Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

20.05.2012
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ισμήνη Κανσή
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-056-2
Σελίδες
492

''Το βιβλίο κι εγώ ξέρουμε πως η τελευταία σελίδα είναι επίσης και η πρώτη''

Πολλά μπορεί κανείς να χρεώσει στο σκοτάδι που διανύουμε (ως λαός, ως κοινωνία, ως πολιτισμός ανθρώπινος), για πολλά μπορεί να το κατηγορήσει. Όπως, όμως, έχει αποδείξει η Ιστορία αλλά και όπως γνωρίζουν καλά όσοι έχουν διανύσει μια ή περισσότερες σκοτεινές περιόδους στη ζωή τους, μόνο στο σκοτάδι μπορεί ένα φως να αποδώσει όλη του τη λάμψη, όλη του τη λαμπρότητα, όλη την ομορφιά και την ελπίδα. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του Eduardo Galeano.

Γεννημένος το 1940 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, ξεκίνησε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1973 καταφεύγει, διωκόμενος για τις ιδέες του, στην Αργεντινή, την οποία επίσης αναγκάζεται να εγκαταλείψει μετά το πραξικόπημα του 1976 και να καταφύγει στην Ισπανία. Στην πατρίδα του θα επιστρέψει το 1985, μετά την πτώση της δικτατορίας. Από τη δεκαετία του '80 μέχρι σήμερα, θα γράψει σημαντικά βιβλία όπου συγκλίνουν η λογοτεχνική αφήγηση με το δοκίμιο και το χρονικό και θα γίνει ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς. ''Ο αιώνας του ανέμου'', είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας ''Μνήμη της φωτιάς'' (τα δύο προηγούμενα ''Η αρχή'' και ''Τα πρόσωπα και οι μάσκες'', κυκλοφορούν επίσης στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος).

Δεν ξέρω στ' αλήθεια πώς να παρουσιάσω αυτό το βιβλίο: το ξεκίνησα σχεδόν ανυποψίαστα, αφού δεν είχα διαβάσει άλλο του συγγραφέα, και βρέθηκα υπνωτισμένη να γυρίζω τις σελίδες του τη μία μετά την άλλη, ξετυλίγοντας το χρονικό μιας ηπείρου που ξεκινά από το 1900, όταν οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στο Μεξικό περιμένουν το τέλος του κόσμου. Ακολουθεί, κρίκο-κρίκο, μια αλυσίδα πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων καθώς και προσώπων πασίγνωστων όπως ο Τσε Γκεβάρα, η Φρίντα Κάλο και ο Μπόρχες αλλά και προσώπων που δεν ακούσαμε ποτέ το όνομά τους, όμως άλλαξαν με τον τρόπο τους τον ρου της Ιστορίας: όπως οι πέντε γυναίκες στα ορυχεία της Χιλής που το 1978 ξεκίνησαν μια απεργία πείνας - η οποία τελικά έριξε τη στρατιωτική δικτατορία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας ονομάζει το έργο του λογοτεχνική ανάπλαση βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα και πράγματι είναι - αλλά με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο: χρησιμοποιεί τον γραπτό λόγο με τον τρόπο που κατέγραφαν τα γεγονότα οι κοινωνίες πριν γίνει κοινό κτήμα η γραφή, με τα έπη και τα τραγούδια, τη λαϊκή τέχνη και τις προφορικές αφηγήσεις από γενιά σε γενιά. ''Ο αιώνας του ανέμου'' είναι ένα πολύχρωμο υφαντό της συλλογικής μνήμης, του οποίου τα νήματα υφαίνει με την υπομονή και αφοσίωση εκείνων που έχουν συνείδηση ότι δημιουργούν ένα έργο πολύ σημαντικότερο από τη δική τους ζωή, μια κληρονομιά για τους συμπατριώτες του αλλά και για όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες, παρούσες και μελλοντικές. Κι επειδή είναι Λατινοαμερικάνος και η ποίηση τρέχει στο αίμα του, το αποτέλεσμα είναι ένα επικό τραγούδι με εκατοντάδες φωνές, που η κάθε μία λέει μια ιστορία μες την κοινή Ιστορία. Γιατί τι άλλο είναι η Ιστορία, παρά οι ιστορίες των ανθρώπων;

Στο δικό μου λογοτεχνικό πάνθεον, ο Χουάν Ρούλφο είναι ο κορυφαίος από τους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς αλλά ο Galeano είναι η νέα, λαμπερή είσοδος που μου υπόσχεται υπέροχα κείμενα με τη δυνατή γραφή του. Κι επειδή ξέρω πως για τους περισσότερους δεν είναι γνωστός, θα κλείσω με ένα μικρό δείγμα της πένας του και με την παρότρυνση να τον διαβάσετε και κυρίως, να δείτε με τα δικά του μάτια:

''Το δέντρο της ζωής ξέρει πως, ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα πάψει ποτέ η χαρούμενη μουσική που περιστρέφεται στα πόδια του. Παρά τους θανάτους και το αίμα που χύνεται, η μουσική θα χορεύει τους άνδρες και τις γυναίκες, όσο θα τους αναπνέει ο αέρας, και η γη θα τους οργώνει και θα τους αγαπά.''

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ