Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

04.12.2011
Συντάκτης: Τούλα Ρεπαπή
email
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-546-6
Σελίδες
333

Η Οδύσσεια όλων μας

Ο Μάκης Καραγιάννης γεννήθηκε στις Γούλες Κοζάνης το 1958. Σπούδασε µαθηµατικά,. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ως συνεκδότης του περιοδικού «Παρέµβαση». Έχει εκδώσει τη µελέτη «Η αισθητική της ιθαγένειας» (εκδ. Παρέµβαση, Κοζάνη 2001) και ασκεί συστηµατικά κριτική βιβλίου από τις στήλες της εφηµερίδας «Η Αυγή».

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του με τον τίτλο «Το όνειρο του Οδυσσέα» έχει για ήρωα τον Στέφανο Δενδρινό. Έναν ευυπόληπτο πολίτη, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ένα σκάνδαλο υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων δραχμών, από κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα, τον οδηγεί στον ανακριτή. Ο Στέφανος Δενδρινός, ο άνθρωπος που αντιστάθηκε στη Χούντα και βασανίστηκε, χαλυβδώνοντας τις αξίες όχι μόνο τις δικές του αλλά και των άλλων λειτουργώντας σαν φωτεινό παράδειγμα, κατηγορείται σαν ένας κοινός απατεώνας. Φυλακίζεται και λίγο μετά την αποφυλάκισή του δολοφονείται. Τι συνέβη και αυτός ο ακέραιος και ρομαντικός ιδεολόγος, υπεξαίρεσε τόσα χρήματα; Τι ρόλο έπαιξε ο Σκαρλάτος; Γιατί δεν ανέστρεψε το κλίμα υπέρ του; Μήπως, το μίσος των παππούδων τους από το ’29, το κουβαλούσαν και αυτοί;

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι γυναίκες της ζωής του. Η Ιουλία τον κάνει ιδεολόγο. Τον μαθαίνει να αντιστέκεται διεκδικώντας την ελευθερία και τον εκδημοκρατισμό. «Κάτω η Χούντα», γράφει με κόκκινα γράμματα στους τοίχους. Άμεσα συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Αργότερα παντρεύεται τη Μερόπη, κάνει δυο παιδιά μαζί της αναπαράγοντας τον εαυτό του και τέλος χωρίζει. Η Άννα, η δεύτερη σύζυγός του, με τις φιλοδοξίες της και ο πόθος του για αυτήν τον εισάγουν στις διαπλοκές, καταλήγοντας στον εισαγγελέα. Τέλος η Τζούλια του προσφέρει στοργή, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον υπόκοσμο, που του ήταν γνωστός. Και ένα πρωινό βρίσκεται δολοφονημένος. Αιτία ήταν οι γυναίκες, που κάθε μια του έδωσε κάτι στη ζωή; Ή, υπήρχαν όλα αυτά μέσα του και όλες ήταν το δικό του άλλοθι; Αυτός που, ακόμη και σήμερα, χρόνια μετά, πονούσαν τα πόδια του από την τότε Φάλαγγα. Ποια μάσκα ήταν πραγματικά αυτός; Πόσο ηθικά χρεοκοπημένος ήταν πάντα; Αφού δεν αντιστάθηκε σε καμία; Ή μήπως, ήταν αδύναμος να αντισταθεί στις δικές του επιθυμίες και όλα συνοψίστηκαν στο «Η ύβρις της απληστίας»;

Η αδελφή του Όλγα, παραδίδει το σημειωματάριό του, στον φίλο του δημοσιογράφο Οδυσσέα Πανταζή, για να εξιχνιάσει τα πραγματικά αίτια του θανάτου του.

Ο Μάκης Καραγιάννης στο βιβλίο του αυτό κάνει μια αναδρομή όχι μόνο στη ζωή του Στέφανου Δενδρινού, αλλά και στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας η οποία από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα μεταλλάσσεται συνεχώς, περνώντας από την ιδεολογία στη γρήγορη κοινωνική ανέλιξη και υλική κατάκτηση με κάθε τρόπο. Η κοινωνική εδραίωση και η οικονομική ανάπτυξη, προβάλλουν σαν οι σημαντικότερες εξουσίες που αξίζουν να κατακτηθούν. Τα διλήμματα παρουσιάζονται μόνο σε ολίγους. Σαν τον Στέφανο. Όμως επιτήδειοι, όπως η Άννα, ηχούν σαν σειρήνες, λύνουν αλυσίδες και τους παρασύρουν στη δίνη τους. Τη δίνη της προβολής, της χλιδής, της επαγγελματικής τακτοποίησης και του άλλοθι πρέπει να ανήκουμε στο «εμείς», κρύβοντας ένα μεγάλο ΕΓΩ. Και μέσα σε όλα αυτά και ο Τζιότο. Η μετάβαση της ζωγραφικής από Βυζαντινή σε Λατινική, που λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς των ξένων κέντρων εξουσίας, που παρεμβαίνουν επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας τάσεις.

Ο Μάκης Καραγιάννης προβάλλοντας διακριτικά τον πλούτο της γλώσσας παραδίδει μια συμπαγή γραφή από μικρές προτάσεις χωρίς τίποτα το περιττό. Σαν ποίηση. Ταυτόχρονα, εικόνες υψηλής αισθητικής γεμάτες από τρυφερότητα και συναισθηματικές αναλύσεις αναδεικνύουν την παρατηρητικότητα και την πείρα ζωής, δίνοντας στο κείμενο τη δική του ανάσα. «Το όνειρο του Οδυσσέα» είναι ένα ταξίδι στις εποχές, στον πόλεμο, στη βία, στις αλληλοσυγκρουόμενες ιδεολογίες, στις θανατώσεις, στις επιστημονικές θεωρίες, στις διαπλοκές, στον κλήρο, στο trafficking, στην τέχνη, στις σελίδες του Φλωμπέρ και στους ήχους του τσέλο, που όμως τέμνεται σε πολλά σημεία με τη ζωή, την ιδεολογία και το πάθος του συγγραφέα..

Το όνειρο-εφιάλτης έχει μια χρονολογική υπογραφή, 16 Ιουνίου 2001. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο συγγραφέας θα είχε άλλη χρονολογική υπογραφή: .Οκτώβριος 2011, ΔΝΤ. Ολοκληρωτική, Ελληνική Χρεοκοπία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ