Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΟΥΣΙ

01.10.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΟΥΣΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΗΓΗΣΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Εύη Βαγγελάτου
Κατηγορία
ISBN
978-960-7951-61-8
Σελίδες
205

 «Διαδρομές αισθημάτων»

 Ο Ζοζέφ  Κεσέλ γεννήθηκε το 1898 στην Αργεντινή σε μια εβραϊκή οικογένεια από τη Λιθουανία που μετακόμισε αργότερα στη Γαλλία. Από το 1918 άρχισε να διασχίζει τον κόσμο. Παρατηρώντας, ακούγοντας και καταγράφοντας, έγινε ένας από τους πρώτους μεγάλους ρεπόρτερ στη Journal des débats και έπειτα στη Matin. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πήρε μέρος στην Αντίσταση. Πολυγραφότατος, έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το Νοέμβριο του 1962. Πέθανε το 1979. «Η περαστική του Σαν-Σουσί» κυκλοφόρησε το 1936. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Jacques Rouffio το 1982, με τη Ρόμι Σνάιντερ στο ρόλο της Έλσας Βίνερ.

 Ο (ανώνυμος) αφηγητής και συγγραφέας βλέπει για πρώτη φορά την περαστική του Σαν-Σουσί από το τζάμι ενός μπαρ της Μονμάρτρης. Θα την ακολουθήσει στο ξενοδοχείο της, όπου μένει με τον 12χρονο Μαξ, έναν νάνο εβραίο. Η Έλσα Βίνερ είναι γερμανίδα τραγουδίστρια της οπερέτας, πολύ γνωστή στην πατρίδα της, αλλά και κυνηγημένη από το ναζιστικό καθεστώς. Ο άνδρας της, που είναι εκδότης, κρατείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Για να στείλει χρήματα στον Μισέλ, η Έλσα εργάζεται σε διάφορα νυκτερινά κέντρα της Μονμάρτρης, φθείροντας σιγά-σιγά το σώμα της και τη νεανική, άδολη ψυχή της. Ο συγγραφέας θα συνδεθεί μαζί της φιλικά, θα γνωρίσει την πτώση της και θα παρασταθεί στο ξανασμίξιμό της με τον Μισέλ, όταν ο τελευταίος απελαύνεται στη Γαλλία. Θα αναπτύξει  μια αληθινή φιλία με τον, προστάτη και προστατευόμενό της ταυτόχρονα, Μαξ, ο οποίος θα του αποκαλύψει και το τραγικό τέλος της Έλσας. Ο αφηγητής καταγράφει τη διαδρομή αυτής της σχέσης, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια, στο προπολεμικό Παρίσι.

Το βιβλίο στηρίζεται στην ικανότητα του Κεσέλ να περιγράφει, όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση των ηρώων, αλλά και τις εκφράσεις του προσώπου και των ματιών που αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό κόσμο. Είναι κι ο ίδιος θαμώνας των νυκτερινών κέντρων της Μονμάρτρης και φλέγεται από την ίδια επιθυμία για ζωή. Ως συγγραφέας και δημοσιογράφος, προσπαθεί να προσεγγίσει την ανθρώπινη ψυχή και να συλλάβει το νόημα της θυσίας. Η μεταφράστρια Εύη Βαγγελάτου  καταφέρνει να μεταφέρει στα ελληνικά αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αφήγησης και, κυρίως, τον πλούτο των επιθέτων που μπορεί καμιά φορά να μοιάζουν παράδοξα στον ανυποψίαστο αναγνώστη.   

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ