Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΝΩΕ

16.09.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΝΩΕ
Εκδοτικός Οίκος
OPERA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιωάννα Πετρίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-8397-17-0
Σελίδες
132

"Κιβωτός των πολιτισμών και των αισθημάτων"

Ο Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε στην École Normale Supérieure και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Έγινε γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό με το έργο «Ο επισκέπτης». Γράφει, επίσης, μυθιστορήματα. «Το παιδί του Νώε» είναι ένα από τα τέσσερα κείμενα του «Κύκλου του Αοράτου» που πραγματεύονται την παιδική ηλικία και την πνευματικότητα. Το έργο του «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα άνθη του Κορανίου» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Ομάρ Σαρίφ. 

1942. Ο επτάχρονος Ζοζέφ παραδίδεται από τους εβραίους γονείς του στον πατέρα Πονς, ο οποίος διευθύνει ένα οικοτροφείο στη βελγική επαρχία, σώζοντας πολλά από τα παιδιά, που είναι εβραιόπουλα, από το Ολοκαύτωμα. Ο Ζοζέφ ζει τρία χρόνια κοντά στον πατέρα Πονς, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του και, κυρίως, την «κιβωτό» των πολιτιστικών θησαυρών που διασώζει, σαν άλλος Νώε, από την καταστροφή και τη λήθη. Μέσα από τη συναναστροφή με τα άλλα παιδιά και τον ιερέα, ο Ζοζέφ ανακαλύπτει τη φιλία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη και, σαν επιστέγασμα μιας αγαθής μοίρας, ξαναβρίσκει τους γονείς του, οι οποίοι απέφυγαν τελικά τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Το βιβλίο κλείνει με μια μεταφορά στο παρόν, όπου ο 60χρονος πλέον Ζοζέφ επισκέπτεται την κατεχόμενη Παλαιστίνη και ξεκινά μια συλλογή από τα ερείπια ενός κατεστραμμένου από τον ισραηλινό στρατό σπιτιού, αποδίδοντας φόρο τιμής στον πατέρα Πονς.

Με απλή, περιγραφική γλώσσα, ο Σμιτ γράφει μια ιστορία από τον πόλεμο που εναντιώνεται συνειδητά, όπως δηλώνει ο ίδιος, στον σύγχρονο κυνισμό και την απαισιοδοξία και φανερώνει μια πιο πλούσια θεώρηση του κόσμου. Η μετάφραση της Ιωάννας Πετρίδου αποδίδει πιστά το πνεύμα του συγγραφέα.

           

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ