Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΘΥΜΑΜΑΙ

04.12.2011
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΘΥΜΑΜΑΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-323-1
Σελίδες
89

Ο κοινός μας τόπος

Δύο έφηβες μαθήτριες, η Κάτια και η Φανή, σκοτώνουν έναν ηλικιωμένο συγχωριανό της μιας. Για να του πάρουν είκοσι ευρώ από τη σύνταξή του και να το σκάσουν στην Αθήνα ή για άλλο σκοπό; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Στη νουβέλα της Βασιλικής Πέτσα (Καρδίτσα, 1983) παρακολουθούμε τις διάφορες εκδοχές του «θυμάμαι» από ανθρώπους που συνδέονται με τα δυο παιδιά, με τον ηλικιωμένο ή με το έγκλημα: τον μπαμπά της Φανής, τη μαμά της Κάτιας, τη φιλόλογο του σχολείου, το διοικητή του αστυνομικού τμήματος, το γείτονα του σκοτωμένου, τον καφετζή, την υπάλληλο στα ΚΤΕΛ, το δικηγόρο, τη δημοσιογράφο, την κλινική ψυχολόγο, τον παπά. Η ιστορία ανασυντίθεται με τα δικά τους λόγια και μέσ’ από το δικό τους φακό. Γίνονται έτσι ταυτόχρονα μάρτυρες σε ένα οιωνεί δικαστήριο και αφηγητές αυτής της νουβέλας. Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζεται και η εξέλιξη της υπόθεσης, αποσπασματικά, λιτά και ένα κάποιο τέλος, που ωστόσο δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Παιδιά χωρισμένων γονιών, πιο μικρή και πιο εύθραυστη η Κάτια, μεγαλύτερη, συγκροτημένη και πιο δυναμική η Φανή. Η Κάτια θέλει να γίνει ηθοποιός και ελπίζει ότι τελικά θα τα καταφέρει. Η Φανή είναι καλή μαθήτρια, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι τα όνειρά της. Οι περιοριστικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι δύο κοπέλες, χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές, με απαιτήσεις για καλούς βαθμούς και συμπεριφορά ανάλογη, τις κάνουν να βλέπουν την Αθήνα σαν προθάλαμο της ελευθερίας, αλλά και σαν υπόσχεση μιας άλλης ζωής, πιο έντονης αλλά και πιο γεμάτης αγάπη. Η ιστορία τους, μαζί με τις κοινότοπες ιστορίες των κατοίκων του χωριού και των άλλων που τις περιβάλλουν, αναδεικνύουν ερωτήματα όπως η βία, τυφλή, που μπορεί να οδηγήσει στο έγκλημα. Τι οπλίζει το χέρι με ένα μαχαίρι; Και πώς μπορεί δύο άβγαλτα παιδιά να φθάσουν σε αυτό το σημείο; Ήταν ο κυρ-Χρήστος ένας αγαθός παππούλης ή ένας διεστραμμένος γέρος; Πώς θα συνεχιστεί η ζωή από εδώ κι εμπρός; Ερωτήματα που κλωθογυρίζουν στο μυαλό καθώς διαβάζουμε, παράλληλα, για την καταστροφή του σχολείου από αγνώστους, λίγο πριν κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές. Συνδέονται ή όχι οι βανδαλισμοί με την επιθυμία κάποιων να οργανωθεί μια επίσκεψη των μαθητών στα δύο έγκλειστα κορίτσια;

Ερωτήματα που γιγαντώνονται καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας όλο και μεγαλύτερης βίας στην καθημερινή μας ζωή, είτε στο μικρό, προσωπικό μας κύκλο είτε στο μεγάλο κύκλο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, και στον κόσμο ολόκληρο, των τελευταίων χρόνων. Βία, έλλειψη προοπτικής και αδιέξοδα γίνονται όλο και περισσότερο ο κοινός μας τόπος.

Πρωτοεμφανιζόμενη η συγγραφέας, με σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις Θεωρίες του Πολιτισμού, μάς παρουσιάζει πτυχές ενός κόσμου που δεν θέλαμε ίσως να δούμε, έχουμε αρχίσει όμως ν’ αναγνωρίζουμε. Γι΄ αυτό ο λόγος της είναι καίριος, όπως εύστοχα αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Η εναλλαγή των προσώπων στο ρόλο του αφηγητή βοηθά να «κυκλωθεί» το θέμα, υπάρχουν όμως φορές που δεν είναι σαφές ποιος μιλάει. Επίσης, ο χαρακτήρας της Φανής φωτίζεται μόνο από εξωτερικούς προβολείς, καθώς, σε αντίθεση με την Κάτια, δεν συναντούμε ούτε μια δική της σκέψη, εκτός από το ποίημα με το οποίο ευφυώς κλείνει το βιβλίο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ