Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΑΣ

15.01.2012
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4247-2
Σελίδες
320

Τις πιο πολλές φορές φουρτούνα, λιγότερες απανεμιά, ωστόσο, πάντοτε ΖΩΗ

Η Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή (Γιοβάννα), γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Eίναι κόρη του γνωστού ζωγράφου Κώστα Φάσσου από την Αροανία Καλαβρύτων. Στα δεκατέσσερα άρχισε να παίρνει μαθήματα όπερας, στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, και με το ψευδώνυμο Γιοβάννα, κάνει εκπομπές στο ελληνικό ραδιόφωνο αρχίζοντας να διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παντρεύεται τον Δημήτρη Καλπαξή και τραγουδά πλέον μόνο σε τηλεόραση, δίσκους, κοντσέρτα και φεστιβάλ. Μαθήτρια του Γιάννη Ρίτσου, εκδίδει τρεις ποιητικές συλλογές: «Να προλάβω», «Θα σου μιλήσω» και «Ψηλαφίζοντας» αποσπώντας θερμές κριτικές. Συγχρόνως γράφει στίχους που μελοποιούνται. Το 1986 γράφει διηγήματα, «Ατμός με λέξεις» μυθιστορήματα, που γίνονται best seller, το «Άντε γεια» ή επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά όπως ο «Βαμμένος ήλιος». Επίσης, θεατρικά έργα όπως «Ο προθάλαμος», που αποσπά το τρίτο βραβείο του υπουργείου Πολιτισμού για νέους συγγραφείς . Η Γιοβάννα μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει κάθε τρόπο γραφής κερδίζοντας κριτικούς και αναγνώστες.

H συγγραφέας, στο βιβλίο της με τον τίτλο, «Ένα καράβι στο μπαλκόνι μας», μέσα από τη ζωή τριών γενεών της οικογένειας Γιώργη και Ευτυχίας Καραμάνου από την Άμφισσα, αφηγείται την Ελληνική Ιστορία από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την εδραίωση της δημοκρατίας και την παρουσία πολλών κομμάτων, με αποτέλεσμα το βιβλίο να κινείται σε τρείς αλληλένδετους άξονες. Της Ελληνικής Ιστορίας, των κοινωνικών αλλαγών και της ζωής των ηρώων. Η Ιστορία παραμένει η ραχοκοκαλιά του βιβλίου, δοσμένη με πιστότητα και αντικειμενικότητα, αφού η συγγραφέας δεν αλληθωρίζει προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Κατά την εξιστόρησή η κοινωνία άγρια, συγκρούεται και αναπαράγεται σαν μηχανή. Χωρίς συναίσθημα. Μόνο πολιτική, σκοπιμότητες και συμφέροντα .Οι ήρωες όλοι μαζί δίνουν τον αγώνα τους. Ο καθένας, ανάλογα με τα όπλα του και για τον δικό του στόχο. Και σε πείσμα όλων όσων συμβαίνουν γύρω τους, ελπίζουν, ονειρεύονται, ερωτεύονται, γεννούν και ματώνουν για ένα καλύτερο αύριο. Ο εχθρός άλλοτε είναι γύρω τους, άλλοτε είναι η ίδια η επιβίωση, ενώ τις περισσότερες φορές κρύβεται μέσα τους. Οι γυναίκες υποταγμένες ζουν έναν παράλληλο αλλά και ουσιαστικό βίο -αφού γεννούν και μεγαλώνουν το αύριο της Ελλάδας, δίπλα στον πατέρα, τον σύζυγο, τη μάνα, τα αδέλφια, με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο επάνω τους. Η αντίσταση, το αντάρτικο στο βουνό γεννά ιδεολογίες, νεκρούς και έρωτες. Σκληρές εικόνες και στιγμές ιστορικές, δοσμένες με αγάπη για την Ελλάδα που σπαράσσεται, βάζοντας τις κοινωνιολογικές της βάσεις, για την εργατιά, τον επιχειρηματία, τον επιστήμονα, γεννώντας, ταυτόχρονα την αστική της τάξη. Συγχρόνως, διχάζεται και κομματιάζεται. Όμως, πάει «μπροστά!». Δεν έχει ακόμη διαφθαρεί. Ωστόσο, ανατροπές και μυστικά της ζωής βγαίνουν στο φως, αποκαλύπτοντας λάθος αγάπες δοσμένες με λάθος τρόπο και στα παιδιά τους. Βάλσαμο μόνο η αγάπη, που τους ενώνει όλους πάλι σε μια γροθιά για να πάνε ακόμη πιο «μπροστά».

Η Γιοβάννα, με ζωντανή αβίαστη γραφή, χωρίς φανατισμό και συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση, καταγράφει τα γεγονότα, εστιάζοντας περισσότερο στην κακοποίηση των ιδεών και των ανθρώπων. Διεισδύει στον πυρήνα των γεγονότων με ανεπιτήδευτες λέξεις και με τον δικό της ήπιο τόνο εστιάζει στην ανθρώπινη φύση, δίνοντας χώρο στους ήρωες να γράψουν τη δική τους ιστορία. Καθοδηγεί τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία χωρίς αναπνοή για να ζήσει, να χαρεί και να κλάψει για τη ζωή των ηρώων, προβάλλοντας την ιστορία τους σαν μια συνεχώς εξελισσόμενη ομιλούσα εικόνα. Ένα βιβλίο συγκινητικό που ρέει άλλοτε σαν νερό και άλλοτε σαν κινηματογραφική ταινία αφήνοντας πόνο, νοσταλγία και ανακούφιση, όταν κάνει την εμφάνισή του στην σκηνή ο από μηχανής Θεός, η Αγάπη.

Η συγγραφέας, παράλληλα, στο βιβλίο της αυτό θέτει και το ερώτημα: ο άνθρωπος διαμορφώνει την ιστορία; Ή η ιστορία διαμορφώνει τον άνθρωπο περνώντας στο DNA του; Και πότε σταματά αυτός ο αγώνας και η αλληλεπίδραση; Ποτέ; Προσθέτοντας όμως πως με αγάπη κάθε αγώνας κερδίζεται, πάντα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ