Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ

16.04.2012
facebook email
ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λύο Καλοβυρνάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-143-5
Σελίδες
98

"Οι εφηβικές αναμνήσεις"

Ο Δανός Γενς Κρέστιαν Γκρένταλ γεννήθηκε το 1959 και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της χώρας του. Σπούδασε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας και εκτός από μυθιστορήματα έχει δημοσιεύσει θεατρικά έργα και δοκίμια, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Το Βιρτζίνια είναι μια νουβέλα που καταπιάνεται με την ανάμνηση μιας εφηβικής σχέσης. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα δεκατετράχρονο αγόρι -ο ηλικιωμένος τώρα αφηγητής- και μια δεκαεξάχρονη κοπέλα παραθερίζουν μαζί. Ο νεαρός θα νιώσει τα πρώτα σκιρτήματα, αλλά η κοπέλα παραμένει ανέκφραστη απέναντί του. Όταν η κοπέλα ανακαλύπτει έναν Άγγλο πιλότο, που το αεροσκάφος του είχε πέσει στην περιοχή, προσπαθεί να τον φροντίσει κρυφά και βιώνει τον δικό της πρώτο έρωτα. Το αγόρι ανακαλύπτει το μυστικό της και γίνεται -άθελα του- η αιτία να συλλάβουν τον πιλότο οι Γερμανοί. Αμέσως η κοπέλα εξαφανίζεται. Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, τα δυο παιδιά ξανασυναντιούνται στο Παρίσι και αποκαλύπτεται ότι τόσα χρόνια ο καθένας βασανίζεται με το δικό του τρόπο από αυτή την ανάμνηση: αυτή εξαιτίας του πρώτου ανεκπλήρωτου έρωτα κι αυτός από τύψεις ότι πρόδωσε τον πιλότο.

Η νουβέλα είναι γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Ο Γκρένταλ δεν δίνει ονόματα ούτε στον αφηγητή, ούτε στην κοπέλα εκείνου του καλοκαιριού - άλλωστε δεν έχει σημασία, αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αφορά οποιονδήποτε νεανικό έρωτα που αφήνει το σημάδι του στην ψυχή. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί τη σχέση αυτών των παιδιών, η παρουσία του Άγγλου πιλότου. Η κοπέλα τον ερωτεύεται κι αυτός της χαρίζει την ταμπακέρα με το μοναδικό του τσιγάρο Virginia. Ο νεαρός τον ανακαλύπτει και, κατά λάθος, τον προδίδει. Κι αυτή την ενοχή την κουβαλάει ακόμα και μετά από μισό αιώνα, όπως η κοπέλα κουβαλάει την αίσθηση του πρώτου της φιλιού.

Ο Γκρένταλ γράφει μια τρυφερή νουβέλα για την εφηβεία και τα βιώματα της. Οι αναμνήσεις αυτής της περιόδου συντροφεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής των πρωταγωνιστών. Ο ήρωας-αφηγητής δεν θρηνεί, δεν απελπίζεται, απλά προσπαθεί να καταλάβει. Κι όταν η, ηλικιωμένη πια, σύντροφος εκείνου του καλοκαιριού πεθαίνει, ο πρωταγωνιστής θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων των μελών της οικογένειάς της και θα καπνίσει το τελευταίο τσιγάρο από την ταμπακιέρα του πιλότου που η κοπέλα του κληροδότησε. Ο κύκλος έκλεισε.

Πολύ καλή η μετάφραση του κυρίου Καλοβυρνά που αναδεικνύει την τρυφερότητα του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ