Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΕΝΑΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

18.12.2011
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΝΑΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2338-8
Σελίδες
303

Από το λυκόφως στο λυκαυγές

Την Έφη Τσιρώνη τη γνωρίζω ως μια εξαιρετική μεταφράστρια: όταν έλαβα το πρώτο δικό της μυθιστόρημα, έσπευσα να το ξεφυλλίσω ρίχνοντάς του μια πρώτη μάτια, με σκοπό να το διαβάσω αργότερα αφού ήδη διάβαζα δύο άλλα βιβλία. Από τη στιγμή όμως που το άνοιξα, στάθηκε αδύνατον να το αφήσω από τα χέρια μου. Όταν βγήκα για κάποια ραντεβού, το έβαλα στην τσάντα μου για να συνεχίσω να το διαβάζω στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων και το τελείωσα την επομένη με τον πρώτο καφέ της ημέρας. Και για να προλάβω τους κακόπιστους, όχι, δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο-passa tempo, από αυτά που απλά οι λέξεις φεύγουν από τα μάτια σου και όταν το κλείσεις δεν το ξανασκέφτεσαι ποτέ: είναι ένα καλογραμμένο, σύγχρονο μυθιστόρημα, γεμάτο συναίσθημα και πάθος ανθρώπινο.

Η ιστορία που η ηρωίδα αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε δύο χρόνους -ως βιωμένο παρόν και ως εκ των υστέρων εξιστόρηση των γεγονότων που συνέβησαν-, είναι εκείνη ενός ερωτικού πάθους και ταυτόχρονα μια εσωτερική πορεία από το λυκόφως της στάσιμης ζωής της στο ανελέητο φως ενός έρωτα, που θα την οδηγήσει όχι στο σκοτάδι, αλλά στο λυκαυγές μιας νέας ζωής.

Όταν η νεαρή και φέρελπις δημοσιογράφος συναντήσει τη διάσημη χορεύτρια κλασικού χορού Ηλέκτρα Θεοφάνους για μια συνέντευξη, το σύμπαν της θα ανατραπεί από την εκρηκτική και οπωσδήποτε σαδιστική προσωπικότητα αυτής της τόσο ξεχωριστής γυναίκας: θα γίνει ερωμένη της, μαθήτριά της, σύντροφός της, υπήκοός της. Θα τη λατρέψει και θα την υπακούσει τυφλά, βρίσκοντας στο πρόσωπό της όχι ένα υποκατάστατο του πατέρα, όπως συνήθως συμβαίνει στις γυναίκες, αλλά μια μητέρα στην οποία θα αφοσιωθεί απολύτως – αφού η πραγματική της μητέρα (επίσης χορεύτρια) έχει από καιρό χαθεί στα σκοτεινά λαγούμια της ψυχικής ασθένειας. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση είναι προφανές εξαρχής και το γνωρίζει τόσο η ηρωίδα όσο και όποιος έζησε ένα τέτοιο πάθος. Παρ΄όλα αυτά, ο φωτεινός χειμώνας που θα ζήσουν μαζί θα καθορίσει την ύπαρξή της και την υπόλοιπη ζωή της.

Όπως είπα εξαρχής το μυθιστόρημα με γοήτευσε: παρά τις αδυναμίες που κάθε πρώτο βιβλίο έχει – στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα μάλλον βιαστικό τέλος, ένα κλείσιμο της αυλαίας κάπως πρόωρο και ατελές, είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, με γραφή φορτισμένη συναισθηματικά που σ’ αρπάζει εξαρχής και δεν σ’ αφήνει να τ’ αφήσεις. Η δε προσωπικότητα της Ηλέκτρας σε μαγνητίζει: το αρχέτυπο της δυνατής και επικίνδυνης ‘’μάγισσας’’ που επιβάλλει τη θέλησή της με τη γοητεία της αλλά και ως γνώστρια των τεχνικών ψυχολογικής χειραγώγησης. Αλλά και τα υπόλοιπα πρόσωπα του βιβλίου είναι εξαιρετικά ζωντανά και πειστικά ως χαρακτήρες, συνθέτοντας πορτρέτα ανθρώπων που έχουμε συναντήσει και συναναστραφεί. Η τέχνη του χορού δε, η ομορφιά της αλλά και οι σχεδόν απάνθρωπες θυσίες που απαιτεί απ’ όσους την υπηρετούν σοβαρά, αποδίδεται ρεαλιστικά χωρίς όμως να χάνει τίποτα από τη μαγεία της.

Στο σύνολό του, ένα καλό σύγχρονο μυθιστόρημα που σας το προτείνω θερμά για το φως του και το σκοτάδι του, για την αλήθειά του αλλά και για το μύθο του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ