Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

04.07.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νάντια Γιαννούλια
Κατηγορία
ISBN
978-960-6715-93-8
Σελίδες
157

Ο Νταμιάν Ταμπαρόφσκι κατάγεται από το Μπουένος Άιρες και ανήκει στους συγγραφείς της νεότερης γενιάς των Αργεντινών λογοτεχνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1992 με το μυθιστόρημα “Fotos Movidas”. Ακολούθησε η έκδοση άλλων πέντε μυθιστορημάτων: “Coney Island”, “Bingo”, “Kafka de vacaciones”, “La expectativa”, “Las Hernias”, καθώς και του δοκιμίου “Literatura de izquierda”(Λογοτεχνία τις αριστεράς), που τάραξε τα νερά στο χώρο της λογοτεχνικής κριτικής στη χώρα του. Είναι ακόμα συγγραφέας μιας ανέκδοτης μελέτης για τον Marcel Duchamp και μεταφραστής αρκετών σύγχρονων ποιητών και πεζογράφων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Η πολιτική νουβέλα «Ιατρική αυτοβιογραφία» συντέθηκε από τον Ταμπαρόφσκι στο Μπουένος Άιρες, μετά την αποτυχία των σχεδίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που οδήγησαν την Αργεντινή στην κατάρρευση. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι το περιεχόμενό της μας αφορά όσο ποτέ άλλοτε, αν και όλοι ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα αποφύγει μια τέτοιου είδους κατάρρευση. Στην Αργεντινή η οικονομική κρίση προκάλεσε ραγδαίες αλλαγές στον κοινωνικό ιστό της χώρας, υποβάθμισε τους μεσοαστούς και τους μετέτρεψε σε μια νέα τάξη νεόπτωχων. Ωστόσο, οι μεσοαστοί έχοντας στο παρελθόν συνηθίσει να ζουν σε ένα αρκετά ικανοποιητικό πλαίσιο, με τις εξόδους τους και γενικότερα ως καταναλωτές στο έπακρο, δυσκολεύονται κατά πολύ να αλλάξουν αυτές τις συνήθειες και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τις υπηρετούν όσο ακόμη αντέχουν. Ο ήρωας της νουβέλας, ο Ντάμι, ως κοινωνιολόγος της αγοράς, έχει γνώση του τρόπου ζωής των μεσοαστών και επιδιώκει εν μέσω της κρίσης αυτής να κερδίσει χρήματα. Σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να καταξιωθεί επαγγελματικά. Όμως, το σώμα του δεν τον ακολουθεί… Η μια ασθένεια ακολουθεί την άλλη με ανεξήγητο τρόπο και με συνέπεια να χάνει τον έλεγχο και να μην μπορεί να ανελιχθεί επαγγελματικά όπως αρχικά είχε στοχεύσει. Ήθελε απεγνωσμένα να κάνει καριέρα αλλά ένα πλήθος απίστευτων ασθενειών τον ακινητοποιεί. Βλέπει τα όνειρα του να καταρρέουν χωρίς να μπορεί να βρει μια λογική εξήγηση στην όλη κατάσταση…

Η πολιτική αυτή νουβέλα, προφητική, όσο ποτέ άλλοτε δημιουργεί έναν χαρακτήρα ζωντανό και αναγνωρίσιμο στις μέρες μας. Ο συγγραφέας παράλληλα με την ιστορία του Ντάμι, εισάγει θεωρίες κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και πολιτικής φιλοσοφίας που όμως δεν βοηθούν τον ήρωά του να βγει από το τέλμα των ασθενειών όπου έχει περιπέσει. Εν μέσω οικονομικής κρίσης πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο για οποιαδήποτε πιθανή κατάρρευση, αλλά και για τα παρεπόμενα αυτής στις ζωές μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ