Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

20.07.2012
facebook email
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βάσια Τζανακάρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-677-7
Σελίδες
475

Ο Ίαν Ρανκιν μετά το ''τέλος'' του αγαπημένου μας επιθεωρητή Ρέμπους, επινοεί τον Μάλκολμ Φοξ. (Σημειώστε την παρήχηση του ξι, δίπλα στο όνομα του επιθεωρητή Μάλκολμ.)

Ο Ράνκιν εμπνεύστηκε τη ''Δικαίωση του Αίματος'' διαβάζοντας σε μια εφημερίδα για κάποιον δικηγόρο ονόματι Γουίλιαμ Μακ Ράε, που βρέθηκε νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες το 1985. Ο άνθρωπος αυτός ήταν υποστηρικτής των σκωτσέζικων κινημάτων υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν στείλει γράμματα με άνθρακα και γράμματα-βόμβες στο Γουάιτχολ, ενώ είχαν διενεργήσει εμπρησμούς και επιθέσεις κατά την επίσημη επίσκεψη της Λαίδης Ντι στη Γλασκόβη.

Στον συγγραφέα έκανε εντύπωση πόσο γρήγορα είχαν εξαφανιστεί τα ίχνη τέτοιων συμβάντων από την πολιτική ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας κι έτσι θέλησε να εξερευνήσει περισσότερο το τοπίο γράφοντας ένα μυθιστόρημα.

Μια αρχικά απλή ιστορία αστυνομικής κατάχρησης εξουσίας που οδηγεί σε πλήθος χαρακτήρων και σύνθετη πλοκή, θίγοντας διάφορα θέματα, πολιτικά και κοινωνικά, τα οποία υφάνθηκαν με εξαιρετικό έλεγχο σε αυτό που αξίζει πραγματικά να ονομάζεται μυθιστόρημα. Ο Ράνκιν βρίσκει ευκαιρία να μας ξαναθυμίσει μια εποχή (1985), τα γεγονότα και τις ιδεολογίες που απασχολούσαν την ευρωπαϊκή κοινότητα, τότε. Διαμαρτυρίες για πυραύλους και πυρηνικές κεφαλές, όξινη βροχή και καταστροφή του περιβάλλοντος, εξοπλισμός για το Διάστημα, ο φόβος της ατομικής επίθεσης, οι αναταραχές στην Ιρλανδία και στη Σκοτία με αίτημα την ανεξαρτησία. Το πετυχαίνει ανατρέχοντας στο παρελθόν των ηρώων και υπόπτων του ενώ η δράση εξελίσσεται στη συγχρονία.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Ράνκιν με τον επιθεωρητή Φοξ των εσωτερικών υποθέσεων. Με μια εμμονή που ταιριάζει σε όποιον πιστεύει βαθιά στους ανθρώπους και στην ανάγκη για δικαιοσύνη, ο Φοξ ξεκινά να αναδιφά στο παλίμψηστο της ιστορίας του και φέρνοντας στην επιφάνεια τα στρώματά της μας δείχνει αυτό που κι εμείς εδώ στην Ελλάδα ζήσαμε σε μικρότερη ένταση με τη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου. Οι παλιοί ''ατόφιοι'' αγωνιστές –σε αυτή την περίπτωση τρομοκράτες-, ξεχνούν τους σκοπούς της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για να αναδυθούν αγνώριστοι στις σελίδες των οικονομικών εφημερίδων και των λάιφ στάιλ εντύπων.

Οι ήρωες του Ράνκιν πρωταγωνιστές και δευτερεύοντες, σκιαγραφούνται σαν σκίτσα από κάρβουνο, πιο πολύ με την απουσία γραμμών (περιγραφής) και περισσότερο από τα κενά ανάμεσα στις ''γραμμές''. Ο διάλογος είναι ένα εργαλείο που χειρίζεται με επιτυχία ο Ράνκιν και αποκαλύπτει πολλά για το πρόσωπο που μιλά. Η προφορικότητα κάνει το βιβλίο προσιτό, όχι εύπεπτο, η μετάφραση παρουσιάζει πάντως κάποια προβλήματα. Η ιστορία παραμένει συναρπαστική σε όλη τη διάρκειά της, εκτυλισσόμενη σ’ ένα μελαγχολικό περιβάλλον που αποτελεί προέκταση της διάθεσης του επιθεωρητή Φοξ. Αυτό που τον φλογίζει είναι η επιδίωξη της αλήθειας. Η τελευταία αποκαλύπτεται τμηματικά και συγκεχυμένα ως προς τα γεγονότα. Το τελευταίο κεφάλαιο της κορύφωσης είναι υπόδειγμα κινηματογραφικής αφήγησης.

Με καταβολές, όπως δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, από τον Στίβενσον, τον Ελρόι, τη Ρέντελ και άλλους, ο Ράνκιν επιτυγχάνει με γλώσσα λιτή και το συναίσθημά του ζωντανό να μας φέρει αντιμέτωπους με τη σαγήνη των ερωτημάτων του και τη λύση του ''δράματός'' του. Το επόμενο μυθιστόρημά του αναμένεται με αγωνία και μεγάλη μυστικότητα τον Νοέμβριο του 2012.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ