Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ

18.12.2011
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΑΥΛΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-531-250-3
Σελίδες
128

Φουτουριστική μυθοπλασία ή μελλοντική πραγματικότητα

Μου αρέσουν πάντοτε οι προσπάθειες ενός δημιουργού να περιγράψει με τον δικό του τρόπο μια υποτιθέμενη μελλοντική κοινωνία. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι κυρίως ταινίες φουτουριστικές διαχρονικά κέρδιζαν το ενδιαφέρον του κοινού. Βέβαια, η παγίδα που ενέχει μια τέτοια προσπάθεια είναι να εγκλωβιστεί ο δημιουργός σε κλισέ και τετριμμένες καταστάσεις, σκηνικά που έχουμε δει ξανά και ξανά, και τελικά να παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα που το κοινό έχει ξαναδεί.

Πολύ περισσότερο δε, μού διεγείρει το ενδιαφέρον η απόδοση μιας μελλοντικής καθημερινότητας στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Νίκος Παπαδόπουλος επιχειρεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα της Αθήνας του εγγύς μέλλοντος. Τρεις είναι οι πρωταγωνιστές του: ο Νάσος, ένας άνδρας που ειδικεύεται στο διαδίκτυο και ξοδεύει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, η Κάτια, η οποία αποτελεί μέρος του συστήματος και πιο συγκεκριμένα της ασφάλειας και ο Γιούρι, ένας γεροδεμένος άντρας που ζει και αναπνέει στον υπόκοσμο.

Οι τρεις πρωταγωνιστές συγκροτούν μια ομάδα με σκοπό την καθαίρεση του συστήματος, που έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε άβουλα όντα. Σ’ ένα σκηνικό όπου η ρουτίνα αποτελεί υψίστη ευτυχία και η αβουλία προτέρημα, οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν ένα καθεστώς που έχει ρουφήξει τον αέρα και την ελευθερία κάθε ατόμου.

Το μυθιστόρημα του Νίκου Παπαδόπουλου είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κείμενο. Μέσα σε μια Αθήνα που δε μοιάζει και τόσο μακρινή από την τωρινή της μορφή, παρουσιάζει ο συγγραφέας τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν και πάντοτε αποτελούσαν τη διαφθορά στα κοινωνικά σύνολα: εξουσία, πολιτική, βία, σεξ και χρήμα, ιδωμένα με μια καυστική ματιά, παρουσιάζονται στο κοινό με στακάτες εκφράσεις και κινήσεις των χαρακτήρων. Όλα τα χαρακτηριστικά του βιβλίου έχουν μια γρήγορη και φευγαλέα σκοπιά, γιατί τα σκηνικά που περιγράφονται είναι λίγο πολύ οικεία. Επίσης θετικό σημείο είναι και ότι ο συγγραφέας έντεχνα αποφεύγει να αναλωθεί σε εκτεταμένες περιγραφές και εικόνες μιας μελλοντικής κοινωνίας. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος του.

Αν και «μικρή» σε όγκο, «Η αλογόμυγα» επιτυγχάνει να «βυθίσει» τον αναγνώστη στη μελλοντική πραγματικότητα που πραγματεύεται. Ωστόσο, είναι και από τα βιβλία που θα ήθελα να είναι λίγο μεγαλύτερα, ακριβώς επειδή στο μικρό τους εύρος επιτυγχάνουν άρτια το σκοπό τους.

Πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο, που διαβάζεται ευχάριστα με τη μία, ενδεικτικό τού ότι ορισμένες φορές δε χρειάζεται ένα βεβαρημένο λογοτεχνικά έργο ή ένα σαρκαστικό υπέρ του δέοντος κείμενο, αλλά μια προσεκτική σύνθεση των δύο αρκεί για να ικανοποιήσει το αναγνωστικό κοινό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ