Έχουμε διαβάσει 2968 βιβλία

BLUE MONDAY

03.05.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
BLUE MONDAY
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-462-0
Σελίδες
556

How does it feel

to treat me like you do

New Order – Blue Monday

Να λοιπόν που η τύχη, η μοίρα (όπως θέλετε ονομάστε το), με έφερε ενώπιον ενός ακόμα αστυνομικού μυθιστορήματος, ένα είδος που μπορεί να με ενθουσιάσει ή αντίθετα να με απομακρύνει για κάποιο διάστημα από τα βιβλία του είδους.

1987. Η μικρή Τζοάνα με τη λίγο μεγαλύτερη αδερφή της Ρόζι φεύγουν από το σχολείο. Προχωρώντας προς το σπίτι η Ρόζι μιλάει με τη φίλη της, αγνοώντας τη μικρή Τζοάνα που έχει μείνει πίσω. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν η Ρόζι μπαίνει σ’ ένα μαγαζί με γλυκά, παρατηρεί ότι η μικρή Τζοάνα έχει εξαφανιστεί. Ο σάλος που ακολουθεί και συνταράσσει την κοινωνία δεν θα έχει προηγούμενο.

Είκοσι δύο χρόνια αργότερα, ο μικρός Μάθιου εξαφανίζεται, περιμένοντας τη μητέρα του να έρθει να τον πάρει από το σχολείο. Προκαλείται αναταραχή σε κοινωνικό, αστυνομικό και δημοσιογραφικό επίπεδο. Οι ημέρες περνούν και ο Μάθιου παραμένει άφαντος.

Βλέποντας τη φωτογραφία του μικρού παιδιού, η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν διαπιστώνει ανήσυχη την ομοιότητα με τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός ασθενή της να αποκτήσει έναν γιο. Και μάλιστα έναν γιο που μοιάζει πολύ με τον μικρό, εξαφανισμένο, Μάθιου.

Το «Blue Monday» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την Φρίντα Κλάιν. Με ισορροπημένη ροή, που δεν κουράζει τον αναγνώστη, ούτε τον υποχρεώνει να γυρνάει πίσω τις σελίδες για να θυμηθεί τι διάβασε, αλλά και με λιτή γλώσσα, το συγκεκριμένο βιβλίο κερδίζει τον αναγνώστη εξ αρχής. Η εξαιρετική στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων και οι κινήσεις τους μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας, καθώς και οι μετρημένοι διάλογοι, ενισχύουν περισσότερο την εικόνα ενός υπέροχου και άρτιου τεχνικά βιβλίου. Η ψυχαναλυτική υφή του κείμενου, δοσμένη σε κατανοητή για το ευρύ κοινό μορφή, κεντρίζει το ενδιαφέρον και δημιουργεί πολλές προσδοκίες για τα επόμενα βιβλία της σειράς.

Ο εξαιρετικός τίτλος και το εξίσου ελκυστικό εξώφυλλο, μαγνητίζει τον αναγνώστη εκ προοιμίου. Όταν διαβάσει δε και τις πρώτες σελίδες, η έλξη γίνεται χειμαρρώδης.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου δεν μένει στην έκπληξη της ιστορίας και στη ροή της αφήγησης, αλλά εμβαθύνει και ενσκήπτει στο ανθρώπινο μυαλό που, όπως γράφει και ο υπότιτλος του βιβλίου, μερικές φορές είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για να χάσεις τον εαυτό σου. Το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ