα» και οι «Ελεγείες του Ντουίνο». Έγραψε επίσης περισσότερα από 400 ποιήματα στα γαλλικά, αφιερωμένα στην πατρίδα επιλογής του, το καντόνι Βαλέ (Valais) της Ελβετίας.

Στο «Κισμέτ» ο συγγραφέας, μέσα από δεκατρία διηγήματα που έγραψε από τα δεκαεννέα έως και τα είκοσι πέντε του χρόνια, διαχειρίζεται μέσα από τον έρωτα και το θάνατο την ανθρώπινη ευτυχία. Οι ήρωες, ημιτελείς, άσχημοι, ανάπηροι, άρρωστοι, ελαττωματικοί, ξέπνοοι, γλιστρούν μέσα στις σελίδες σαν γκρίζες σκιές ή σαν εφιάλτες, αναζητώντας την ευτυχία της ζωής και του έρωτα. Όμως, αβεβαιότητα, δυσπιστία, απάτη, αρπαγή και κακοποίηση των συναισθημάτων τους τούς οδηγούν σε ακραίες και μοιραίες αποφάσεις. O θάνατος αιωρείται συνεχώς και παραμονεύει σε κάθε τους βήμα και οι ήρωες συναντώνται είτε για να πεθάνει ο έρωτάς τους είτε οι ίδιοι. Ούτε στα παραμύθια δεν σμίγουν. Ακόμη και η δειλία προβάλλει ισχυρότερη από τον έρωτα και όταν ο έρωτας έρχεται, αντί να τον ζήσουν, τρέπονται σε φυγή ή στην αιώνια φυγή, το θάνατο. Μοιάζει να μην αντέχουν την ευτυχία και ενώ το γκρίζο της γραφής του συγγραφέα φωτίζεται και από τον έρωτα, οι ήρωες οδηγούνται στο μαύρο του θανάτου. Τον επιλέγουν, από το να ταιριάξουν και να ζήσουν το πάθος του.

Γιατί άραγε ο έρωτας να κουβαλά αυτή τη μοίρα; Είναι το κισμέτ του έρωτα ή το κισμέτ των ανθρώπων;

Η μόνη υγιής σχέση των ηρώων είναι με τη φύση. Η φύση πρωταγωνιστεί, όχι μόνο σαν το σκηνικό που τους περιβάλλει αλλά παρεμβαίνοντας και στη διάθεσή τους. Ο συγγραφέας, με ιμπρεσιονιστικές εικόνες σαν πίνακες του Μανέ ή του Μονέ, αποτυπώνει το «θαύμα» της άνοιξης να λάμπει από φως ή άλλοτε πάλι τη σκυθρωπότητα της φύσης, με καταχνιά, ομίχλη, βροχή και αίμα, το αίμα του θανάτου.

Γιατί o άνθρωπος μόνο στη φύση βρίσκει τη χαρά; Επειδή η φύση δεν έχει συναισθήματα ή μήπως επειδή μπορεί να αναπαράγεται αενάως ερήμην του;

Ο συγγραφέας, με ποιητική γραφή που δίνει το δικό της ντελικάτο τρόπο έκφρασης στον πεζό λόγο, προσπαθεί να ερμηνεύσει την αποτυχία του ανθρώπου στην ευτυχία, αφηγούμενος δικές του εμπειρίες και άλλων. Στα πρώτα διηγήματα η γραφή του είναι συγκρατημένη και «δειλή», σαν να είναι ένας απλός παρατηρητής της ζωής. Από τα 1898 και μετά ελευθερώνεται, πρωταγωνιστώντας και αυτός. Ωστόσο, στα κείμενά του δεν γίνεται αισθητή μόνο η εξέλιξη της γραφής και της ψυχοσύνθεσής του αλλά και η αλλαγή της κοινωνίας. Αφηγείται εξακολουθώντας να εστιάζει στις λεπτομέρειες, καταγράφοντας έρωτες τραγικούς. Ταυτόχρονα, επηρεασμένος από την ψυχανάλυση του Φρόιντ, επιρρίπτει ευθύνες στην παιδική ηλικία που βασανίζει τους ήρωες, θεωρώντας την ως την κύρια αιτία για τους αδύναμους και αβέβαιους δεσμούς που συνάπτουν. Επηρεασμένος επίσης από το χριστιανικό υπαρξισμό, στρέφεται προς τη θρησκεία και αποτυπώνει στις σελίδες του την ομορφιά που αντικρίζει στη Φλωρεντία.

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε, στο βιβλίο του με τον τίτλο «Κισμέτ», εμπνέεται από την ύπαρξη του ανθρώπου που βρίθει δυστυχών επιλογών και στιγμών, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές στον αναγνώστη ποιο ρόλο παίζει η μοίρα στην ανθρώπινη ευτυχία και ποια είναι η προσωπική του ευθύνη η οποία τον βαρύνει αποκλειστικά.

Τι καθορίζει άραγε τη μοίρα και τι το μοιραίο;

Η εμπνευσμένη μετάφραση της Μαρίας Τοπάλη, διατηρώντας την αύρα του συγγραφέα και την ποιητικότητα του κειμένου, παραδίδει στον αναγνώστη ένα βιβλίο φιλοσοφικό και παράλληλα ποιητικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ