Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

06.11.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΙΩΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δήμητρα Δότση
Κατηγορία
ISBN
978-960-7872-91-3
Σελίδες
428

«Να μαθαίνεις. Να μπορείς. Ν’ ακούς. Να σωπαίνεις.»

(σελ. 415)

Το βιβλίο εκείνο που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την κατηγορία «μεσαιωνικό θρίλερ» ήταν «Το όνομα του ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο, πριν από περίπου 30 χρόνια. Μεσαίωνας, μοναχισμός, τάγματα, χριστιανισμός, αιρέσεις, συνθέτουν την πλοκή ενός μυθιστορήματος του συγκεκριμένου είδους.

Στο έργο του Μαρτσέλο Σιμόνι «Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων», τα στοιχεία της υπόθεσης παραμένουν φυσικά τα ίδια. Ο Ιγνάθιο του Τολέδο, έμπορος απόκρυφων βιβλίων και ιερών λειψάνων, καλείται για λογαριασμό ενός αριστοκράτη να βρει το Uter Ventorum (ο ασκός του ανέμου), ένα κείμενο αποκρυφισμού που συνδέει την αστρονομία, τα μάγια αρχαίων μάγων και την παρουσία των αγγέλων στη γη.

Ο Ιγνάθιο ενημερώνεται μέσω επιστολής από έναν παλιό του φίλο και κάτοχο του βιβλίου, ότι το έργο έχει χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια που βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορες πόλεις, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια ανθρώπων που θα το χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν εξουσία. Τότε ο έμπορος ξεκινάει ένα ταξίδι για να ενώσει τα κομμάτια, συντροφιά μ’ έναν Γάλλο πολεμιστή και ένα νεαρό αντιγραφέα κειμένων. Όμως στην περιπέτεια αυτή ο Ιγνάθιο και η παρέα του θα κυνηγηθούν από τους άνδρες της Σάντα Βέμε, ενός μυστικού δικαστηρίου που σκοπό έχει να υποτάξει κάθε μορφή δύναμης και εξουσίας.

«Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων» είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η αφηγηματική τεχνική είναι λειτουργική και ρέουσα, δίχως να κουράζει σε κανένα σημείο τον αναγνώστη. Η γλώσσα είναι απλή, επενδυμένη με διάφορα γλωσσικά στοιχεία της εποχής. Επίσης, θετικό στοιχείο είναι η αναφορά σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, που κατά κάποιο τρόπο αποτελούν και τη βάση της όλης ιστορίας, ενώ επιτυγχάνει να αποδώσει την ατμόσφαιρα τόσο της περιόδου του Μεσαίωνα, όσο κι εκείνη ενός καλού θρίλερ.

Όμως η μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του Μαρτσέλο Σιμόνι είναι ότι, μολονότι πρόκειται για το πρώτο του μυθιστόρημα, έγραψε ένα άρτιο και άριστο από κάθε άποψη μεσαιωνικό θρίλερ, που κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα, από τις πρώτες σελίδες μέχρι το τέλος του βιβλίου. Αφού έχει συνθέσει με εξαιρετική μαεστρία την πλοκή του έργου, στη συνέχεια ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας τόσο προσεκτικά, αλλά και στοχευμένα, που διεγείρει στο ζενίθ του ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, ένα ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό θρίλερ, που το δίχως άλλο αποτελεί μια προσθήκη εφάμιλλη των καλύτερων βιβλίων του είδους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ