Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

16.09.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Φρυδά
Κατηγορία
ISBN
978-960-8309-82-1
Σελίδες
237

"Στην Αριστερή όχθη της ζωής"

κι έχω για μόνο μου όπλο, μόνη άμυνα
τα νύχια μου τα μωβ σαν τα κυκλάμινα

                           Οδυσσέας Ελύτης

Η ζωή χωρίζεται στα δύο από το ποτάμι των επιλογών μας: στην δεξιά πλευρά κυριαρχεί ο συμβιβασμός με τους κοινωνικούς κανόνες που εξασφαλίζει αποδοχή και ασφάλεια ενώ η αριστερή όχθη ανήκει πάντα στους ''αδέσποτους'' και τους παρίες. Η Τζην Ρυς [1894-1979] συγγραφέας και περσόνα των παριζιάνικων καλλιτεχνικών κύκλων του μεσοπολέμου, επέλεξε συνειδητά την πλευρά ''όπου η μπουρζουαζία και η αστυνομία αποτελούν τον αιώνιο εχθρό'' και εκεί τοποθετεί τις ηρωίδες της.

Στο Κουαρτέτο βρισκόμαστε στο Παρίσι του 1920. Η Μάρια ζει στο κοινωνικό περιθώριο με τον τυχοδιώκτη σύντροφο της Στέφαν, ώσπου εκείνος φυλακίζεται για κλοπές έργων τέχνης. Ένα ζεύγος Άγγλων μεγαλοαστών που προωθούν νέους καλλιτέχνες προσφέρεται να την βοηθήσει όμως η ευγενική προσφορά μετατρέπεται σταδιακά σε ένα είδος ιδιοκτησίας της κοπέλας από το βαθιά αλλοτριωμένο ζευγάρι.

Αφού ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες του ''προστάτη'' της, τελικά θα τον ερωτευτεί εγκλωβίζοντας τον εαυτό της σ' έναν κυκεώνα πάθους, ενοχών και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Η γυναίκα του αν και αποδέχεται επιφανειακά την ερωτική επιλογή του συζύγου της, ταπεινώνει την Μάρια σε κάθε ευκαιρία- την μισεί με τον τρόπο που ένα σκυλί του καναπέ μισεί το αδέσποτο που μάζεψε το αφεντικό του. Η ελπίδα για μια νέα αρχή όταν ο Στέφαν βγαίνει από την φυλακή είναι μάταιη. Τώρα ο καθένας θα πληρώσει το τίμημα των επιλογών του.

Μια γυναίκα εκτός των κοινωνικά αποδεκτών ρόλων αγωνίζεται να επιβιώσει και να κρατήσει ζωντανή την καρδιά της, αυτή είναι η θεματική της Τζην Ρυς τόσο στο Κουαρτέτο [1928] που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα όσο και στα τρία επόμενα βιβλία της: Αφήνοντας τον κύριο Μακένζυ [1930], Ταξίδι στο σκοτάδι [1934], Καλημέρα, Μεσάνυχτα [1939]. Δημιουργεί έτσι μια τετραλογία, ένα κουαρτέτο της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.

Η γραφή της Ρυς χαρακτηρίζεται από γνήσιες αρετές και προσωπικές εμμονές: την επιμονή στο στυλ και τη φόρμα, την κυριαρχία των συμβόλων όπως τα ζώα στα κλουβιά και οι καθρέφτες, το σκηνικό της παρισινής νύχτας, η οπτική του ''ξένου'' και βέβαια τα αυτοβιογραφικά στοιχεία αφού ο πυρήνας του βιβλίου αναφέρεται στην ερωτική σχέση με τον μέντορα της, συγγραφέα και κριτικό Φορντ Μάντοξ Φορντ. Σημαντικό ρόλο στα κείμενα της έχει και ο ταξικός διαχωρισμός που ερμηνεύει τα πρόσωπα και τη συμπεριφορά τους.

Η γλώσσα του κειμένου υπήρξε τόσο μοντέρνα για την εποχή που γράφτηκε ώστε ακόμα και σήμερα μοιάζει σύγχρονη. Σ' αυτό συμβάλλει και η προσεγμένη μετάφραση ενώ η εισαγωγή της Katie Owen εμβαθύνει στο έργο μιας σημαντικής γυναίκας συγγραφέως που παραμένει ουσιαστικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ