Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΕΡΕΥΝΑ

15.02.2012
facebook email
Η ΕΡΕΥΝΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασιλική Κοκκίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-065-1
Σελίδες
213

Ένα ταξίδι στον κόσμο της τρέλας

Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο όλες οι δραστηριότητες ελέγχονται από μια επιχείρηση, τα παράθυρα των σπιτιών είναι χτισμένα, ο κόσμος περπατάει στους δρόμους σαν να πρόκειται για μάζα, οι πόλεις τη νύχτα ερημώνουν και η ανθρώπινη επικοινωνία περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Δεν είναι λίγο τρομακτικός αυτός ο κόσμος; Αυτό, λοιπόν, είναι το σκηνικό στο οποίο στήνει την εφιαλτική ιστορία του ο πολυβραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος Philippe Claudel στο τελευταίο του μυθιστόρημα.

Ένας μεσήλικας και άκρως συνηθισμένος άντρας, ο Ερευνητής, φτάνει σε μια πόλη με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια των πολλών αυτοκτονιών στην Επιχείρηση της πόλης. Από την πρώτη στιγμή, όμως, τα πράγματα αρχίζουν να μην πηγαίνουν καλά. Λόγω της προχωρημένης ώρας δεν μπορεί να μπει στην επιχείρηση, ταλαιπωρείται πολύ μέχρι να βρει ένα ξενοδοχείο και έρχεται αντιμέτωπος με ανθρώπους που αντί να τον εξυπηρετήσουν, τον εμποδίζουν να κοιμηθεί, να φάει ή να μαζέψει πληροφορίες. Στην προσπάθειά του να φτάσει στην Επιχείρηση πρέπει να διασχίσει το δρόμο μέσα από το Πλήθος, που κινούμενο σαν μια μάζα δεν τον αφήνει. Και όταν φτάνει στην Επιχείρηση, συνειδητοποιεί ότι ο Υπεύθυνος δεν είναι ενημερωμένος όχι μόνο για την επίσκεψή του, αλλά ούτε και για τις ίδιες τις αυτοκτονίες. Ο Ερευνητής έχει αρχίσει πια να φοβάται: μήπως όλα αυτά είναι απλά ένας εφιάλτης; Ή μήπως πέθανε και αυτή είναι η κόλασή του;

Μέσα από σαράντα δύο κεφάλαια, με μια τριτοπρόσωπη λεπτομερή αφήγηση και με έναν ανοιχτό διάλογο με τη «Δίκη» του Κάφκα, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν κόσμο με τα υλικά του εφιάλτη: μια τεράστια Επιχείρηση, ένα απρόσωπο Πλήθος και μια ερημιά στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας σταδιακά χάνει όλα τα στοιχεία που καθορίζουν την υπόστασή του: αρχικά χάνεται στο ξενοδοχείο η ταυτότητά του και η πιστωτική του κάρτα, στη συνέχεια καταστρέφονται τα ρούχα του και κυκλοφορεί με δανεικά (τα εσώρουχα είναι μάλιστα γυναικεία), ενώ στο τέλος ξεχνά μέχρι και ποιο είναι το όνομά του, είναι απλά μόνο ο Ερευνητής.

Μήπως αυτός ο εφιαλτικός κόσμος δεν είναι και τόσο ανοίκειος όσο νομίζουμε; Μήπως ολόκληρο το μυθιστόρημα του Claudel δεν είναι παρά μια αλληγορία για τον δικό μας, τον σημερινό κόσμο της οικονομικής και ηθικής κρίσης; Πολλά από τα γεγονότα του μυθιστορήματος φέρνουν στο νου γνώριμα στοιχεία: οι απρόσωπες μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να μαγκώσουν τους πάντες στα γρανάζια τους, η αποξένωση των ανθρώπων και η κυριαρχία της ερώτησης «Τι δουλειά κάνεις;». Όλα αυτά δεν είναι δημιουργήματα της φαντασίας του συγγραφέα για ένα μακρινό μέλλον, υπάρχουν τώρα, στη σημερινή εποχή. Χτίζοντας, λοιπόν, έναν εφιαλτικό κόσμο, με μια πνιγηρή ατμόσφαιρα και έναν ανίσχυρο πρωταγωνιστή, ο Claudel κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και μας προκαλεί να εντοπίσουμε τις ομοιότητες, ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε και να μην έχουμε την ίδια τύχη με τον Ερευνητή.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ