Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

19.11.2011
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-417-0
Σελίδες
336

Ο Δημήτρης Αλεξίου αποφοίτησε το 1995 από τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου σπούδασε Νομικές Επιστήμες. Είναι δικηγόρος και ζει στην Αθήνα. ‘’Τα Αμαρτωλά Θαύματα’’ είναι το δεύτερο ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημά του μετά τα ‘’Πικρά Κεράσια’’ που εκδόθηκε το 2008.

Ιστορίες που αλληλοεμπλέκονται αλλά που τελικά έχουν ένα κοινό σημείο συνιστούν την υπόθεση του βιβλίου. Ο ήρωας της πρώτης ιστορίας, ο Στέλιος, φτάνει αλλόφρων στο μοναστήρι της Παναγιάς της Χορταρούς, όπου βρίσκει στοργή και φιλοξενία από τον ηγούμενο της μονής, Διόδωρο, και τελικά γίνεται μοναχός. Το νέο του όνομα είναι Σιμών. Ένιωσε την ανάγκη να γίνει μοναχός μετά το θαύμα που συντελέστηκε αφού προσευχήθηκε στην Παναγία. Από την άλλη μεριά, η Μαρία γεννήθηκε μουγκή και έζησε κάποια βίαια γεγονότα στην παιδική της ηλικία, όπως βιασμό. Αυτός ήταν ο λόγος που κατέφυγε στο μοναστήρι και έγινε μοναχή.

Μετά από τις ιστορίες αυτές, στο δεύτερο μέρος, η Ζωή, φιλόδοξη δημοσιογράφος, επισκέπτεται το μοναστήρι για να κάνει ρεπορτάζ αλλά και να διερευνήσει αν και κατά πόσο ήταν άγιος ο Σιμών Στο τέλος αποκαλύπτεται ότι τα θαύματα είτε είναι αποτέλεσμα παραισθησιογόνων μανιταριών είτε άλλων παραγόντων που δημιουργούνται λόγω συμφερόντων.

Η σφριγηλή πλοκή του μυθιστορήματος βοηθά τις ιστορίες που διασταυρώνονται να αναδειχθούν και να προβληθούν τα κοινά τους σημεία. Στην αρχή ο τρόπος γραφής του συγγραφέα θυμίζει έναν παλιό τρόπο αφήγησης ιστοριών, αλλά αυτό γίνεται σκόπιμα από το συγγραφέα και είναι καθαρά επιλογή του για να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που έχει φανταστεί. Όσον αφορά τη θεματική και το περιεχόμενο, ο συγγραφέας αναφέρεται στη θρησκευτική ζωή με καλοπροαίρετη διάθεση, χωρίς ιδεοληψίες και φανατισμό. Τα συμπεράσματά του όσον αφορά τα θαύματα δεν προσβάλλουν το θρησκευτικό αίσθημα, καθώς αναφέρεται πιο πολύ στις ανάγκες όσων θέλουν να πιστεύουν σε αυτά και στη βαθιά πίστη των μοναχών. Οι μοναχοί πιστεύουν στα θαύματα και ο σκοπός της ζωής τους είναι η αγάπη προς τον πλησίον και η προσφορά βοήθειας. Τα θαύματα, σύμφωνα με τον ηγούμενο Διόδωρο, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και όχι αφορμή για μεγαλεία ή πομπώδεις εκδηλώσεις. Είναι εσωτερικό βίωμα και όχι βιτρίνα και επιδειξιμανία. Ο συγγραφέας εμβαθύνει στην έννοια του θαύματος και στη σημασία που έχει για τον καθένα μας ως εσωτερικό βίωμα, ως κάτι πραγματικό και όχι τεχνητό. Η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί ο καθένας μας αν θέλει να βιώνει καθημερινά θαύματα που θα αλλάζουν τη ζωή του προς το καλύτερο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ