Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ

01.10.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Κατηγορία
ISBN
960-16-1212-2
Σελίδες
583

"Μαθηματικές δολοφονίες στην Οξφόρδη"
    Ακολουθία, θεωρήματα, φιλοσοφία.

Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες γεννήθηκε στην Μπαχία Μπλάνκα της Αργεντινής το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει από το 1985, με ένα διάλειμμα δυο ετών στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα (Acerca de Roderer) εξυμνήθηκε από τους κριτικούς της χώρας του και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων (La jungla sin bestias, Infieno grande) για τις οποίες βραβεύθηκε στην Αργεντινή. Με την «Ακολουθία της Οξφόρδης» απέσπασε το μεγάλο βραβείο Planeta, ενώ το βιβλίο μεταφράστηκε σε 15 γλώσσες.

Ένας νεαρός Αργεντινός φοιτητής φτάνει στην Οξφόρδη για να συνεχίσει τις σπουδές του στα μαθηματικά. Ενώ βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, ξαφνικά ένα απόγευμα συναντά στην κύρια είσοδο του κτιρίου, όπου διαμένει, τη μεγαλύτερη μαθηματική ιδιοφυία. Μπαίνοντας μέσα αντικρίζουν μαζί το πτώμα της ηλικιωμένης σπιτονοικοκυράς. Ο δολοφόνος έχει αφήσει ένα σημείωμα με ένα στοιχείο. Σίγουρα πρόκειται για ακολουθία στοιχείων, κανείς όμως, ούτε οι δύο επιστήμονες, ούτε η αστυνομία, μπορούν να ακολουθήσουν τα ίχνη του δολοφόνου. Ο δεύτερος φόνος ενός ηλικιωμένου ετοιμοθάνατου και το δεύτερο στοιχείο που ανακαλύπτεται, μπερδεύει ακόμα περισσότερο τους δυο ήρωες. Η τρίτη δολοφονία εκτελείται κατά την διάρκεια μιας συναυλίας μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων. Κι όμως, κανένας δεν φάνηκε να πλησιάζει τον γέρο μουσικό στο πίσω μέρος της ορχήστρας. Το τρίτο στοιχείο δεν διευκολύνει καθόλου την έρευνα για την ταυτότητα του δράστη. Η τέταρτη και τελευταία δολοφονία είναι μαζική, ένα λεωφορείο με αυτιστικά παιδιά πέφτει στο ποτάμι. Η κοινή γνώμη θορυβείται, όμως ο δολοφόνος δεν αποκαλύπτεται. Όλα επιστρέφουν σταδιακά στην κανονική ροή τους, ώσπου λίγες ημέρες μετά ο νεαρός φοιτητής θα καταλάβει τη σημασία της ακολουθίας.

Ο Γκιγέρμο Μαρτίνες σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αριστοτεχνικό τρόπο, κάνοντας τον αναγνώστη να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι άρτια, ενώ η πρωτοπρόσωπη αφήγηση τοποθετεί τον αναγνώστη στο κέντρο της εξέλιξης των γεγονότων. Η ροή του κειμένου είναι τάχιστη, ενώ οι γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, χαρακτήρων και σκηνικών είναι συναρπαστικές, χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη. Το ύφος και η γλώσσα του συγγραφέα, ακόμα και στους επιστημονικούς όρους είναι απλή και προσιτή στον καθένα.

Η «Ακολουθία της Οξφόρδης» είναι ένα άριστα δομημένο αστυνομικό μυθιστόρημα, που συναρπάζει ακόμα και τους δύσπιστους στο είδος, ενώ η μεταφράστρια του βιβλίου Ελισώ Λογοθέτη καταφέρνει να διατηρήσει ακέραια και έντονη την αγωνία για την έκβαση της ιστορίας.


     

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ