Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΣΤΡΑΤΙΑ

03.05.2012
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Η ΣΤΡΑΤΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τίνα Θέου
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-268-5
Σελίδες
426

Στα απόνερα της ιστορίας

Η ζωή απεικονισμένη μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της ανθρώπινης ωμότητας. Ο πόλεμος ως κινητήριος παράγοντας της ιστορίας. Ο E. L. Ντοκτόροου, με αφορμή την επέλαση των Βορείων, υπό την ηγεσία του Γουίλιαμ Σέρμαν, στα εδάφη των Νοτίων (Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα), κάνει ένα σχόλιο για την ακροτελεύτια περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου. Ακόμα περισσότερο, όμως, με τρόπο ανατρεπτικό και καινοτόμο απογυμνώνει την επίσημη ιστορία από τους ηρωισμούς και τη μυθολογική της διάσταση.

Τα πάντα στη «Στρατιά» είναι βαμμένα με το … φούμο της καταστροφής και του ολέθρου. Τα πρόσωπα είναι απογυμνωμένα από συναισθήματα και προοπτικές. Οι στρατιώτες των Βορείων προελαύνουν, ωστόσο έχουν την όψη αποτρελαμένων φαντασμάτων. Καίνε, βιάζουν, πλιατσικολογούν δίχως ίχνος ντροπής. Οι Νότιοι αμύνονται σθεναρά, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να βασανίζουν τους μαύρους δούλους τους. Και οι μαύροι προς χάριν των οποίων γίνεται ο εμφύλιος; Είναι ελεύθεροι, πλέον, αλλά φευ δεν ξέρουν τι να κάνουν με την ελευθερία τους.

Ο Ντοκτόροου χρησιμοποιεί το ιστορικό υλικό ως πρόπλασμα για την ιστορία του. Δεν έχει σκοπό να ξαναγράψει την Ιστορία, αλλά να μας παρουσιάσει το γυμνωμένο κορμί της. Δίχως φτιασίδια και ωραιοποιήσεις. Ακόμα και πρόσωπα με ειδικό βάρος, όπως ο Λίνκολν, εμφανίζονται στη «Στρατιά» με τις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι περιβεβλημένα από την αχλή του μύθου τους. Καίτοι η «Στρατιά» παραμένει ένα επικό βιβλίο, ο Ντοκτόροου δεν σταματά να μας υπενθυμίζει πως η νίκη σε έναν πόλεμο είναι ένα σκοτεινό πράγμα που δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς.

Διατρέχοντας τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την ανθρώπινη περίπτωση και όλα τα απόνερά της. Πρόκειται για έναν στοχασμό πάνω στη βία, στα πάθη και την ανηθικότητα του είδους μας. Από τεχνική άποψη, ο Ντοκτόροου, αποδεικνύεται μάστορας. Πατάει γερά στην παράδοση των μεγάλων Αμερικανών γραφιάδων και μας προσφέρει τη δική του εκδοχή με καθαρό και ανατρεπτικό τρόπο. Το βιβλίο ξεκινάει με τριτοπρόσωπη αφήγηση, γρήγορα όμως τα πρόσωπα αλλάζουν. Καθένα από αυτά αναλαμβάνει να συνεχίσει το μύθο ξετυλίγοντας τη δική του ιστορία.

Υπό αυτή την έννοια, αυτό το πολύπτυχο μυθιστόρημα ανήκει δικαιωματικά στον λεγόμενο μεταμοντέρνο χώρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τόσο ως προς τη θεματική του προσέγγιση, αλλά και ως προς τον τρόπο που διευθετεί τα πράγματα από σελίδα σε σελίδα και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Ένα σπουδαίο ανάγνωσμα, ενός πραγματικά σπουδαίου συγγραφέα που έχει τιμηθεί με το βραβείο «Pen/Faulkner» το 2006 και το «National Book Critics Circle Award” το 2005.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ