Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Ο ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ

15.02.2012
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Παπαδήμα
Κατηγορία
ISBN
978-960-211-972-3
Σελίδες
82

Αν δεν επιθυμείς να χάσεις τα μάτια και το λογικό σου, ακολούθησε τον ήλιο περπατώντας στη σκιά.

Φρήντριχ Νίτσε

(Ποιήματα, Μτφ. Αλέξανδρος Σ. Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Βιβλιο…Βάρδια)

Λένε πως τα ακριβά αρώματα βρίσκονται σε μικρά μπουκάλια και σ’ ό,τι αφορά την παρουσία μου στον κόσμο των βιβλίων, η έκφραση ισχύει. Για ακόμα μια φορά ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο ρίχνει γροθιά στο στομάχι και ωθεί το νου να τρέξει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Στο βιβλίο του Φερνάντο Πεσσόα, η ζωή του ήρωα, ενός εφήβου, διαταράσσεται όταν συναντά κάποιο απόγευμα στον άδειο δρόμο, έναν μυστηριώδη άντρα ντυμένο στα μαύρα. Εκείνος ρώτησε κάτι τον έφηβο, ο έφηβος απάντησε και στη συνέχεια ο μαυροντυμένος άντρας έφυγε. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα μια αδιάκοπη αναζήτηση έχει καρφωθεί στο μυαλό του εφήβου. Θέλει να ψάξει και να βρει τον μαυροφορεμένο άντρα. Η ζωή του, όσο μένει στάσιμος, γίνεται κενή και δυστυχισμένη. Και τότε αποφασίζει να φύγει…

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των γονιών του να τον κρατήσουν, ο έφηβος φεύγει. Στο δρόμο του θα επισκεφτεί διάφορες πόλεις και τόπους, ενώ κάθε φορά μαγνητίζεται από την ύπαρξη κάποιας κοπέλας, η οποία τον καλεί να μείνει κοντά της. Όμως ο έφηβος συνεχίζει το ταξίδι του μέχρι την επόμενη πόλη, όπου και πάλι βρίσκεται στην αγκαλιά μιας νέας γυναίκας, που τον παρακαλεί να μείνει δίπλα της. Κι εκείνος πάλι συνεχίζει το ταξίδι του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο, όπου ο Πεσσόα μάς παραδίδει ένα παραμύθι, επενδεδυμένο με το τεράστιο λογοτεχνικό του ταλέντο, που έχει υφανθεί με λυρισμό και με το μυστικισμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε απλή γλώσσα και με αφηγηματική τεχνική που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, ο Πεσσόα διαμορφώνει μια κατάσταση ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, στο ενήλικο και το παιδικό, στην ουσία και την απουσία, που αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα διηγήματά του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η υπέροχη μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα, αλλά και όλη η εξαιρετική έκδοση που κοσμείται από τα σχέδια του Πάολο Γκέτσι.

Ως επίλογο δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι περισσότερο παρά μόνο το εξής: το βιβλίο είναι απλά εξαιρετικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ