Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ

03.04.2012
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γρηγόρης Κονδύλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-518-3
Σελίδες
518

Η Camilla Lackberg γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στη Φιελμπάκα, ένα ψαροχώρι κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Στη Φιελμπάκα εκτυλίσσονται και όλες οι ιστορίες των αστυνομικών μυθιστορημάτων της. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και εργάστηκε ως οικονομολόγος για μερικά χρόνια στη Στοκχόλμη. Το πρώτο της βιβλίο, «Η παγωμένη πριγκίπισσα», γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημά της, «Ο ιεροκήρυκας».

Η Ερίκα, διάσημη συγγραφέας, ήταν πρωταγωνίστρια στο πρώτο βιβλίο της Camilla, «Η παγωμένη πριγκίπισσα». Στο δεύτερο μυθιστόρημά της, «Ο ιεροκήρυκας» δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι σύζυγος του ντεντέκτιβ Πάτρικ Χέντστρεμ και είναι έγκυος οκτώ μηνών στο πρώτο παιδί τους. Βρίσκονται στο ψαροχώρι Φιελμπάκα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όταν ο Πάτρικ δέχεται ένα τηλεφώνημα που θα διακόψει την άδειά του κατά έναν απρόοπτο και αναπάντεχο τρόπο. Ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει στη Χαράδρα του Βασιλιά το πτώμα μιας 18χρονης τουρίστριας, και η ιστορία αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν η αστυνομία της Φιελμπάκα κατά την έρευνά της ανακαλύπτει κάτω από το πτώμα της κοπέλας άλλους δύο σκελετούς νεαρών γυναικών θαμμένων εκεί το καλοκαίρι του 1979, δηλαδή πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν είχαν αναφερθεί ως αγνοούμενες και είχε γίνει έρευνα για την ανεύρεσή τους χωρίς όμως επιτυχία. Ο Πάτρικ τίθεται αμέσως επικεφαλής της αποστολής που έχει ως στόχο την εξιχνίαση των εγκλημάτων και τη σύνδεση μεταξύ τους. Η οικογένεια Χουλτ αναμειγνύεται από την αρχή στην υπόθεση. Ο Εφραίμ Χουλτ, γνωστός ως ιεροκήρυκας, με τους δύο γιούς του, τον Γκάμπριελ και τον Γιοχάνες, έκανε περιοδείες πριν από 25 χρόνια και κέρδιζε χρήματα κάνοντας κάποιους να πιστεύουν ότι θεραπεύει όλες τις ασθένειες. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει στο γιο του Γιοχάνες σε κάποια στιγμή της ιστορίας, πλήρωνε κάποια άτομα προκειμένου να προσποιούνται τους ασθενείς και να αποδεικνύουν στον κόσμο ότι τους γιατρεύει εν τέλει ο Εφραίμ. Μετά το θάνατο του Εφραίμ, κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας του γίνεται μόνο ο ένας γιος του, ο Γκάμπριελ και η οικογένειά του, ενώ ο Γιοχάνες και η οικογένειά του δεν κληρονομούν σχεδόν τίποτα. Οι δύο αυτές οικογένειες βρίσκονται συνεχώς σε αντιπαλότητα και ιδίως όταν μετά την εξαφάνιση των δύο κοριτσιών πριν από 25 χρόνια, ο Γκάμπριελ είχε καταγγείλει ως ύποπτο στην αστυνομία τον αδερφό του Γιοχάνες, ο οποίος μετά από λίγο βρίσκεται νεκρός. Όλοι τότε είχαν πιστέψει ότι ο Γιοχάνες αυτοκτόνησε από τύψεις. Μετά λοιπόν από 25 χρόνια στη Φιελμπάκα ο Πάτρικ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις υποθέσεις αυτές και η οικογένεια Χουλτ βρίσκεται στο στόχαστρο. Παράλληλα, μια ακόμη τουρίστρια εξαφανίζεται και ο Πάτρικ με την ομάδα του προσπαθεί να προλάβει να την εντοπίσει ζωντανή. Ο αγώνας για την ανεύρεση του δράστη ή των δραστών είναι πολύ δύσκολος και τα εμπόδια αρκετά. Ο Πάτρικ μερικές στιγμές νιώθει ότι είναι πολύ κοντά στην αλήθεια αλλά κάτι συμβαίνει και απομακρύνεται κατά πολύ από αυτήν. Παράλληλα με την εξιχνίαση του εγκλήματος παρακολουθούμε κάποια στιγμιότυπα από τη ζωή της Ερίκα, της γυναίκας του. Επίσης, πριν από την αρχή του κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας παραθέτει σε πλάγια γραφή ένα απόσπασμα στο οποίο καταγράφονται σε τριτοπρόσωπη αφήγηση οι βασανιστικές στιγμές και οι σκέψεις των τριών θυμάτων.

Η Camilla Lackberg μάς εισάγει στη ζωή των κατοίκων της Φιελμπάκα, του χωριού στο οποίο λαμβάνουν χώρα όλα τα μυθιστορήματά της. Παρακολουθούμε μαζί με τον ντεντέκτιβ τη ζωή όλων των χωρικών και των τουριστών και νιώθουμε ότι συμμετέχουμε και εμείς στην εξιχνίαση των εγκλημάτων. Η αξία του μυθιστορήματος έγκειται στη συναρπαστική πλοκή του και στη γλώσσα που ρέει χωρίς επαναλήψεις. Η συγγραφέας κατορθώνει να σκιαγραφεί τους ήρωές της από πολλές οπτικές γωνίες και να μας παρουσιάζει πολλές πλευρές τους. Παρ’ όλο που τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν δράση είναι πολλά, ο αναγνώστης κατορθώνει να βρει την άκρη του μίτου καθώς η συγγραφέας δεν τον αφήνει να χαθεί. Τα γεγονότα είναι με τέτοιον τρόπο συνδεδεμένα μεταξύ τους που εξάπτουν στο μέγιστο την περιέργεια και το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την εξέλιξη της δράσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ