Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

15.03.2012
facebook email
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ρένα Χατχούτ
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-631-8
Σελίδες
800

Συνεχιστής του μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος, συγγραφέων όπως ο Τζον Ντος Πάσος, ο Τζον Πίντσον και ο Φίλιπ Ροθ, ο Τζόναθαν Φράνζεν εξερευνά την ελευθερία στη Χώρα της Ελευθερίας και την ατομική ευθύνη και συνέπεια έναντι του εαυτού και των άλλων.

Ξεκινώντας από μια πολύ κοινή ιστορία, αυτή του οικογενειακού χρονικού της Πάτυ και του Γουόλτερ Μπέρκλαντ, ο συγγραφέας -πολύ γνωστός από το προηγούμενο οικογενειακό του «έπος», τις «Διορθώσεις»-, προσφέρει μια τοιχογραφία της Αμερικής κατά τις δεκαετίες 1990-2010.

Η Πάτυ, μεγαλωμένη σε μεσοαστικό και πολιτικοποιημένο περιβάλλον στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, από γονείς χλιαρούς στη γονική σχέση, κόβει τους δεσμούς της μαζί τους, χολωμένη από την έλλειψη συμπαράστασής τους. Σταρ του μπάσκετμπολ στο Κολέγιο, ικανή, ανταγωνιστική και ειλικρινής, ερωτεύεται τον άσημο μουσικό και μετέπειτα ροκ σταρ, τον Ρίτσαρντ, τον οποίο δεν μπορεί να κατακτήσει, και παντρεύεται τον καλύτερό του φίλο, τον Γουόλτερ. Αυτός είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστραφούν τα περισσότερα γεγονότα στη ζωή των ηρώων, σαν ένα σύμβολο του κοινωνικού, ταξικού, ιδεολογικού ανταγωνισμού που προβάλλεται στις σελίδες του βιβλίου.

Χωρισμένο σε έντεκα κεφάλαια εκ των οποίων τα τρία «γράφει» η ηρωίδα, σε τρίτο πρόσωπο, αναφερόμενη στον εαυτό της ως η αυτοβιογραφούμενη, το βιβλίο ξεναγεί τον αναγνώστη στη βαθιά Αμερική των μεσοδυτικών πολιτειών, της περιόδου μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Με εξαιρετική γνώση, ακρίβεια και φρέσκια αφήγηση, ο Φράνζεν δείχνει πώς οι «φίλοι» του Μπους κέρδισαν τεράστια ποσά προμηθεύοντας σκάρτα υλικά τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και ακόμα μεγαλύτερα, «ανοικοδομώντας» όσα γκρέμισαν με τον πόλεμο εκεί. Όλη η ιδεολογική σκευή των οπαδών του επιτελείου του Μπους δεν φτάνει για να κρύψει πως δε λατρεύεται παρά το χρήμα. Θρησκεία, δημιουργικότητα, ατομικά δικαιώματα, δεν είναι παρά προσχήματα για να διευκολυνθεί η οικονομία της αγοράς και η πλαστή της ελευθερία και αυτορρύθμιση.

Παράλληλα, και με στοιχεία που δείχνουν γνώση και έρευνα πεδίου, ο Φράνζεν εκθέτει το ζήτημα της εξάντλησης των φυσικών πόρων, το ρόλο, τους ανταγωνισμούς, τις εμμονές και τις ακρότητες των οικολογικών οργανώσεων. Πεδίο μάχης λαμπρό για τον Γουόλτερ, τον ήρωά του. Εμμονικός, κρυφοανταγωνιστικός, κρυφοεπιθετικός, επιτρέπει την καταστροφή ενός βουνού με αντίτιμο τη δημιουργία ενός εθνικού δρυμού, δείχνοντας μεγαλύτερη επιμέλεια για τα πτηνά από αυτή που έδειξε για τα παιδιά ή τον εαυτό του. Ταυτόχρονα ηγείται μιας καμπάνιας για τη μείωση του υπερπληθυσμού προσπαθώντας να πείσει τους νέους να μην κάνουν παιδιά.

Οι χαρακτήρες, πολυδιάστατοι, προσπαθούν απεγνωσμένα να ενώσουν αντιφατικές επιθυμίες και καθήκοντα σε μια μόνη «έδρα», την ψυχή.

Όλα τα μεγάλα ζητήματα του 21ου αιώνα είναι παρόντα στο «Ελευθερία». Αηδιαστικός πλούτος, οικονομικές απάτες, αγορές μεγάλης κλίμακας, θρησκοληψία, καταστροφή του περιβάλλοντος, δοσμένα με εξισορροπημένα επιχειρήματα, μέσα από τους χαρακτήρες που κτίζει ο συγγραφέας.

Συνεχώς παραμονεύει το μεγαλύτερο ζήτημα, « Τι έκανα με τη ζωή μου; Ποια λάθη έγιναν; Μπορούσα να είχα ζήσει καλύτερα;» Ο Φράνζεν υποβάλλει το συνειδησιακό υπόβαθρο της διαρκούς αναρώτησης, για μεγαλύτερη πληρότητα που αναγκαστικά δεν περνά μόνο μέσα από τον εαυτό μας.

Κλείνοντας το ογκώδες και συναρπαστικό αυτό βιβλίο, οι ήρωες και η εξέλιξη της ζωής τους σού λείπουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ