Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΤΗΣ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ

02.09.2007
facebook email
ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΤΗΣ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΥΠΩΘΗΤΩ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-402-300-4
Σελίδες
331

 «Κι αν οι θνητοί την Πηνελόπη, που ήταν ξαδέρφη της, την έκαναν αιώνιο σύμβολο της πιστής συζύγου, αδικείται νομίζω η Κλυταιμνήστρα που δεν έγινε σύμβολο της πιστής ερωμένης»

Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στον πρόλογο του για να εξηγήσει στους αναγνώστες του ποιος είναι ο σκοπός αυτού του μυθιστορήματος. Ο Πάνος Δ. Αποστολίδης γεννήθηκε στην Πρέβεζα και σπούδασε Ιατρική. Εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός, αλλά παράλληλα έγραψε ποίηση και μετέφρασε την Ορέστεια του Αισχύλου. Και με αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα επιχειρεί μια καινούργια ανάγνωση του μύθου των Ατρειδών.
 
Ο Αγαμέμνονας φεύγει για τον πόλεμο της Τροίας, αφού πρώτα θυσιάζει στην Αυλίδα την κόρη του. Η Κλυταιμνήστρα μένει πίσω να θρηνεί για το χαμό της κόρης της και να διοικεί ένα κράτος. Η ανάγκη της να εκδικηθεί τον άντρα της για τις εγωιστικές του αποφάσεις και η μοναξιά που αισθάνεται την κάνουν να στραφεί στον Αίγισθο. Η αρχικά απλή σεξουαλική επαφή μετατρέπεται σε αχόρταγο πάθος και ειλικρινή έρωτα. Αυτή η σχέση θα απομακρύνει από κοντά τα παιδιά της, ενώ ο φόνος του Αγαμέμνονα- τον οποίο θα σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια- θα τα αποξενώσει. Με αυτό τον τρόπο προκαλεί τη μοίρα της και η εκδίκηση του Ορέστη δεν θα αργήσει να έρθει.
 
Ο Αποστολίδης καταφέρνει κάτι αρκετά δύσκολο: να δημιουργήσει ένα κείμενο που διακρίνεται από τη μυθική μήτρα που το περιέχει. Το μυθιστόρημα δεν είναι άλλη μια εκδοχή του μύθου των Ατρειδών, αλλά λεπτομερής εξιστόρηση γεγονότων και σχέσεων. Πάνω απ’ όλα είναι ένα πορτρέτο της Κλυταιμνήστρας ο πόνος της, η ανάγκη της να εκδικηθεί τον Αγαμέμνονα, η μοναξιά της και ο έρωτας της για τον Αίγισθο παρουσιάζονται με τέτοια ένταση που η πρωταγωνίστρια εμφανίζεται σε όλο το τραγικό της μεγαλείο. Ο συγγραφέας, βέβαια, φροντίζει να ασχοληθεί και με άλλους χαρακτήρες, όπως τον Αίγισθο, την Ηλέκτρα και τον Ορέστη για να μην καταλήξει το έργο να είναι ένα βιβλίο για την Κλυταιμνήστρα, αλλά ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα. 
 
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την πραγματικά αριστοτεχνική χρήση της γλώσσας και την έξυπνη παράθεση μέσα στη ροή του κειμένου στίχων από την   Ορέστεια σε μετάφραση του ίδιου του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ