Έχουμε διαβάσει 2902 βιβλία

Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ

04.10.2012
facebook email
Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Πέτρος Χατζόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-492-9
Σελίδες
348

Τι είναι η προδοσία;

Ο Stephen Daisley είναι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία, αλλά κάτοικος πλέον της Αυστραλίας. Με το πρώτο μυθιστόρημά του, «Ο προδότης», ο Daisley κέρδισε το Prime Minister’s Award το 2011.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στη μάχη της Καλλίπολης, ένας νεαρός Νεοζηλανδός στρατιώτης βοηθά έναν Τούρκο γιατρό που προσπαθεί να σώσει τη ζωή ενός τραυματισμένου Αυστραλού. Ένα βλήμα που πέφτει κοντά τους τούς τραυματίζει σοβαρά. Στο νοσοκομείο, όπου αναρρώνουν, ο ακρωτηριασμένος Μαχμούντ και ο τραυματισμένος Ντέιβιντ γίνονται φίλοι. Όταν έρχεται εντολή για απομάκρυνση του Μαχμούντ, ο Ντέιβιντ ρισκάρει τα πάντα προσπαθώντας να δραπετεύσει μαζί με τον φίλο του. Δεν καταφέρνουν να πάνε μακριά. Ο Ντέιβιντ συλλαμβάνεται και δεν ξαναβλέπει ποτέ τον Μαχμούντ. Το στρατοδικείο δικάζει τον Ντέιβιντ για εσχάτη προδοσία και καταδικάζεται σε θάνατο, αλλά οι συμπολεμιστές του αρνούνται να εκτελέσουν την εντολή. Έτσι, μεταφέρεται ξανά στο μέτωπο όπου γίνεται τραυματιοφορέας. Όταν ο πόλεμος τελειώνει, ο Ντέιβιντ επιστρέφει στην πατρίδα του με τη ρετσινιά του προδότη.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από τριτοπρόσωπη αφήγηση και ξεκινά το 1965, όταν ο ηλικιωμένος Ντέιβιντ καλείται από τις αρχές να δικαιολογήσει τα φρονήματά του και να αιτιολογήσει την προδοσία της χώρας του πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια. Ο συγγραφέας, κάνοντας συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, παρουσιάζει αποσπασματικά τη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Μαχμούντ, τον σπουδαγμένο στο Λονδίνο γιατρό, που είναι σούφι και εκπέμπει την ηρεμία και τη γαλήνη του ανθρώπου που βρίσκεται σε αρμονική σχέση με τον εαυτό του και τον Θεό του, και τον Ντέιβιντ, τον νεαρό στρατιώτη που δεν είχε φύγει ποτέ πριν από την πατρίδα του και που αδυνατεί να καταλάβει όσα του λέει ο νέος του φίλος. Η φιλία τους ξεπερνάει σύνορα και πατρίδες. Η φιλία τους είναι η νέα τους πατρίδα μέσα στον εφιάλτη και τον πόνο του πολέμου. Όταν ο Ντέιβιντ αποφασίζει να φυγαδεύσει τον Μαχμούντ, προδίδει την παλιά του πατρίδα, αλλά μένει πιστός στη νέα, αυτή που του έδωσε την ψυχική γαλήνη και το κουράγιο να συνεχίσει.

Ο Daisley δεν αφηγείται γεγονότα από τη ζωή του Ντέιβιντ. Διηγείται τα συναισθήματά του. Όλες του οι σχέσεις παρουσιάζονται μέσα από τον τρόπο που βιώθηκαν συναισθηματικά και όχι με την καθαρά γραμμική εξέλιξη του γεγονότος. Αυτό το στοιχείο δίνει μια δύναμη στο μυθιστόρημα που εξισορροπεί κάπως την παθητικότητα του Ντέιβιντ, ο οποίος δέχεται αδιαμαρτύρητα ό,τι του προσάπτουν, χωρίς να πολεμά να ακουστεί. Το σημαντικότερο μήνυμα του μυθιστορήματος είναι βέβαια αυτό που καταδικάζει όλους τους πολέμους: ο συνάνθρωπος, ο φίλος ή ο εχθρός είναι σημαντικότερος από τα υψηλά ιδανικά. O σεβασμός της ανθρώπινης ζωής πρέπει να είναι το υψηλότερο ιδανικό και η αφαίρεσή της θα έπρεπε να θεωρείται προδοσία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ