Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΙΝΔΙΑΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

06.11.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΙΝΔΙΑΝΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιάννης Στρίγκος
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-007-4
Σελίδες
537

«Μια κραυγή επιβίωσης της ταυτότητας πολιτιστικών μειονοτήτων»

Ο Φρεντερίκ Ρου γεννήθηκε το 1947 στη νοτιοδυτική Γαλλία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων μιας βιογραφίας του Μάικ Τάισον και δύο μυθιστορημάτων. Επίσης, είναι καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος. Το μυθιστόρημα «Ινδιάνικος χειμώνας» απέσπασε το βραβείο Prix Cine Roman Carte Noire (2008).

Ο «Ινδιάνικος χειμώνας» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μια σχεδόν εξαφανισμένη φυλή, οι Ινδιάνοι Μάκα, ζουν στην περιοχή Νία Μπέι, στη νοτιοδυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής -στην πολιτεία της Ουάσινγκτον-, πάνω από 3.500 χρόνια. Η πόλη τους είναι ένα μικρό λιμάνι στον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ πίσω τους έχουν μόνο δάση και λίμνες. Σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις της φυλής τους και με τα έθιμά τους, οι πρόγονοί τους ζούσαν από το κυνήγι της φάλαινας. Η φαλαινοθηρία ήταν η κύρια ασχολία τους και σε αυτήν στηριζόταν η οικονομική και πολιτιστική επιβίωση της φυλής. Η δραστηριότητα όμως αυτή απαγορεύθηκε τη δεκαετία του ΄20 καθώς η φάλαινα θεωρήθηκε προστατευόμενο είδος. Όταν όμως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το κυνήγι της γκρίζας φάλαινας επιτράπηκε, προσπάθησαν μερικά μέλη της φυλής Μάκα να το αναβιώσουν.

Τα αδέρφια Γκορτς, ο Πέρσι και ο Σταντ, Ινδιάνοι της φυλής των Μάκα, ζουν μέσα στο δάσος κυνηγώντας παράνομα ζαρκάδια και ζώντας από το επίδομα ανεργίας. Ο Σταντ, ο μεγαλύτερος αδερφός, όταν αποφυλακίζεται έπειτα από τριετή ποινή προτείνει στον Πέρσι να αρχίσουν το κυνήγι της φάλαινας, πράγμα το οποίο στον τελευταίο φαντάζει ουτοπικό και ανεδαφικό. Ωστόσο, το αίτημά τους εγκρίνεται από το συμβούλιο της πόλης παρ’ όλο που οι ίδιοι δεν φημίζονται για τη νομιμότητα των πράξεών τους στην καθημερινότητά τους, καθώς πίνουν συνεχώς, παρεκτρέπονται συχνά και σπαταλάνε άσκοπα τα λίγα χρήματά τους.

Μαζί με έναν διανοούμενο, τον Χάουαρντ, έναν καλό σκοπευτή, μια εγκληματική φυσιογνωμία, τον Γρεγκ Μπίσοπ και τον Κρις, που είναι καλός στην κωπηλασία, οργανώνουν το σχέδιο για το κυνήγι των φαλαινών. Όλοι μαζί θα ξανάδιναν στην κοινότητα τη χαμένη της αξιοπρέπεια κατορθώνοντας κάτι που θεωρούνταν ιερό από τους προγόνους τους. Στην προσπάθειά τους όμως αυτή ήρθαν αντιμέτωποι, όπως ήταν επόμενο, με τις κάθε είδους οικολογικές οργανώσεις, τους δημοσιογράφους και το πλοίο μιας ακτιβιστικής οικολογικής οργάνωσης, το “Whale Will” του φανατικού «οικολόγου» συνταγματάρχη Χολμς. Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις και γενικότερα η αμερικανική κοινή γνώμη είναι φανατικά εναντίον της ιδέας των Ινδιάνων. Έτσι, παρ’ όλο που είχε εγκριθεί, η επιχείρηση λόγω των πολλαπλών αντιδράσεων αρχίζει να φαίνεται ουτοπική. «Το κυνήγι της φάλαινας ήταν η μόνη εναλλακτική για να ξαναβρούν κάπως την ταυτότητά τους και την περηφάνια τους …επρόκειτο για μια μάχη χαμένη εκ των προτέρων και διά παντός». Οι αντιήρωες του βιβλίου είναι όμως αποφασισμένοι να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να συμβάλουν στην επιβίωση της φυλής τους. Είναι ταγμένοι μέχρι τέλους στο στόχο τους αυτό.

Ο συγγραφέας μέσα από την αλληγορία και το συμβολισμό στηλιτεύει με τον ειρωνικό και άμεσο τρόπο γραφής του τους οικολόγους, την απουσία κριτικής και ορθής σκέψης, τους δήθεν προοδευτικούς Αμερικανούς, την εγκληματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των Ινδιάνων, ενώ αναδεικνύει την ουτοπική προσπάθεια επιβίωσης της χαμένης ταυτότητας μιας φυλής που την καταδίκασαν σε αφανισμό. Προκαλεί με αυτό τον τρόπο συναισθήματα συγκίνησης και προβάλλει την αντίθεση του φαίνεσθαι και του είναι. Τελικά οι αντιήρωες μήπως είναι οι κύριοι και βασικοί πρωταγωνιστές της σύγχρονης θεατρικής παράστασης που με το ρόλο τους και τη δράση τους μας οδηγούν κοντά στην Αλήθεια;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ