Έχουμε διαβάσει 2926 βιβλία

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΟ

01.10.2007
facebook email
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4399-1
Σελίδες
251

 "Η γοητεία του (κωμικού) αστυνομικού μυθιστορήματος"

Ο Αντρέα Καμιλέρι είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Γεννημένος το 1925 στη Σικελία, ο Καμιλέρι άργησε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, αφού μέχρι το 1978 δούλευε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και της τηλεόρασης. Στη χώρα μας είναι πολύ γνωστός για τη σειρά μυθιστορημάτων του με ήρωα τον αστυνόμο Μολνταμπάνο, τα οποία του χάρισαν και τη διεθνή αναγνώριση και επιτυχία.
 
Η Εξαφάνιση του Πατό είναι μια συνηθισμένη αστυνομική ιστορία με πρωτότυπη δομή. Στη μικρή πόλη Βιγκάτα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1890 δημιουργείται μια αναστάτωση, όταν μετά τη συνηθισμένη αναπαράσταση της «Ταφής» εξαφανίζεται ο λογιστής και διευθυντής της τράπεζας, ο Πατό. Όλοι αρχίζουν να τον αναζητούν και η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκασμένοι να συνεργαστεί με τους τοπικούς αξιωματικούς των Βασιλικών Καραμπινιέρων για να εξιχνιάσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση. Υπάρχουν, όμως πολλές δυσκολίες στο δρόμο τους και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει εάν ο ευυπόληπτος Πατό εξαφανίστηκε μόνος του ή έπεσε θύμα απαγωγής. Με αρκετή επιμονή θα φτάσουν στη λύση του μυστηρίου που θα εκπλήξει πολλούς.
 
Από το μυθιστόρημα απουσιάζει εντελώς η αφήγηση, καθώς είναι δομημένο με επιστολές, καταθέσεις στην αστυνομία, επίσημα κρατικά έγγραφα, άρθρα του τοπικού τύπου, ακόμα και συνθήματα στους τοίχους. Το αστυνομικό μυστήριο συμβαδίζει με κωμικά συμβάντα και παρεξηγήσεις. Ορισμένες φορές οι καταστάσεις είναι τόσο αστείες που ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να γελάσει. Βέβαια, ο Καμιλέρι ρίχνει και μια κριτική ματιά στη δύναμη του τύπου και των συμφερόντων του 1890, έμμεσα, όμως, αναφέρεται και στα αντίστοιχα συμφέροντα του σήμερα. Ο τρόπος που το κάνει, όμως, είναι ανάλαφρος και δεν αποσπά τον αναγνώστη από την απόλαυση αυτού του διασκεδαστικού μυθιστορήματος.
 
Πολύ καλή η μετάφραση της κα Δότση, η οποία προσάρμοσε εξαιρετικά στα ελληνικά τα διαφορετικά είδη λόγου που περιέχει το μυθιστόρημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ