Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

02.09.2007
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3418-7
Σελίδες
152

"Οι αλήθειες του ψεύτη παππού"

"Το παιδικό βιβλίο είναι αποτυχημένο αν δεν το διαβάζει με απόλαυση ο μεγάλος"

Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Από τη μεταπολίτευση και μετά έχουμε μια εκρηκτική παραγωγή παιδικής λογοτεχνίας με πρωτοπόρο την Άλκη Ζέη "Το καπλάνι της βιτρίνας"", όπου η θεματολογία επεκτείνεται πέρα από το πολιτικό-ιστορικό στοιχείο σε κοινωνικά θέματα. Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο.Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1967 , με τον ερχομό της χούντας, ξαναφεύγει πάλι, αυτή τη φορά για το Παρίσι.Το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της για μεγάλους,"Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα".

Με το νέο της μυθιστόρημα "Ο ψεύτης παππούς", η Άλκη Ζέη, μας ταξιδεύει για ακόμη μια φορά. Ήρωας της ιστορίας είναι ένας παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, ο Μάριος Δάρρας. Ο μικρός εγγονός του, ο Άντωνης, θαυμάζει τον παππού του και απολαμβάνει τις ιστορίες που του αφηγείται.Ο Μάριος Δάρρας έζησε πολλά από τα σημαντικά γεγονότα του περασμένου αιώνα, επαναστάσεις και πολέμους. Ερωτεύτηκε, ταξίδεψε, αντιστάθηκε.Τώρα πια, όμως, τα απογεύματα του ασχολείται με τον εγγονό του και αναπολεί το παρελθόν. Του διηγείται γεγονότα και από τα περασμένα και από τα τωρινά, πολλά από τα οποία στον μικρό Αντώνη φαίνονται υπερβολικά και ψεύτικα. Ωστόσο, στο τέλος ο δεκάχρονος εγγονός θα καταλάβει την αλήθεια του ψεύτη παππού.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.Η τρυφερή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν παππού και σε έναν εγγονό ζει μέσα τους για πάντα.Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στα συναισθήματα και στις εμπειρίες τους. Οι μεγάλοι αναγνώστες ταυτίζονται με τον Αντώνη, αναπολώντας με νοσταλγία τις δικές τους στιγμές με τον δικό τους παππού και ξαναγίνονται παιδιά. Οι πολύτιμες αυτές στιγμές δεν χάνονται μέσα στον χρόνο. Από την άλλη, οι νεαροί αναγνώστες εξοικειώνονται με την πραγματικότητα και τα προβλήματα της.

Η γραφή της Άλκης Ζέη κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα και των μεγάλων.Το έμφυτο χιούμορ της διώχνει την θλίψη που μπορεί να προκαλούν μερικές από τις αφηγήσεις του παππού. Η σχέση εγγονού και παππού ανυψώνεται  σε ένα άλλο επίπεδο, μακριά από τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Γ.Μ Βιζυηνός με "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον", ήταν ο πρώτος που έθεσε τη σχέση παππού και εγγονού ανάμεσα σε δύο άξονες, ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ