Έχουμε διαβάσει 3028 βιβλία

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

15.01.2012
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-332-3
Σελίδες
170

Ένα ερωτικό και μαθηματικό μυθιστόρημα

Το καλοκαίρι του 1970 στη Σέριφο, ο άρτι απολυθείς από το στρατό μαθηματικός-αφηγητής γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα, την Ερνεστίν, η οποία δουλεύει μαζί με τον θείο της στο καφέ-εστιατόριο του λιμανιού. Σύντομα θα την ερωτευθεί για να ανακαλύψει ότι η οικογενειακή ιστορία της γαλλικής καταγωγής Ερνεστίν συνδέεται με εκείνην της εξέγερσης (1916) των μεταλλωρύχων της Σερίφου υπό τον Κώστα Σπέρα αλλά και με την ιστορία του «μαθηματικού προβλήματος των τεσσάρων χρωμάτων» (του πρώτου που επιλύθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας). Ο νεαρός μαθηματικός θα προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της κοπέλας επαληθεύοντας τα στάδια της μαθηματικής απόδειξης του προβλήματος που ακολούθησε ένας Γερμανός μαθηματικός, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιον.

Ο (επίσης) μαθηματικός και συγγραφέας («Πυθαγόρεια εγκλήματα», «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού») Τεύκρος Μιχαηλίδης (γεν. 1954) συνδυάζει την αφήγηση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα ελληνικό νησί με την αναδρομή στην τοπική ιστορία και ειδικότερα σε μια σημαντική στιγμή του ελληνικού εργατικού κινήματος, αλλά και στη Γερμανία του Μεσοπολέμου και τις διώξεις των εβραίων καθηγητών πανεπιστημίου από τους ναζί. Η ενσωμάτωση στον κύριο κορμό της αφήγησης αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Γάλλου μηχανικού ορυχείων Ζυλ Ντυσάν αφενός και επιστολών του Γερμανού μαθηματικού Ερνστ Ντύπερματ προς έναν φίλο του αφετέρου (και οι δύο ήρωες είναι φανταστικά πρόσωπα), βοηθά ώστε το ενδιαφέρον να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής. Η παρείσφρηση στίχων από γνωστά (και αγαπημένα) καλοκαιρινά τραγούδια σύγχρονων τραγουδοποιών, κάνει το κείμενο πιο ανάλαφρο και πιο οικείο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ανάμιξη της λογοτεχνίας με την ιστορία των Μαθηματικών που επιχειρούν Έλληνες συγγραφείς όπως, μεταξύ άλλων, ο Μιχαηλίδης ή ο Γρηγοράκης («Ο διαβήτης του Πλάτωνα») σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μαθηματικό μυθιστόρημα», υπόσχεται αναγνωστικές τέρψεις για τους λάτρεις των Μαθηματικών και της Ιστορίας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ